Πέμπτη 15 Ιουνίου 2017

Ανδρέας Ξανθός σε ΟΕΝΓΕ – ΕΙΝΑΠ: Προκηρύσσονται σύντομα 750 θέσεις μόνιμων γιατρών ΕΣΥ



Παρά τις προσλήψεις, τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν μεγάλα και οι ανάγκες καλύπτονται οριακά, καθώς λείπουν από το σύστημα 6.000 γιατροί και 25.000 άτομα λοιπό προσωπικό.

Γράφει: Καραγιώργος Δημήτρης - IATRONET.GR

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προκηρύξει άμεσα 750 μόνιμες θέσεις νοσοκομειακών γιατρών, εκδήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Υγείας.

Κατά τη συνάντηση που είχε με τα προεδρεία της Ομοσπονδίας των γιατρών (ΟΕΝΓΕ) και της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Αττικής (ΕΙΝΑΠ), ο Ανδρέας Ξανθός ανέφερε πως οι θέσεις θα προκηρυχθούν σύντομα και θα κατανεμηθούν ως εξής:

Οι 400 θέσεις θα καλύψουν κενά στα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ). Οι 250 θέσεις θα διατεθούν για λειτουργία κλειστών κρεβατιών σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ) και οι 100 θέσεις για επείγουσες ανάγκες των δημόσιων νοσοκομείων.

Οι εκπρόσωποι των γιατρών τού έθεσαν το ερώτημα σχετικά με τις παρατάσεις των συμβάσεων επικουρικών γιατρών.

Η απάντηση του υπουργού ήταν πως έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα στα συναρμόδια υπουργεία και αναμένεται θετική απάντηση για την παράταση των συμβάσεων επικουρικών γιατρών.

Παρά τις προσλήψεις, τα κενά στα δημόσια νοσοκομεία παραμένουν μεγάλα και οι ανάγκες καλύπτονται οριακά. Εκτιμάται πως λείπουν από το σύστημα 6.000 γιατροί και 25.000 άτομα λοιπό προσωπικό.

Για το 2017, έχουν εξαγγελθεί 2.000 προσλήψεις μόνιμων γιατρών, αλλά στην πράξη προωθούνται οι συγκεκριμένες 750 προσλήψεις, ενώ καλύπτονται και ορισμένες θέσεις με επικουρικούς γιατρούς.

Οι ελλείψεις προσωπικού κρατούν κλειστά 125 κρεβάτια σε μονάδες εντατικής θεραπείας και η λίστα αναμονής για ασθενείς με σοβαρά νοσήματα μπορεί να φτάσει τα 75 και τα 80 άτομα.

Προβλήματα υπάρχουν και με τα ογκολογικά νοσοκομεία, στα οποία η αναμονή των καρκινοπαθών για ακτινοθεραπεία φθάνει έως και τέσσερις μήνες.

Διαμαρτυρία

Οι οργανώσεις των νοσοκομειακών γιατρών πραγματοποίησαν την Τετάρτη στάση εργασίας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Υγείας.

Καταγγέλλουν τις απολύσεις επικουρικών συναδέλφων τους, εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία τους με την ελαστικοποίηση του χρόνου εργασίας, που εκτιμούν πως προκαλεί η επικείμενη παρέμβαση του υπουργείου Υγείας.

Ζητούν κατάργηση των ελαστικών μορφών απασχόλησης, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, εξάωρο, πενθήμερο, 30ωρο, με μία εφημερία την εβδομάδα και ρεπό την επόμενη μέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου