Σάββατο 3 Ιουνίου 2017

“Φτωχή” σε απαντήσεις η ΕΔΕ στη Ζάκυνθο


Χρειάστηκε να περάσουν 6 ολόκληροι μήνες για να ολοκληρωθούν οι δύο ΕΔΕ που διατάχθηκαν στη Ζάκυνθο, μετά από το θάνατο μίας άτυχης γυναίκας και τη νοσηλεία σε ΜΕΘ άλλων 5 ασθενών από μετεγχειρητικές επιπλοκές.

Τουλάχιστον 4 μήνες έμειναν, στο μεταξύ, κλειστά τα χειρουργεία και η αίθουσα μαίευσης, μέχρι να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητοι εργαστηριακοί έλεγχοι, τα αποτελέσματα των οποίων και αμφισβητήθηκαν έντονα από το Επιστημονικό Συμβούλιο του νοσοκομείου και άλλους εργαζόμενους, με αποτέλεσμα η εμπιστοσύνη της τοπικής κοινωνίας στις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας να έχει διασαλευθεί.

Άξιζε η προσμονή; Ίσως θα μπορούσε να πει κανείς, εάν τα πορίσματα των ΕΔΕ ήταν διαφωτιστικά. Η σχετική ανακοίνωση όμως είναι φτωχή σε απαντήσεις, αφού αποκλείει μεν ορισμένες αιτίες αλλά δεν αναφέρεται πουθενά σε εκείνες που οδήγησαν τελικά στο θάνατο μία γυναίκα κι άλλους 5 ασθενείς στην εντατική.

Τα συμπεράσματα των ΕΔΕ είναι πιο συγκεκριμένα τα εξής:

Το περιστατικό που παρουσίασε μη αναμενόμενες μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι μόνο ένα, αυτό της θανούσης. Οι προαναφερόμενες επιπλοκές σε καμιά περίπτωση δεν οφείλονται σε τοξικό παράγοντα προερχόμενο από το δίκτυο της κεντρικής παροχής ιατρικών αερίων.

Όσον αφορά ειδικότερα στο περιστατικό που κατέληξε, η ΕΔΕ περιορίζεται στη διάρκεια νοσηλείας στο ΓΝ Ζακύνθου. Με δεδομένο ότι η ασθενής διακομίστηκε σε έτερο Νοσοκομείο της 6ης ΥΠΕ στο οποίο και νοσηλεύτηκε προτού καταλήξει, θεωρείται σκόπιμο η ΕΔΕ να επεκταθεί και για το ανωτέρω χρονικό διάστημα.

“Σε κάθε περίπτωση, αρμόδια να κρίνουν εάν υπάρχουν ενέργειες, παραλείψεις ή πλημμέλειες που συνδέονται αιτιωδώς με το θανατηφόρο αποτέλεσμα είναι τα ποινικά και τα διοικητικά δικαστήρια” καταλήγει η ανακοίνωση της Διοίκησης του ΓΝ Ζακύνθου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου