Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου 2021

ΕΟΠΥΥ: Φαρμακευτικό clawback πάνω από 1,4 δισ. ευρώ για το 2021!

Έως και τρομαχτικό διαπιστώνεται το νούμερο που καταγράφεται στον τροποποιημένο προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ και αφορά στο clawback που θα πρέπει να αποδώσουν οι φαρμακευτικές εταιρείες για το 2021. Το συνολικό ποσό φαίνεται να ξεπερνά το 1,4 δισ. ευρώ, καθώς η συνολική δαπάνη αναμένεται να διαμορφωθεί στα 3,38 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα με βάση την “6η Τροποποίηση Προϋπολογισμού ΕΟΠΥΥ οικονομικού έτους 2021” σημειώνεται ότι για το 2021 τα “Λοιπά έσοδα χωρίς ειδική κατονομασία (claw back φαρμάκων)” θα διαμορφωθούν στα 1,24 δισ. ευρώ ενώ τα “Λοιπά έσοδα χωρίς ειδική κατονομασία( claw back Φαρμάκων δαπάνης νοσοκομειακής μόνο χρήσης)” θα ανέλθουν στα 169,2 εκατ. ευρώ. Συνολικά δηλαδή 1.413 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ για φάρμακα θα κλείσει στα 3,17 δισ. ευρώ και για τα νοσοκομειακά φάρμακα που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ στις ιδιωτικές κλινικές θα φτάσουν στα 214 εκατ. ευρώ. Δηλαδή συνολικά στα 3.388 εκατ. ευρώ.

Με δεδομένο τον αρχικό προϋπολογισμό που είναι συνολικά της τάξης 2.088 εκατ. ευρώ, διαπιστώνεται συνολικό clawback 1,3 δισ. ευρώ. Φαίνεται μια διαφορά της τάξης των 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με το clawback που καταγράφεται, αλλά όπως και να ‘χει μιλάμε για δραματικά υψηλά επίπεδα χvρίς να υπολογίζουμε το rebate.
Προσπάθειες για μείωση από το 2022

Όπως έχει τονίσει ο Υπουργός Υγείας κ. Θάνος Πλεύρης, Αύξηση του προϋπολογισμού για τα φάρμακα δεν αναμένεται να υπάρχει και επιδιώκει τη μείωση του clawback μέσω της διαδικασίας διαπραγμάτευσης τιμών, την εξαίρεση της περίθαλψης των ανασφάλιστων πολιτών από τα υπάρχοντα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ, την έξοδο σκευασμάτων από την Θετική Λίστα, αλλά και την εξεύρεση κεφαλαίων από Ευρωπαϊκά κονδύλια για την κάλυψη του κόστους των φαρμάκων που προκάλεσε ο κορονοϊός.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Υπουργός Υγείας επιδιώκει με διατάξεις στο νομοσχέδιο για την ΕΚΑΠΥ, που θα κατατεθούν σήμερα να προωθήσει αλλαγή στη διαδικασία συνταγογράφησης φαρμάκων, θεραπευτικών πράξεων και εξετάσεων για τους ανασφάλιστους συμπολίτες μας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις η δαπάνη φαρμάκων και εξετάσεων των ανασφάλιστων που επιβαρύνει τον ΕΟΠΥΥ, έχει φθάσει τα 310 εκατ. ευρώ, με μεγάλο μέρος της αύξησης να έχει προκύψει μετά την απόφαση να επιτραπεί η συνταγογράφηση στους ανασφάλιστους και από την ιδιωτική υγεία.

Ειδικότερα στην τροπολογία που θα κατατεθεί, προβλέπεται πως «δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, θεραπευτικές πράξεις και διαγνωστικές εξετάσεις στους ανασφάλιστους και τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες έχουν όχι οι πιστοποιημένοι στο Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης (Σ.Η.Σ.) ιατροί αλλά οι ιατροί των Νοσοκομείων του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των δημοσίων δομών παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας».

Τροπολογία θα υπάρχει επίσης και σχετικά με τη μετακίνηση φαρμάκων από τη θετική στην αρνητική λίστα η οποία θα δίνει κίνητρα και θα υπάρχουν προϋποθέσεις. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, βασική προϋπόθεση θα είναι να υπάρχουν αντίστοιχες θεραπείες στη θετική λίστα, ενώ στα φάρμακα που οι εταιρείες αποφασίσουν να τα μεταφέρουν στην αρνητική λίστα θα προβλέπεται καλύτερη, αλλά ελεγχόμενη τιμή.

Ειδικό κεφάλαιο αποτελεί το ζήτημα τριών συνταγογραφούμενων συμπληρωμάτων και συγκεκριμένα της κατηγορίας της βιταμίνης D, του Μαγνησίου και του Σιδήρου, η δαπάνη των οποίων έχει εκτοξευθεί τη διετία 2020-2021. Πληροφορίες θέλουν να έχει φθάσει τα 110 εκατ. ευρώ.

2 σχόλια: