Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Κραυγή αγωνίας από τους ογκολογικούς ασθενείς για τα νέα μέτρα της φαρμακευτικής πολιτικής



Να εξαιρέσει από την ρύθμιση περί 9-6-3 (η οποία περιλαμβάνεται στο Πολυνομοσχέδιο) τους ογκολογικούς ασθενείς και τα νέα καινοτόμα ογκολογικά φάρμακα, καθώς αυτά αποτελούν στις περισσότερες περιπτώσεις την ύστατη ελπίδα και μοναδική εκδοχή θεραπείας, ζητά από την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ).
Onmed.gr

Η εφαρμογή της πρότασης της ESMO (European Society Medical Oncology) για τη μεγιστοποίηση του κλινικού οφέλους (magnitude of clinical benefit) στο διάστημα μέχρι την δημιουργία του Οργανισμού Αξιολόγησης Ιατρικής Τεχνολογίας θα μπορούσε με ορθολογικό τρόπο να υποστηρίξει τα πραγματικά καινοτόμα φάρμακα, σύμφωνα με τους ογκολογικούς ασθενείς.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι όπως το κράτος ορθώς έχει αγκαλιάσει τους ανασφάλιστους αυτής της χώρας και τους περιθάλπει στα δημόσια νοσοκομεία χωρίς διακρίσεις, έτσι οφείλει να προστατεύσει και το κυρίαρχο, αναφαίρετο δικαίωμα των ασφαλισμένων ογκολογικών ασθενών στη ζωή, μη εμποδίζοντάς τους να συνεχίσουν ή να ξεκινήσουν μια νέα καινοτόμο θεραπεία, υπογραμμίζει η Ομοσπονδία.

Η Ομοσπονδία, αναφέρεται στο νέο νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα και αφορά στα καινοτόμα φάρμακα και στις καθυστερήσεις που θα υπάρξουν αναφορικά με την είσοδό τους στην αγορά, καταθέτοντας την εύλογη ανησυχία της.

Η νέα αυτή κατάσταση, σε συνδυασμό με την παρατεταμένη ύφεση και τις περικοπές των δαπανών υγείας που έχουν επιφέρει τα μέτρα των Μνημονίων, είναι λογικό, να έχουν αφήσει ανεξίτηλη την σφραγίδα στους χρονίως πάσχοντες.

Σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ, η χώρα μας επενδύει συνολικά για την υγεία μόλις το 5% του ΑΕΠ καταλαμβάνοντας μια από τις τελευταίες θέσεις στις χώρες του ΟΟΣΑ.

Η κατάσταση μάλιστα αυτή, όπως αναφέρει η ΕΟΠΕ, αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη με την ψήφιση του νέου νόμου 4472/2017 το άρθρο 89.

Οι συνέπειες στη ζωή των ασθενών θα είναι ανεπανόρθωτες, ειδικά των καρκινοπαθών ή των ασθενών με σπάνιες παθήσεις, επισημαίνει η Εταιρεία Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ), αναφερόμενη στα νέα μέτρα προσθέτοντας:

«Είναι φανερό ότι οι προτάσεις αυτές αποτελούν ένα ακόμη παράδειγμα οριζόντιων μέτρων που αποσκοπούν να περιορίσουν τις δαπάνες θέτοντας τεχνητά εμπόδια στην πρόσβαση των ασθενών σε νέα φάρμακα. Είναι γεγονός, ότι τα καινοτόμα φάρμακα αποδεδειγμένα επεκτείνουν σημαντικά
το προσδόκιμο επιβίωσης σε μία σειρά νοσημάτων για τα οποία δεν υπάρχει καθιερωμένη δραστική θεραπεία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις μειώνονται εγχειρίσεις και νοσηλείες και αυξάνουν τη λειτουργικότητα, την παραγωγικότητα και την ποιότητα ζωής των ασθενών. Τα παραπάνω πρέπει να αποτελούν υψηλή προτεραιότητα για τους λαμβάνοντες αποφάσεις στην Ελλάδα», καταλήγει η Ομοσπονδία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου