Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Γ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ


Αθήνα 16 Ιουνίου 2017
Α.Π:8034(α)

ΠΡΟΣ:
(α) ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ
(β) ΤΟΥΣ ΠΡΟΕΔΡΟΥΣ ΤΩΝ ΕΝΩΣΕΩΝ

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Ε.Γ ΤΗΣ ΟΕΝΓΕ ΜΕ ΤΗΝ ΗΓΕΣΙΑ ΤΟΥ ΥΠ.ΥΓΕΙΑΣ

Την Τετάρτη 14/6 στο πλαίσιο της κινητοποίησης της ΟΕΝΓΕ ενάντια στις απολύσεις επικουρικών γιατρών και το σχέδιο νόμου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπ. Υγείας. Στη συνάντηση συμμετείχαν αντιπροσωπεία της ΟΕΝΓΕ και της ΕΙΝΑΠ, αντιπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων, επικουρικοί γιατροί και άλλοι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. 

Η ΟΕΝΓΕ επανέλαβε την θέση της για κατάργηση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, για μαζικές προσλήψεις μόνιμων γιατρών, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, για μονιμοποίηση όλων των επικουρικών. Παράλληλα ανέπτυξε τους βασικούς άξονες της κριτικής της στην πρόταση του Υπουργείου για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας των γιατρών, ζήτησε να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου και να ξεκινήσει η συζήτηση για νέα κλαδική συμφωνία που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες των γιατρών και να διασφαλίζει τα μισθολογικά, εργασιακά και επιστημονικά τους δικαιώματα. 

Οι αντιπρόσωποι των πρωτοβάθμιων σωματείων απαίτησαν να δοθούν λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα που ταλανίζουν τους συναδέλφους που εργάζονται με ελαστικές εργασιακές σχέσεις (καθυστέρηση στις πληρωμές, ανασφάλεια για το μέλλον, τρομοκρατία, στέρηση βασικών εργασιακών δικαιωμάτων π.χ. αναρρωτική άδεια κ.λπ.)

Από πλευράς του Υπουργείου Υγείας δόθηκαν οι παρακάτω απαντήσεις:

-Σχετικά με τη θητεία των επικουρικών εργαζομένων (ιατρικού και λοιπού προσωπικού) που λήγει στις 30/9, ο Υπ. Υγείας είπε ότι πολιτική βούληση της ηγεσίας του Υπ. Υγείας είναι να δοθεί παράταση της θητείας τους για τουλάχιστον ένα χρόνο «κατόπιν τελικής συνεννόησης με την κυβέρνηση». Όπως ειπώθηκε, έως το τέλος του μήνα θα υπάρχει σχετική νομοθετική ρύθμιση, ενώ εξετάζεται να συμπεριληφθούν σε αυτήν και 585 επικουρικοί (μη γιατροί) που προσελήφθησαν μετά τις 30/9/16.

-Για τις προσλήψεις μόνιμου ιατρικού προσωπικού ειπώθηκε ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχθούν 100 θέσεις για την κάλυψη έκτακτων αναγκών ενώ έως το φθινόπωρο θα προκηρυχθούν, 250 για τις ΜΕΘ, 400 για τα ΤΕΠ και 400 για ΠΦΥ. Σε ότι αφορά την προκήρυξη θέσεων για τα Τ.Ε.Π. πρέπει να προηγηθεί νομοθετική ρύθμιση.

-Για τα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας μέσω ΟΑΕΔ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπ. Υγείας έχουν προσληφθεί 2870 εργαζόμενοι από τους 4000 που προβλέπονται και θα επαναπροκηρυχθούν οι υπόλοιπες για την κάλυψη των κενών θέσεων. Επιδίωξη του Υπ. Υγείας είναι η αύξηση της διάρκειας των προγραμμάτων από 5 μήνες σε 1 χρόνο. Μετά τη λήξη των προγραμμάτων η πρόθεση του Υπ. Υγείας είναι να προχωρήσουν σε συμβάσεις με ΚΟΙΝΣΕΠ. 

-Η εκτίμηση του Υπ. Υγείας για τους εργολαβικούς εργαζόμενους είναι ότι η απάντηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη νομιμότητα των συμβάσεων ορισμένου χρόνου μπορεί να καθυστερήσει 3 έως 4 χρόνια, οπότε θα δοθεί κατεύθυνση στις διοικήσεις των νοσοκομείων να προχωρήσουν στη διαδικασία των συμβάσεων μέσω ΑΣΕΠ. Επέρριψε ευθύνη στις διοικήσεις τόσο για την παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργολαβικών εργαζόμενων (π.χ. καθυστερήσεις στις πληρωμές) όσο για και τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται στη διαδικασία των συμβάσεων.

Για την πρόταση του Υπουργείου Υγείας για το σχέδιο νόμου για την οργάνωση του χρόνου εργασίας των γιατρών, ορίστηκε νέα συνάντηση της ΟΕΝΓΕ με την ηγεσία του υπουργείου τη Δευτέρα 19/6, στις 2.30 μμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου