Πέμπτη, 15 Ιουνίου 2017

Η άρνηση εμβολιασμού σκοτώνει!

Posted By: Αιμίλιος Νεγκής - Virus

Συχνά πυκνά κυκλοφορούν φήμες και καταγγελίες κατά των εμβολίων. Ότι έχουν σοβαρές επιπλοκές, όπως αυτισμό ή ότι ευθύνονται για την έξαρση των αυτοάνοσων νοσημάτων, όπως η πολλαπλή σκλήρυνση. Μην πιστεύετε σε ανοησίες. Η άρνηση εμβολιασμού σκοτώνει.

Χειροπιαστό παράδειγμα αποτελεί η γειτονική μας Ρουμανία. Ίσως έχετε ακούσει ότι εκεί έχει ξεσπάσει μία επιδημική έξαρση… ιλαράς. Ναι ιλαράς. Αυτής της νόσου, που λίγο ως πολύ όλοι υποτιμούμε, καθώς θεωρούμε ότι είτε είναι ήπια, είτε ότι προ πολλού έχει εξαφανιστεί.

Και όμως στη Ρουμανία έχει σκοτώσει 30 άτομα! Όλοι τους λοιπόν δεν είχαν εμβολιαστεί. Ανάμεσά τους ήταν και 12 μωρά, ηλικίας κάτω από 12 μηνών. Η ηλικία των 12 μηνών είναι το κατώτερο όριο για το εμβόλιο, αν και σε περιπτώσεις επιδημίας επιτρέπεται η χορήγησή του και σε ηλικίες 6-11 μηνών.

Κανονικά όμως τα μωρά αυτά θα ήταν προστατευμένα. Αν το ποσοστό εμβολιασμένων στον πληθυσμό ήταν πάνω από 95%, τότε θα είχαν προστατευτεί λόγω της λεγόμενης «ανοσίας αγέλης». Δεν θα νοσούσαν γιατί οι γύρω τους σε ποσοστό άνω του 95% θα ήταν εμβολιασμένοι και άρα υπήρχαν λίγες πιθανότητες να διασπαρθεί η νόσος.

Ο εμβολιασμός ενός ατόμου είναι σημαντικός για τον ίδιο. Όμως, είναι πολύ πιο σημαντικός, όταν γίνεται στην ευρύτερη προσπάθεια να επιτευχθεί η «ανοσία αγέλης». Μόνο έτσι π.χ. και στην περίπτωση της ιλαράς μπορούμε ως κοινωνία να προστατέψουμε αποτελεσματικά τα μωρά κάτω των 6 μηνών, για τα οποία δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το εμβόλιο.

Εδώ λοιπόν είναι το πρόβλημα της Ρουμανίας, που πρέπει να μας γίνει μάθημα. Το ποσοστό ανοσίας του πληθυσμού μειώθηκε από το 94% το 2012 σε περίπου 80% πρόσφατα! Δεν είναι τυχαίο, δε, ότι στους 6.743 ανθρώπους που καταγράφηκαν να έχουν νοσήσει, το 96,7% δεν είχαν εμβολιαστεί!

Πρόβλημα με την ιλαρά δεν έχει μόνο η Ρουμανία. Όπως προειδοποίησε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η νόσος εξαπλώνεται και αλλού στην Ευρώπη, όπου έχει μειωθεί ο εμβολιασμός: Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία, Ελβετία και Ουκρανία.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην Ιταλία η μείωση των εμβολιασμών έχει φθάσει σε τέτοιο επίπεδο λόγω φόβου ή άγνοιας, ώστε η κυβέρνηση αποφάσισε να καθιερώσει αυστηρές ποινές για τους γονείς, που αρνούνται ή αμελούν να εμβολιάσουν τα παιδιά τους!

Στην Ελλάδα, επιδεικνύουμε μία επικίνδυνη χαλαρότητα. Πρόσφατα ο ίδιος ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός δήλωσε πως η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο αν ένας γονιός αρνείται να εμβολιάσει το παιδί του να υπογράφει και να καταθέτει στο σχολείο σχετικό έγγραφο. Θεωρώ ότι από το πουθενά υπάρχει μεγάλος κίνδυνος η κυβέρνηση να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Όσον αφορά την ιλαρά, στην Ελλάδα, από το 2010 και μετά τα κρούσματα είναι μηδενικά. Όμως, δεν χρειάζεται εφησυχασμός. Αφενός γιατί τελευταία κυκλοφορούν ολοένα και περισσότερο στα social media αναφορές για κινδύνους από τα εμβόλια, αλλά και αφετέρου επειδή η χώρα μας αποτελεί πύλη εισόδου μεταναστών και προσφύγων. Έχουμε χρέος να προστατέψουμε και αυτούς τους πληθυσμούς και μέχρι στιγμής παρά τις καθυστερήσεις, τα πράγματα δείχνουν να είναι υπό έλεγχο.

Η ιλαρά είναι μία αρκετά μεταδοτική νόσος που διαρκεί περίπου 15 ημέρες. Εμφανίζεται με εξάνθημα, πυρετό και βήχα και μπορεί να οδηγήσει σε επιπλοκές, όπως η εγκεφαλίτιδα, η οποία μπορεί να προκαλέσει το θάνατο. Μάλιστα, εάν προσβληθεί η έγκυος από τη νόσο μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές ανωμαλίες του εμβρύου.

Ο μοναδικός, ασφαλής και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας είναι το εμβόλιο. Πρόκειται για το γνωστό μας τριπλό εμβόλιο (MMR), που αφορά ιλαρά, ερυθρά και παρωτίτιδα. Παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει δεκάδες, έγκυρες και ανεξάρτητες μελέτες, που έχουν δείξει ότι το εν λόγω εμβόλιο δεν έχει καμία απολύτως σχέση με τον αυτισμό, ακόμη και σήμερα κυκλοφορούν τέτοιες ανυπόστατες φήμες.

Θυμίζω εδώ ότι η ανησυχία είχε ξεκινήσει από μια μελέτη του 1998 (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9500320), η οποία όμως αργότερα αποδείχθηκε ότι ήταν ψευδής, με συνέπεια ακόμη και το έγκριτο επιστημονικό περιοδικό “The Lancet”, που την είχε αρχικά δημοσιεύσει, να υποχρεωθεί να την αποσύρει. Έκτοτε έχουν γίνει δεκάδες μελέτες που δεν έχουν βρει καμία σύνδεση.

Παρόλα αυτά, πολύς κόσμος ανησυχεί και δεν πιστεύει τις νέες μελέτες και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι υπάρχει μία διεθνή συνωμοσία φαρμακοβιομηχανιών, πολιτικών, γιατρών και μέσων μαζικής επικοινωνίας. Ιδίως οι γονείς ενός παιδιού με αυτιστικές διαταραχές, συχνά αρνούνται να εμβολιάσουν τα άλλα παιδιά τους, φοβούμενοι την πιθανή κληρονομικότητα.

Υπάρχει και άλλο ένα σενάριο. Λέγεται ότι το εμβόλιο προκάλεσε τη δεκαετία του ’90 έξαρση των περιπτώσεων αυτισμού σε παιδιά στην Ιαπωνία. Και ότι για αυτό το εμβόλιο απαγορεύτηκε στην Ιαπωνία από το 1994.

Πράγματι, η Ιαπωνία είναι η μοναδική χώρα που δε χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο εμβόλιο. Αντιθέτως, χρησιμοποιεί ξεχωριστά εμβόλια για κάθε μία από τις τρεις νόσου.

Όμως, αυτή είναι η μισή αλήθεια. Μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2005 στο περιοδικό Journal of Child Psychology and Psychiatry (https://goo.gl/9bis1f), έδειξε ότι η διακοπή των εμβολιασμών με MMR, όχι μόνο δεν οδήγησε σε μείωση των περιστατικών αυτισμού, αλλά αντιθέτως, παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση. Πριν την απόσυρσή του, τα περιστατικά αυτισμού κυμαίνονταν από 48 έως 86 περιπτώσεις ανά 10.000 παιδιά, ενώ αργότερα ο αριθμός αυξήθηκε σε 97 έως 161 ανά 10.000 παιδιά!

Δεν υπάρχει καμία απολύτως απόδειξη ότι το τριπλό εμβόλιο συνδέεται με αυτισμό ή άλλη σοβαρή επιπλοκή. Αντιθέτως, είναι πλήρως τεκμηριωμένο και το βίωσαν οι Ρουμάνοι: Η άρνηση εμβολιασμού σκοτώνει. Τελεία και παύλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου