Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2022

Μίνα Γκάγκα για απογευματινά χειρουργεία – «Θα βελτιώσουν και τη λειτουργία του ΕΣΥ»

ΑΠΕ - ΜΠΕ

Πώς τα απογευματινά χειρουργεία θα συμβάλλουν στην καλύτερη λειτουργία του ΕΣΥ, εξηγεί η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα. Την ίδια στιγμή στη Βουλή αναμένεται η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Λίγο πριν την ψήφισή του από τη Βουλή, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου για τα Νοσοκομεία και τη Δευτεροβάθμια Περίθαλψη, λέγοντας ότι συμβάλλει ώστε να αυξηθούν οι ώρες λειτουργίας του ΕΣΥ, ενώ θα δώσει επαγγελματική διέξοδο στους γιατρούς, ώστε να μην φεύγουν στο εξωτερικό.

Μιλώντας για το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας και τις αντιδράσεις από το σύνολο του ιατρικού κόσμου, (ΕΙΝΑΠ και ΠΙΣ), η Μίνα Γκάγκα, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο θα συμβάλλει ευεργετικά στη λειτουργία του ΕΣΥ:

«Το νομοσχέδιο αυτό που επιχειρεί να κάνει και που θα κάνει, είναι να δουλεύει περισσότερες ώρες στο δημόσιο νοσοκομείο. Δηλαδή κρατάμε όλη την πρωινή λειτουργία όπως ήταν μέχρι τώρα: Χειρουργεία, εξωτερικά ιατρεία, φυσικά τη νοσηλεία των ασθενών. Υπάρχουν ήδη εδώ και πάρα πολλά χρόνια απογευματινά ιατρεία που λειτουργούν γιατί τα επιλέγουν κάποιοι ασθενείς που προτιμούν να λειτουργήσουν έτσι. Μπορεί με την ίδια λογική να λειτουργήσουν απογευματινά χειρουργεία, άρα περισσότερες ώρες στο δημόσιο».

Όπως είπε, «δύο πράγματα αλλάζουμε στο νομοσχέδιο. Οι ιδιώτες γιατροί μπορούν να έρθουν μέσα στο δημόσιο σύστημα και να εργαστούν σε μερική απασχόληση, όπως συμβαίνει σε πολλές άλλες χώρες στο εξωτερικό».

Επίσης, το νέο νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στους γιατρούς του ΕΣΥ να μπορούν, εφόσον κάνουν τις υποχρεώσεις τους το πρωί, να συμμετέχουν και στα ιατρεία ή τα απογευματινά χειρουργεία και «να βγουν περιορισμένα και με έλεγχο ένα ή δύο απογεύματα έξω», εννοώντας σε ιδιωτικά ιατρεία.

«Έτσι δουλεύουν τα συστήματα στις περισσότερες χώρες και γι αυτό οι γιατροί μας φεύγουν σωρηδόν και φεύγουν στο εξωτερικό», τόνισε η κ. Γκάγκα.

Όπως διευκρίνισε, οι ιδιώτες γιατροί που θα έρθουν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης θα έχουν περισσότερη δυνατότητα για ιδιωτικό έργο. Οι γιατροί του ΕΣΥ θα είναι σε φουλ ωράριο κανονικά στο νοσοκομείο και θα μπορούν εφόσον συμμετέχουν και στην απογευματινή λειτουργία ή στις εφημερίες και το επιθυμούν.

Απαντώντας στις καταγγελίες ότι με αυτόν τον τρόπο οδηγούνται οι ασθενείς σε ιδιώτες η κ. Γκάγκα υποστήριξε ότι αυτό δεν είναι αληθές: «Ελέγχουμε πάρα πολύ δυνατά το σύστημα. Εάν ακυρώνονται πρωινά χειρουργεία και ιατρεία στο νοσοκομείο, ο γιατρός θα παύει να έχει τη δυνατότητα να κάνει απογευματινό ιατρείο ή χειρουργείο».

Μίνα Γκάγκα: Αλλάζει ο τρόπος επιλογής ειδικοτήτων

Μιλώντας για τις ελλείψεις προσωπικού στα νοσοκομεία ανέφερε ότι ήδη έχουν προκηρυχθεί 4.000 θέσεις νοσηλευτών οι οποίες βρίσκονται στο ΑΣΕΠ προσθέτοντας ότι «ήδη έχουμε 14.000 ανθρώπους στα νοσοκομεία περισσότερους από ότι είχαμε μέχρι τώρα».

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στα χειρουργεία λόγω της έλλειψης αναισθησιολόγων παραδέχτηκε ότι το πρόβλημα είναι τεράστιο:

«Έχουμε δώσει κίνητρα για περισσότερα περισσότερα χρήματα, δηλαδή οικονομικά κίνητρα για τους αναισθησιολόγους και τους ειδικευμένους που είναι στο σύστημα. Αυτό έχει βοηθήσει ήδη. Εδώ και δύο χρόνια έχουμε πια ειδικευόμενους που δεν είχαμε».

«Δυστυχώς ζούμε κατά καιρούς οριακές καταστάσεις είναι και ένας λόγος που στο νομοσχέδιο αλλάζουμε τον τρόπο της εκπαίδευσης και τον τρόπο της επιλογής των ειδικοτήτων, δημιουργώντας θέσεις ανάλογα με τις ανάγκες που έχουν οι Έλληνες πολίτες. Είμαστε η μόνη χώρα όπου κάθε γιατρός που παίρνει το πτυχίο της Ιατρικής, μπορεί να κάνει όποια ειδικότητα θέλει, περιμένοντας βέβαια ακόμη και 10 χρόνια που είναι ένας παραλογισμός. Αυτό το αλλάζουμε προκηρύσσοντας θέσεις κάθε φορά, όπως κάνουν όλες οι χώρες του κόσμου» δήλωσε η κ. Γκάγκα.

Όσον αφορά τα παιδιατρικά χειρουργεία ανέφερε ότι στο Αγία Σοφία έχει συμφωνηθεί με δύο δημόσια νοσοκομεία να μεταφερθούν εκεί κάποια παιδιά, εφόσον οι γονείς τους επιθυμούν. «Εάν δεν μπορέσουμε να λύσουμε το πρόβλημα, θα κάνουμε συνεννόηση και με τον ιδιωτικό τομέα να μεταφέρουμε παιδιά εκεί χωρίς κόστος για τους γονείς», αποκάλυψε.

πηγή: Iatropedia.gr / Ρεπορτάζ: Γιάννα Σουλάκη

5 σχόλια:

  1. Μετάφραση δεν θέλουμε να πληρώνουμε τους ιατρούς και αποφασίσαμε ότι θα τους πληρώνετε εσείς! Είδατε τι έξυπνοι που είμαστε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Από ότι βλέπω και η γιαγκα έγινε πολιτευτής. Αγάπησε την καρέκλα της πολιτικής και είναι απέναντι ακόμα και ως ιατρός του εσυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γλυκιά η πολιτική κυρία γκαγκα? Ξεχάσατε τα δικαιώματα της θέσεως σας και των συναδέλφων σας στο νοσοκομείο σωτηρια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συγχαρητήρια για τις πεποιθήσεις σας ενάντια στο ΕΣΥ.....γλυκό το μαρούλι της πολιτικης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Με δικαιολογια την ελλειψη χρηματων για καλυτερες αμοιβες θεωρει η κυρια Υπουργος εξυπνο να μεταφερθει το κοστος των απογευματινων ιατρειων και χειρουργειων στον ασθενη-πολιτη παροτι φορολογειται κανονικα , αυτο ουσιαστικα καταργει την παροχη ισης ευκαιριας στους πολιτες για υγεια δημιουργοντας 2 ταχυτητων ασθενεις στα κατεπιφασει ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή