Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2017

Πως θα χρησιμοποιούν οι γιατροί τα POS στα ιατρεία! Όλες οι πληροφορίες


Γράφει: Δήμητρα Ευθυμιάδου 

Σε μια νέα εποχή μπαίνει ο ιατρικός κόσμος αφού πλέον θα είναι υποχρεωμένος να διαθέτει POS στα ιατρεία.

Η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών για τα POS, αναμένεται να εκδοθεί από μέρα σε μέρα και ουσιαστικά θα αποσαφηνίζει το αφορολόγητο για τους πολίτες. Άλλωστε το τι θα γίνει με τους γιατρούς αλλά και τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες είναι ήδη σαφές.

Ο καθορισμός του αφορολόγητου για τους πολίτες είναι και ο λόγος όπως αναφέρουν πληροφορίες του HealthReport.gr, που έχει καθυστερήσει η έκδοση της εγκυκλίου.
Υποχρεωτικά POS για όλους τους γιατρούς

Παρότι αρχικά υπήρχαν διάφορα σενάρια, πλέον είναι σαφές πως επιβάλλεται η υποχρεωτική εγκατάσταση των μηχανημάτων καρτών σε όλα τα ιατρεία. Γεγονός βέβαια που θα αλλάξει άρδην όλες τις συναλλαγές των γιατρών με τους πελάτες ασθενείς.

Ωστόσο δε θα είναι υποχρεωτική η χρήση του σε όλους τους ασθενείς. Με βάση τα όσα εξηγούν στο HealthReport.gr υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι ασθενείς θα μπορούν να πληρώνουν και με μετρητά τις επισκέψεις ή τις υπηρεσίες τους προς τους γιατρούς, αλλά οι επισκέψεις αυτές δε θα μπορούν να αξιοποιούνται για το χτίσιμο του αφορολόγητου εάν έχουν αποπληρωθεί με μετρητά.

Ωστόσο το πρόβλημα για τους φορολογούμενους δεν εστιάζεται σε όσους πραγματοποιούν ελάχιστες επισκέψεις ετησίως σε γιατρούς. Ούτως ή άλλως οι ιατρικές δαπάνες για να αξιοποιηθούν για φοροελαφρύνσεις πρέπει να υπερβαίνουν τα 1000 ευρώ.

Αυτό είναι εξάλλου που προβληματίζει και το οικονομικό επιτελείο, λένε έγκυρες πηγές του HealthReport.gr. Δηλαδή οι ασθενείς που θα επισκέπτονται ελάχιστες φορές μέσα στο χρόνο έναν γιατρό και δε θα έχουν φοροελαφρύνσεις από ιατρικές υπηρεσίες επειδή θα είναι μικρά τα ποσά, θα μπορούν να πληρώνουν μετρητά και συνεπώς ο γιατρός να αποφεύγει την απόδειξη εισπράττοντας το ποσό με «μαύρα».
Μόνο στις περιπτώσεις που μία υπηρεσία θα είναι υψηλού κόστους θα είναι υποχρεωτική η χρήση των POS ή άλλου τύπου ηλεκτρονική συναλλαγή.

Εξάλλου με βάση τον τελευταίο νόμο του 2016, οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ πρέπει να γίνονται αποκλειστικά με τη χρήση κάρτας ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής, ενώ δεν θα έχει καμία έκπτωση φόρου για ιατρικές αποδείξεις ο φορολογούμενος αν η πληρωμή δεν πραγματοποιηθεί με τη χρήση μέσων πληρωμής με κάρτα ή άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμής , ανεξαρτήτως ποσού.
Οι ηλικιωμένοι και οι κάρτες

Στο μεταξύ στην κυβέρνηση, όπως λένε υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη στο HealthReport.gr, είναι άκρως ικανοποιημένοι, καθώς καταρρίφθηκε το επιχείρημα του ιατρικού κόσμου αλλά και άλλων ελεύθερων επαγγελματιών, ότι οι ηλικιωμένοι δεν είναι εξοικειωμένοι με τη χρήση καρτών και των άλλων ηλεκτρονικών μέσων.

Και αυτό διότι όπως έχει ρυθμιστεί, για όσους είναι άνω των 70 ετών δεν είναι υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν «πλαστικό» χρήμα, ενώ πλέον θα μπορούν κανονικά να «χτίζουν» και το αφορολόγητο τους ακόμη και με τις απλές αποδείξεις από ιατρικές υπηρεσίες κλπ κάτι που αναμένεται να ρυθμιστεί.
Αντίστοιχες διευκολύνσεις ισχύουν και για όσους έχουν αναπηρία άνω του 80% οι οποίοι επίσης δεν είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν με κάρτες άλλο ηλεκτρονικό τρόπο.

Έλεγχοι για τυχόν υπερχρεώσεις και «μαύρα»

Στο μεταξύ με βάση τις πληροφορίες του HealthReport.gr, από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετοιμάζονται «σαφάρι» ελέγχων σε ιατρεία και Μονάδες Υγείας.
Και αυτό προκειμένου να εντοπισθούν οι γιατροί που παρά τα νέα μέτρα με το πλαστικό χρήμα, θα συνεχίζουν να εισπράττουν μαύρο χρήμα.

Επίσης σε συνεργασία με τα ελεγκτικά όργανα του υπουργείου Υγείας, θα ερευνάται εάν υπάρχουν γιατροί οι οποίοι επικαλούμενοι τις κρατήσεις των τραπεζών από τη χρήση των POS, θα αυξάνουν τις χρεώσεις στις επισκέψεις.

15 σχόλια:

  1. Οχι βρε παιδια, με κρατησεις απο εισφορες και φορολογία και με pos και ότι αλλο τους κατεβει η επισκεψη στο ιατρο δε θα αυξηθεί. Θα παραμεινει ιδια και μαλιστα θα εχει και δωρο οποιος επισκεπτεται το ιατρο. Ενα σκουφακι, μια ομπρελλα, ενα κουτακι σοκολατακια κατι τελος παντων να φευγει πληρως ευχαριστημενος ο πελατης. Δηλαδη θα πληρωνει ας πουμε 30 ευρο επισκεψη θα του παιρνει το κρατος τα 21 ευρο και 4 τα σοκολατακια που λεγαμε θα του μενει ενα πενταευρο. Δε το γυρναω σε μανικιουρ - πεντικιουρ καλυτερα.
    Ενας παθολογος. Ανωνυμα τα λεω καλυτερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. το pos γιατι δε το παρεχει δωρεαν ο συλλογος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Στην περίπτωση αυτή ποιός θα πληρώνει την προμήθεια στην τράπεζα συνάδελφε των 10:47;Ο σύλλογος;Και ποιός θα πληρώσει για τόσες χιλιάδες pos;Πάλι ο σύλλογος;Να ξέρουμε και τί ζητάμε κάθε φορά. Εκτός αν ανοίξει ο σύλλογος δική του τράπεζα. Τότε μάλιστα!

      Διαγραφή
    2. Και στον Συλλογο ποιος θα τα παρεχει.......δωρεαν?

      Διαγραφή
    3. Α!! καλά! Τι σου έχει δώσει δωρεάν ο σύλλογος,για να σου δώσει και το POS;;
      Ο σύλλογος δεν είναι φαρμακευτική εταιρεία για να ζητάει ο καθένας ότι του λείπει. Επιτέλους ο εξοπλισμός του ιατρείου είναι υποχρέωση του γιατρού.

      Διαγραφή
  3. ΕΓΩ ΣΥΝΑΔΕΛΦΕ ΔΙΝΩ ΟΤΙ ΔΙΝΕΙΣ ΕΣΥ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΔΩΡΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Υποκοστολογουν εξευτελιστικα ταπαντα, πληρωνουν οταν θυμουνται, εφαρμοζουν claw back/rebate!Τωρα και ........POS!Μια ειναι η λυση απεναντι στα νταβατζιλικια των κρατικων Νονων!Καντε εταιρειες με εδρα την Βουλγαρια και πληρωστε ........3000τον χρονο αν εχετε εισοδημα 30000 αντι για 17000 που θελουν οι Εκβιαστες της ελληνικης πολιτικης Νυχτας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 17.000 € λίγα λες. Τα υπολόγισα και είναι πολύ περισσότερα !!!

      Διαγραφή
    2. ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΓΙΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΟΛΕ!!

      Διαγραφή
  5. Απλα ειναι τα πραγματα με 80 % φορολογια:σου λενε οι ανθρωποι, η κλειστο η κλεψε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. δηλ. ΣΤΙΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ ΤΟ 1% του ΕΟΠΥΥ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ. ΚΑΝΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΕΧΕΙ ΚΙ ΑΛΛΟ.
    ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΙΓΜΗ ΑΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΘΕΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΩΝ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΠΥΥ ΚΑΙ ΘΑ ΔΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΜΑΣ ΑΝ ΦΕΡΘΟΥΜΕ ΤΙΜΙΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μέχρι τώρα καλά τα κατάφεραν με τα μαύρα γιατροί ,οδοντίατροι,δικηγόροι,παπάδες και λοιποί επαγγελματίες. Τώρα άρχισε η αγανάκτηση για τα POS!!! Οταν ο κόσμος όλος φτωχοποιείται, οι μισθοί και οι συντάξεις είναι στο επίπεδο πενίας, οι νέοι είναι άνεργοι ή παίρνουν το δρόμο της μετανάστευσης, τα παιδιά πάνε νηστικά στο σχολείο, τα λουκέτα στα καταστήματα διαρκώς αυξάνονται, οι....οδοντίατροι μαθημένοι στο... ξεδόντιασμα δεν θέλουν POS!!!.Οι γιατροί στα ιατρεία τους άλλα νόμιμα και άλλα παράνομα πχ των γιατρών του ΕΣΥ που δεν είναι και λίγα,μαθημένοι και αυτοί στο πάρτυ δεν θέλουν POS !! Ε λοιπόν θα πρέπει να μείνουν λίγα και καλά ,που θα λειτουργούν σωστά. Με POS. Αμ πως;;;;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο συμβεβλημένος του ΕΟΠΥΥ εξυπνάκια , πληρώνεται με .......κ@λόχαρτα όταν θυμάται ο ΕΟΠΥΥ και έχει εισφορέςπ ου ούτε στον ύπνο σου θα έβλεπες ! Εσύ θα δεχόσουν να σου δημεύσουν το 70% τπυ εισοδήματός σου ψευτοευαίσθητε ?

      Διαγραφή
    2. Συνάδελφε ,μην μπερδεύεις τις εισφορές και το ασφαλιστικό, με το φορολογικό. Τα εισοδήματα πρέπει να φαίνονται και να μην είναι μαύρα. Οσο για τις εισφορές αν είναι μεγάλες είναι άλλο θέμα και ίσως χρειασθεί ρύθμιση στο γενικό νόμο του ασφαλιστικού νόμου.

      Διαγραφή
  8. Δηλαδή θα έχουμε και διατίμηση στην επίσκεψη; Προσπάθειες εκφοβισμού για να κρύψουν πως το κύριο όφελος απο τα POS θα είναι η αύξηση της ρευστότητας των τραπεζών. Εμείς πότε θα τα εισπράττουμε; Θα είναι πάντα σε μιά ημέρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή