Πέμπτη 17 Απριλίου 2014

Στον κόσμο του ο Άδωνις

Γράφει: Βασιλική Αγγουρίδη - virus.com.gr


Εντελώς διαφορετική οπτική από γιατρούς, φαρμακοποιούς αλλά και από τους ίδιους τους ασφαλισμένους έχει ο Υπουργός Υγείας, ο οποίος ισχυρίζεται ότι καμία αύξηση συμμετοχής στο κόστος των φαρμάκων δεν υπάρχει.

«Προσπάθεια επίτευξης του στόχου» χαρακτηρίζει ο Άδωνις Γεωργιάδης το αυξημένο κόστος των φαρμάκων, που καλούνται να πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και το οποίο εκτιμάται ότι ξεπερνάει και το 70%. Κατά την επίσκεψη του στο οικοτροφείο ατόμων με Αυτισμό «Άγιος Νικόλαος», ο Υπουργός Υγείας εμφανίστηκε πεποισμένος ότι «δεν υπάρχει καμία απολύτως αύξηση συμμετοχής».

Αντιθέτως, «υπάρχει μία προσπάθεια να πιάνουμε τον εθνικό στόχο τού να καταναλώνουμε και εμείς σε ποσοστό τα γενόσημα ανάλογα με των υπολοίπων ευρωπαϊκών κρατών».

Επαναλαμβάνοντας πως «στην Ελλάδα σήμερα καταναλώνουμε το 20% σε γενόσημα, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 60%», επιχείρησε να εξηγήσει το εν λόγω φαινόμενο χωρίζοντας τα φάρμακα σε… επώνυμα και άλλα. «Αυτό γιατί συμβαίνει; Γιατί έχουμε πειστεί ότι τα καλά φάρμακα είναι μόνο αυτά που έχουν μάρκα, τα επώνυμα. Αυτό όμως είναι τελείως λάθος», σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

«Με αυτή την νοοτροπία κλέβουμε και την τσέπη μας και τα ταμεία μας. Πρέπει να αλλάξουμε νοοτροπία και ένας από τους στόχους είναι η αλλαγή του τρόπου της ασφαλιστικής τιμής», υποστήριξε και συμπλήρωσε, «όποιος επιλέγει, όταν πηγαίνει στο φαρμακείο του, το φάρμακο που θα γράφει από κάτω την ηλεκτρονική του συνταγή θα πληρώνει λιγότερα χρήματα από πριν. Ούτως ή άλλως οι τιμές των φαρμάκων έχουν πέσει πάρα πολύ, και με το νέο δελτίο τιμών έπεσαν πάρα πολύ και τον Ιούνιο που θα έρθει θα ξαναπέσουν εκ νέου». 
Κατά τον κ. Γεωργιάδη, «κρυφό χαράτσι δεν υπάρχει». «Για να βγει ασφαλιστική τιμή σε μια δραστική ουσία είναι ο μέσος όρος των τριών φθηνότερων γενοσήμων και αυτό που έχουν μέσο όρο μερίδιο αγοράς τουλάχιστον 4%. Άρα γενοσήμων που υπάρχουν και πουλάνε. Άρα όποιος θέλει να βρει φάρμακο χωρίς να πληρώσει μπορεί να το βρει», ισχυρίστηκε. 

Όπως διευκρίνισε, πλέον στις συνταγές αναφέρεται η δραστική ουσία «και από κάτω θα γράφονται όλα τα φάρμακα με ασφαλιστική τιμή».

2 σχόλια:

  1. Ο ανθρωπος καποια στιγμη θα χρειασθεί ιατρικη βοηθεια.Κοιταξτε το βλεμμα του.Παλαιοτερα όταν δεν υπηρχαν γιατροι αυτους τους ειχαν για δεσιμο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΚΑΠΟΤΕ ΗΤΑΝ Ο ΑΡΧΗΦΑΣΙΣΤΑΣ ΤΟΥ Λ.Α.Ο.Σ ΤΩΡΑ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΩΝ ΘΕΛΟΥΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΗ !! ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΞΙΟΙ ΤΗΣ ΜΟΙΡΑΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή