Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Διαμαρτυρία των γιατρών για την κατάργηση της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολιασμού

Συντάκτης: Virus

Τη διαφωνία του στην κατάργηση της συνταγογράφησης του αντιγριπικού εμβολίου την οποία εξήγγειλε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, εκφράζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Η χαμηλή προσέλευση για εμβολιασμό δεν προκλήθηκε από την συνταγογράφηση, σύμφωνα με τον συλλογο.

Ο ΠΙΣ προειδοποιεί ότι συνταγογράφηση δεν είναι μια αποσπασματική διαδικασία πράξη, αλλά αποτελεί μέρος της κλινικής εξέτασης. Με δεδομένη τη σημασία του ετήσιου αντιγριπικού εμβολιασμού για όλα τα άτομα άνω των 60 ετών, τους χρόνια και σοβαρά πάσχοντες καθώς και τους φρονιστές παιδιών και ηλικιωμένων ή για όσους διαμένουν σε κλειστές δομές, ο εμβολιασμός συνιστάται και για τον γενικό πληθυσμό με σύμφωνη γνώμη του θεράποντα ιατρού.

Ο δε Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών υποστηρίζει ότι ενέχεται κίνδυνος για τη Δημόσια υγεία, αφού «μόνο ο θεράπων γιατρός, μπορεί να εκτελέσει ιατρικές πράξεις και να αξιολογήσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες». Μάλιστα ο ΙΣΑ προειδοποιεί ότι «ιατρική πράξη, που εκτελείται από μη γιατρούς και μάλιστα σε ακατάλληλους χώρους πώλησης προϊόντων, αποτελεί αντιποίηση, του ιατρικού επαγγέλματος και εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους, για την υγεία του ασθενή». Σε έντονο τόνο στην αννακοίνωση του συλλόγου επισημαίνεται ότι καμία ιατρική πράξη δεν θα πρέπει να εκτελείται από μη γιατρούς, καθώς και κανένα φάρμακο δεν μπορεί να χορηγείται χωρίς ιατρική συνταγή.

Όσο για τον εμβολιασμό έναντι της COVID-19 επισημαίνεται ότι είναι απαραίτητο να χορηγούνται οι αναμνηστικές δόσεις σε πολίτες που πληρούν τις προϋποθέσεις τις οποίες έχει θέσει η ιατρική επιστήμη με τη συμβουλή του θεράποντος. Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού θα πρέπει να λαμβάνουν ηλικιωμένοι, ευπαθείς ομάδες, υγειονομικοί κ.ά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC), η παραλλαγή BQ.1 του κορονοϊού αναμένεται να μολύνει το 80% του πληθυσμού της Ευρώπης μέχρι τον προσεχή Φεβρουάριο. Ως εκ τούτου, το ECDC χαρακτηρίζει την μετάλλαξη BQ.1, «ως «ιδιαίτερα σημαντική». Συνυπολογίζοντας τις χειμερινές συνθήκες ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος ενθαρρύνει να θωρακιστούν μέσω του εμβολιασμού παιδιά και ενήλικες με τα απαραίτητα αναμνηστικά εμβόλια. Στόχος είναι να αποφευχθούν σοβαρές νοσήσεις και ανάγκη για νοσηλεία.

10 σχόλια:

  1. οι εργαστηριακοι εχουν το κλοου μπακ κ τα ποιοτικα κριτηρια.αρχισαν τα οργανα κ γιατους κλινικους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο αντιγριπικός εμβολιασμός διέπεται από συγκεκριμένες Ευρωπαικές Κατευθυντήριες Οδηγίες. Δεν είναι υποχρεωτικός για όλες τις ομάδες των ατόμων. 'Οπερ μεθερμηνευόμενον, δεν μπουκάρουμε μια μέρα στον μπακάλη (φαρμακοπώλη) και του λέμε χτύπα μια βατσίνα ρε μάστορα επειδή έχουμε μπόλικα εμβόλια να 'ούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτή τη φόρμουλα βρήκε ο Υπουργός. Σε λίγο θα καταργήσει και άλλα φάρμακα από τη συνταγογράφηση. Είναι που θα είχαμε Π. Ι. γιά απεριόριστες επισκέψεις και φυσικά για συνταγογράφηση.Αν λοιπόν δεν προχωρά η Π.Φ.Υ. και ο Π. Ι. υπάρχει και άλλο μονοπάτι.Κατάργηση συνταγογράφησης γιά κάποια φάρμακα. Αλλά και οι ιατρικοί σύλλογοι έχουν μεγάλο μερίδιο ευθύνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήδη έχει διαλύσει την Υγεία ο κλαρινουπουργος σε αποδρομη και αυτό θα το βιώσουν οι ασθενείς! Ποτέ ΠΙ.....

      Διαγραφή
    2. Ευχομαι τα χειροτερα στους γιατρους ,να μαθουν να ψηφιζους εκπροσωπους .Σε λιγο θα ειναι μη αναγκαιοι και παμφθηνοι

      Διαγραφή
  4. Δεν θέλω να αναφερθώ σε σοβαρές παρενέργειες αλλά σε απλά πραγματάκια.
    Ποιος θα αντιμετωπίσει τον τοπικό ερεθισμό,την επιχώριο λεμφαδενίτιδα,τον πυρετό;
    Ποιος θα γράψει την αντιβίωση;
    Ποιος θα γράψει την αναρρωτική άδεια που θα απαιτεί ο ασθενής;
    10 ευρουλάκια και τα κάνει όλα ο γιατρός.Και το ξέρει ο Πλεύρης, οτι εμείς απαξιώσαμε την ιατρική επίσκεψη και την εξισώσαμε με την συνταγογράφηση.
    Και επειδή το ξέρει θα κάνει και άλλα μέχρι να βρεί τους πρόθυμους να κάνουν τον προσωπικό γιατρό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η αντιποίηση ιατρικού επαγγέλματος είναι ποινικό αδίκημα που τιμωρείται με φυλάκιση άνευ εξαγοράς. Καιρός να στείλουμε κάποιους φυλακή μπας και βάλλουν μυαλό οι υπόλοιποι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είναι ικανοί να καταργήσουν κάθε συνταγογράφηση και να τα αναθέσουν την διανομή στους φαρμακασχετους......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ποιου φαεινη ιδεα ηταν; Σε ολη την δυτικη Ευρωπη,απαγορευεται η πωληση απο τα φαρμακεια,ακομη και ασπιρινης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή