Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2022

Προσωπικός γιατρός: Οι μισοί πολίτες χωρίς γιατρό – Οι πιέσεις και τα πρόστιμα που «παγώνουν»

Προσωπικός γιατρός: Οι μισοί πολίτες χωρίς γιατρό – Οι πιέσεις και τα πρόστιμα που «παγώνουν»

Προσωπικός γιατρός μόνο για τους μισούς Έλληνες αφού οι υπόλοιποι μισοί δεν βρήκαν διαθέσιμο

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Συνεχίζονται οι δυσκολίες για το υπουργείο Υγείας αφού ο προσωπικός γιατρός παρουσιάζει ακόμη σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Είναι ενδεικτικό σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ότι μέχρι σήμερα έχουν εγγραφεί 4.539.704 πολίτες που αποτελούν το 48,8% των δικαιούχων.

Γεγονός καθόλου τυχαίο αφού υπάρχουν μόλις 3.333 Προσωπικοί Γιατροί για όλη τη χώρα, εκ των οποίων οι 2.251 είναι του δημοσίου και οι 1.083 ιδιώτες Ελεύθεροι Επαγγελματίες.

Οι πιέσεις από τους «θεσμούς» όμως συνεχίζονται αφού ο προσωπικός γιατρός αποτελεί μνημονιακή δέσμευση της χώρας μας και θα πρέπει να υλοποιηθεί πλήρως από 1.1.2023.

Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σε μια προσπάθεια να επιταχύνει τις διαδικασίες επιχειρεί να κάνει αλλαγές στο νέο σύστημα ώστε να ενταχθούν κι άλλοι ιδιώτες γιατροί. Ωστόσο το μικτό σύστημα που ανακοινώθηκε στον ιατρικό κόσμο εξακολουθεί να προκαλεί αντιδράσεις στους γιατρούς, ενώ και το ενδιαφέρον του κλάδου είναι αναιμικό.

Το μικτό σύστημα προβλέπει ότι ιδιώτες γιατροί χωρίς σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ θα μπορούν να γίνουν προσωπικοί γιατροί αλλά με τον όρο να εγγράψουν δωρεάν 857 ασθενείς τους οποίους θα εξετάζουν δωρεάν στο ιδιωτικό τους ιατρείο.

Μία πρόταση που όμως δημιουργεί προσωπικούς γιατρούς δύο ταχυτήτων όπως και ασθενείς δύο ταχυτήτων.

Από την άλλη οι ιδιώτες και των 10 νέων ειδικοτήτων που προσκλήθηκαν από τον ΕΟΠΥΥ να γίνουν προσωπικοί γιατροί, γύρισαν την πλάτη στο θεσμό. Όπως είχε αποκαλύψει το HealthReport.gr μόλις 58 γιατροί ειδικότητας εντάχθηκαν στην πλατφόρμα.

Προσωπικός γιατρός: Παγώνουν τα πρόστιμα

Παρότι επισήμως έχει ανακοινωθεί ότι οι ποινές «παγώνουν» προσωρινά μέχρι 1η Δεκεμβρίου για όσους δεν εγγραφούν στον Προσωπικό Γιατρό, πηγές του HealthReport.gr αναφέρουν ότι δεν θα επιβληθούν πριν τις αρχές του νέου έτους.

Είναι άλλωστε ένα μέτρο που προκαλεί αντιδράσεις παρότι φαίνεται ότι στην πράξη λειτούργησε αφού έχουν εγγραφεί 4.539.704 εκατ. πολίτες στον νέο θεσμό. Κυρίως βέβαια λόγω φόβου μην τους επιβληθούν οι ποινές που είναι αυξημένες συμμετοχές σε φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα. Οι συμμετοχές θα είναι προσαυξημένες κατά 10% για όσους δεν διαθέτουν προσωπικό γιατρό.

Το υπουργείο Υγείας πάντως έχει ανακοινώσει ότι τελικά οι ποινές δηλαδή η επιβολή αυξημένης συμμετοχής σε όσους δεν εγγράφονται στον προσωπικό γιατρό, θα εφαρμοσθούν όταν θα έχουν ενταχθεί όλες οι ειδικότητες στο θεσμό και θα υπάρχει επάρκεια γιατρών.

6 σχόλια:

  1. Θα πρέπει να σκεφτούμε πιο ρηξικέλευθες ιδέες για να προσελκύσουμε γιατρούς στο νέο θεσμό. Όπως το να μπορούν και οι νοσοκομειακοί γιατροί να έχουν ιδιωτικό ιατρείο με την υποχρέωση να εγγράψουν περίπου 500 ασθενείς. Επίσης για να τεκμηριώνουν το δικαίωμα στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, όλοι οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί να εγγράφουν τουλάχιστον 100 ασθενείς και να παίρνουν και το ανάλογο ποσοστό χρημάτων. Σίγουρα θα υπάρχουν κι άλλες ιδέες, τις οποίες μπορούν να καταθέσουν οι γιατροί ώστε να ενισχυθεί η πρωτοποριακή ιδέα του προσωπικού γιατρού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην....ΚΝΕ σου έδωσαν τις ιδέες γαλάζιε χαφιεδακο; Μήπως να βάλετε και την .....μυστική αστυνομία να σπάει στο ξύλο κάθε ιατρό που δεν συμμορφώνεται;

      Διαγραφή
  2. Μην ανησυχεις ,θα υλοποιηθει απο την επομενη κυβερνηση που θα ειναι διαφορετικη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θα πρεπει το κρατος να αμοιβει καλα τους γιατρους και να ειναι συνεπες στις δεσμευσεις του ,αμφοτερα μη εφικτα λογω περιστασεων .Οποτε ο τερατουργηματικος αυτος θεσμος δεν θα προχωρησει ,οπως εγινε και με την προηγουμενη κυβερνηση .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν αγγιζεται η συνταγογραφηση κε προπαγανδιστη του υπ. Υγ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. με ΤΟ ΣΚΑΝΑΡΙΣΜΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΟΠΥ ΠΟΥ ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕ ΜΙΑ ΑΠΛΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΔΕΝ ΧΡΗΣΙΜΕΥΟΥΝ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή