Τετάρτη 16 Απριλίου 2014

Πλαφόν και στις εξετάσεις από τον ΕΟΠΥΥ

Σε ισχύ από το Μάιο
NEWSBEAST.GR



Μηνιαίο πλαφόν και στη συνταγογράφηση εξετάσεων βάζει στους παρόχους-διαγνωστικά κέντρα, εργαστηριακούς γιατρούς, εξωτερικά ιατρεία ιδιωτικών κλινικών ο ΕΟΠΥΥ, σε μία ύστατη προσπάθεια να συγκρατήσει τη σχετική δαπάνη που καταγράφει ανησυχητική άνοδο τους τρεις πρώτες μήνες του έτους.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Υγείας, το μέτρο αναμένεται να ισχύσει από τον ερχόμενο Μάιο και θα εφαρμοστεί ανά εργαστήριο και διαγνωστικό κέντρο. Ο προϋπολογισμός του Οργανισμού για τις εργαστηριακές, δηλαδή τις μικροβιολογικές, ορμονικές, απεικονιστικές εξετάσεις για το 2014 έχει «κλειδώσει» στα 320 εκατ. ευρώ.

Κάθε μήνα εκδίδονται περίπου 10 εκατ. παραπεμπτικά για εξετάσεις. Περίπου το 10% της μηνιαίας δαπάνης, που ανέρχεται σε περίπου 75 εκατ. ευρώ για εξετάσεις, αφορά σε μαγνητικές τομογραφίες, με τους επικεφαλής του ΕΟΠΥΥ να δηλώνουν αποφασισμένοι να σταματήσουν αυτή την κατάσταση.

Το πλαφόν θα οριστεί ανά πάροχο με βάση τον αριθμό των εξετάσεων που αυτός εκτέλεσε το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους –η ηλεκτρονική καταγραφή των εξετάσεων που έγινε για πρώτη πέρυσι καθιστά το 2013 έτος αναφοράς για τις εργαστηριακές εξετάσεις. Ειδικές, ευνοϊκότερες, ρυθμίσεις προβλέπονται για τους νέους εργαστηριακούς γιατρούς.

Εάν π.χ ένα μικροβιολογικό εργαστήριο είχε εκτελέσει τον μήνα Μάιο του 2013 10.000 εξετάσεις, ο αριθμός αυτός θα αποτελεί το «ταβάνι» και για τον φετινό Μάιο. Σε περίπτωση που το πλαφόν κλείνει πριν από το ημερολογιακό τέλος του μήνα, τότε ο ασφαλισμένος του ΕΟΠΥΥ θα τις εκτελεί σε άλλο εργαστήριο.

Η διαθεσιμότητα των εργαστηρίων θα αναρτάται ηλεκτρονικά όπως γίνεται σήμερα και με τη διαθεσιμότητα των ιδιωτών γιατρών που είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ. Με αυτόν τον τρόπο, εκτιμάται ότι δεν δημιουργηθούν μονοπώλια και ότι θα προστατευθούν όλοι οι πάροχοι, ιδίως οι μεμονωμένοι κλινικογεργαστηριακοί γιατροί.


Από την πλευρά τους, οι περίπου 15.000 κλινικοεργαστηριακοί γιατροί βλέπουν πολύ θετικά την εφαρμογή του μέτρου, καθώς πλήττονται από το claw back, δηλαδή την υποχρεωτική επιστροφή τυχόν υπέρβασης της δαπάνης, αλλά και το rebate, το υποχρεωτικό ποσοστό έκπτωσης που κάνουν ανάλογα με το τζίρο.

Οι συγκεκριμένοι γιατροί θεωρούν πως τα φορολογικά μέτρα όχι μόνον δεν συγκρατούν την δαπάνη αλλά στην πράξη «τιμωρούν» τα εργαστήρια για την εκτέλεση συνταγών για τις οποίες όμως δεν ευθύνονται, αφού τις εξετάσεις τις έχουν συνταγογραφήσει άλλοι συνάδελφοί τους.

4 σχόλια:

  1. Mακάρι να μπει επιτέλους πλαφόν στα εργαστήρια γιατί
    έχουμε φτάσει να διώχνουμε τον κόσμο που τόσα χρόνια
    εξυπηρετούσαμε..Ειδικά για τον Απρίλιο μετά τις αναφο-
    ρές για πιθανο clawback 70% δουλευάμε και κλαίγαμε.
    Το να μπει πλαφόν από τον Μάιο θα ήταν πραγματικά
    Α Ν Α Σ Τ Α Σ Η....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αν το clawback το υπολογίζεται (και δεν διαφωνώ) σε 70% μην περιμένετε το πλαφόν να είναι όσο οι περσινές εξετάσεις όπως υποστηρίζει το άνω άρθρο για να σας καθησυχάσει. Το πλαφόν θα είναι τουλάχιστο 50% κάτω απο τις περσινές υποβολές...Μετά τις 10 του μηνός θα διώχνετε κόσμο. Και φυσικά προοπτική ανόδου στο επάγγελμα (και στο πλαφόν) δεν υπάρχει. Βέβαια είναι μια λύση...

      Διαγραφή
  2. ΕΑΝ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΟΡΙΣΤΕΙ ΙΣΟΝ ΜΕ ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΑ ΜΗΝΑ ΑΣ ΜΟΥ ΕΞΗΓΗΣΗ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΩΣ ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΗ ΑΦΟΥ Ο ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕΙΩΜΕΝΟΣ, ΣΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΣΥΝΟΛΟ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΤΟ ΓΝΩΣΤΟ CLAW BACK , ΤΟ ΙΔΙΟ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ,ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ ΔΕΝ ΒΓΑΙΝΟΥΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ, Η ΜΟΝΗ ΚΑΤ ΕΜΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΛΥΣΗ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΟΡΙΣΤΗ ΟΡΙΟ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ ΕΩΣ ΤΟ ΟΡΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ,ΕΑΝ ΚΡΙΘΗ ΔΕ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΥΠΕΡΚΟΣΤΟΛΟΓΗΜΕΝΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΑΣ ΤΙΣ ΜΕΙΩΣΗ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ - ΘΩΜΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΘΑ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΣΤΑ ΑΚΤΙΝΟΛΟΓΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή