Σε κάθε βάρδια, στα τμήματα οξέων περιστατικών υπηρετούν μία ή δύο νοσηλεύτριες, οι οποίες φροντίζουν και νοσηλεύουν 35 ασθενείς που εισάγονται με χειροπέδες...
IATRONET
Σκηνές βγαλμένες από ταινία τρόμου, αντιμετωπίζουν καθημερινά γιατροί και εργαζόμενοι στα δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία.
Συρροή ασθενών, ανεπάρκεια κρεβατιών για οξέα περιστατικά, δεκάδες εισαγγελικές εντολές και χάος...
Μεγάλο βάρος σηκώνει το “Δρομοκαΐτειο”, το οποίο εφημερεύει Δευτέρα και Πέμπτη.
Στην εφημερία, δέχεται περισσότερους από 40 ασθενείς που χρήζουν εισαγωγής, από τους οποίους οι 30 διακομίζονται με εισαγγελική εντολή για εγκλεισμό.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία, το 70% των εισαγωγών αφορούν εισαγγελικές εντολές, όταν το αντίστοιχο ποσοστό στις ευρωπαϊκές χώρες δεν ξεπερνά το 5%!
Οι εργαζόμενοι καταγγέλλουν ότι στην εφημερία της Πέμπτης έγινε το αδιαχώρητο, καθώς γέμισαν γρήγορα τα κρεβάτια των νοσηλευτικών τμημάτων οξέων περιστατικών. Από τις 6 το απόγευμα, είχαν γεμίσει όλα τα νοσηλευτικά τμήματα!
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 13 ασθενείς να εισαχθούν στο Γεροψυχιατρικό τμήμα, ενώ άλλοι δέκα ασθενείς εισήχθησαν σε άσχετο νοσηλευτικό τμήμα.
Ενδεικτικό της βαρύτητας των περιστατικών είναι πως το 30% έχουν διπλή διάγνωση: είναι ταυτόχρονα τοξικομανείς, αλκοολικοί και ψυχιατρικά περιστατικά.
Το “Δρομοκαΐτειο” δεν διαθέτει υποδομή νοσηλείας για τοξικομανείς και αλκοολικούς.
Το 20% είναι κοινωνικά περιστατικά. Εισάγονται, προκαλώντας οι ίδιοι οι ασθενείς την εισαγγελική εντολή εγκλεισμού, προκειμένου να εξασφαλίσουν φαγητό, στέγη και φάρμακα.
Τα περιστατικά αυτά αυξάνονται, λόγω της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, ενώ έχουν διαλυθεί οι κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων και ο θεσμός “Βοήθεια στο σπίτι”.
Εκτιμάται πως έξι έως οκτώ ασθενείς που προσέρχονται στην εφημερία του νοσοκομείου είναι κοινωνικά περιστατικά...
Καθηλωμένοι
Την ίδια ώρα, σε κάθε νοσηλευτικό τμήμα είναι, κατά μέσο όρο, έξι ασθενείς καθηλωμένοι με ιμάντες, εξαιτίας της επικινδυνότητας των εισαχθέντων ασθενών και των τραγικών ελλείψεων προσωπικού.
Το φαινόμενο θα μπορούσε να περιορισθεί, εάν υπήρχε περισσότερο προσωπικό και περισσότερες ψυχιατρικές κλίνες οξέων περιστατικών σε άλλα νοσοκομεία.
Καθηλωμένοι υπάρχουν σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα που διαθέτουν Ψυχιατρικά τμήματα οξέων περιστατικών και πολλά ράντζα.
Σε κάθε βάρδια, στα τμήματα οξέων περιστατικών υπηρετούν μία ή δύο νοσηλεύτριες, οι οποίες φροντίζουν και νοσηλεύουν 35 ασθενείς που εισάγονται με χειροπέδες φυλασσόμενοι από τρεις αστυνομικούς.
Ασθενείς φτάνουν συχνά στην εφημερία, φέροντας πιστόλια, μαχαίρια και άλλα αιχμηρά αντικείμενα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου