Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Γ. Βρούτσης: Ανικανότητα, σκοπιμότητα και τραγικά λάθη με τον ΕΦΚΑ



Την ανικανότητα, τη σκοπιμότητα και τα τραγικά λάθη της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τον ΕΦΚΑ καυτηριάζει σε άρθρο του στην "Καθημερινή της Κυριακής" ο κ. Γιάννης Βρούτσης, Τομεάρχης Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Νέας Δημοκρατίας και βουλευτής Κυκλάδων.

Capital.gr

Όπως σημειώνει, μεταξύ άλλων, "δυστυχώς σήμερα τα εκατ. των ασφαλισμένων Ελλήνων θα ταλαιπωρηθούν άδικα και αναίτια από τα διοικητικά βάρη που προσέθεσαν στις πλάτες τους οι τραγικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ". Ωστόσο, με την πολιτική αλλαγή της χώρας, "το σίγουρο είναι ότι αυτή η ταλαιπωρία δεν θα διαρκέσει 30 χρόνια", επισημαίνει.

Αναλυτικά το άρθρο του κ. Βρούτση:

Η πρόσφατη δήλωση του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΗΔΙΚΑ, ότι δηλαδή θα χρειαστούν 30 χρόνια για να διορθωθούν τα σφάλματα στην δημιουργία του μητρώου του ΕΦΚΑ, αποτελεί την κυνική παραδοχή της ανικανότητας ενός ακόμη ανευθυνο-υπεύθυνου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.

Με την έναρξη λειτουργίας του νέου ηλεκτρονικού μητρώου του ΕΦΚΑ, τον περασμένο Ιανουάριο, πλήθος ασφαλισμένων βρέθηκαν αντιμέτωποι με λάθη στα στοιχεία τους, όπως η "εξαφάνιση" του Αριθμού Μητρώου ή η συγχώνευσή του σε άλλο αριθμό μητρώου, η "εξαφάνιση" των ενσήμων, η "εξαφάνιση" αριθμών μητρώου ήδη συνταξιούχων, η "εξαφάνιση" ασφαλιστικής ικανότητας κ.α.

Το χάος που δημιουργήθηκε δεν είναι ούτε τυχαίο, ούτε οφείλεται σε συνήθεις τεχνικές δυσκολίες μιας συγχώνευσης μητρώων, όπως επιχειρείται να παρουσιαστεί. Οφείλεται στην ανικανότητα της ηγεσίας του υπ. Εργασίας, καθώς και σε "παιδαριώδη” λάθη της διοίκησης της ΗΔΙΚΑ, οι οποίοι:

α. αποφάσισαν να αγνοήσουν τις ήδη επιτυχημένες, την περίοδο 2012-2014, συγχωνεύσεις μητρώων στα καινοτόμα πληροφοριακά συστήματα "ΗΛΙΟΣ" και "ΑΤΛΑΣ" και να ξεκινήσουν εκ του μηδενός νέα ενοποίηση μητρώων.

β. αποφάσισαν να δημιουργήσουν νέο αριθμό μητρώου στον ΕΦΚΑ, κατόπιν απαίτησης της εταιρίας που έχει αναλάβει το πληροφοριακό σύστημα του ΕΦΚΑ, αντί να χρησιμοποιήσουν τον ΑΜΚΑ.

γ. παραγκώνισαν τα έμπειρα στελέχη της ΗΔΙΚΑ, που έφεραν σε πέρας και μάλιστα χωρίς την παραμικρή δαπάνη, τη συγχώνευση του μητρώου συνταξιούχων στο σύστημα "ΗΛΙΟΣ", καθώς και του μητρώου ασφαλισμένων στο σύστημα "ΑΤΛΑΣ", αναθέτοντας -με το αζημίωτο- τη δημιουργία μητρώου σε εταιρία αμφίβολης αξιοπιστίας, ικανότητας και εμπειρίας.

δ. καθυστέρησαν για μήνες να ξεκινήσουν το έργο του νέου μητρώου, το οποίο τελικά ξεκίνησε ένα μήνα μετά τη λειτουργία του ΕΦΚΑ, ενώ δεν διασφαλίστηκε ο αναγκαίος χρόνος για τη σωστή συγκέντρωση των μητρώων από όλους τους φορείς που συγχωνεύθηκαν στον ΕΦΚΑ, η σωστή τους επεξεργασία, καθώς και οι αναγκαίοι εκτεταμένοι έλεγχοι ορθότητας.

Ακράδαντη απόδειξη της σημερινής ανικανότητας, αποτελεί η σύγκριση με τις επιτυχημένες συγχωνεύσεις μητρώων που πραγματοποιήσαμε αξιοποιώντας τα στελέχη της ΗΔΙΚΑ, την περίοδο 2012-2014. Συγκεκριμένα, συγχωνεύσαμε:

-93 μητρώα συνταξιούχων με περισσότερες από 4 εκατ. εγγραφές στο μητρώο του συστήματος "ΗΛΙΟΣ", βάσει του οποίου πληρώνονται κάθε μήνα -από το 2013 μέχρι σήμερα- 2,7 εκατ. συνταξιούχοι. Μια διαρθρωτική αλλαγή, που έφερε τη διαφάνεια στο ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, νίκησε τις μαϊμού συντάξεις εξοικονομώντας 300 εκατ. ευρώ ετησίως και νοικοκύρεψε συνολικά το σύστημα.

-Τα μητρώα του "ΗΛΙΟΣ" με το "TAXIS”, με αποτέλεσμα την προσυμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων με τα εισοδήματα των συντάξεων από το 2014. Μια διαρθρωτική αλλαγή, που συνέβαλε στην κατάργηση των τεράστιων ουρών που ταλαιπωρούσαν κάθε χρόνο για δεκαετίες τους συνταξιούχους, προκειμένου να λάβουν την ασφαλιστική και φορολογική τους ενημερότητα. Νίκησε τη γραφειοκρατία και τη φοροδιαφυγή, εξοικονομώντας 120 εκατ. ευρώ ετησίως.

- τα μητρώα όλων των ενεργών ασφαλισμένων στο σύστημα "ΑΤΛΑΣ" -ήδη από το καλοκαίρι του 2014-, την κατάργηση της θεώρησης των βιβλιαρίων και την ενσωμάτωση της ασφαλιστικής ιστορίας με τη δημιουργία του ασφαλιστικού βιογραφικού στο σύστημα "ΑΤΛΑΣ". Δηλαδή, δημιουργήσαμε το ασφαλιστικό βιογραφικό για όλους τους Έλληνες! Καταχωρίσαμε στοιχεία για 5,35 εκατ. ασφαλισμένους -από την 1/1/1994 μέχρι 31/12/2015- περίπου 22,8 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης τα τελευταία 21 χρόνια. Μια διαρθρωτική αλλαγή, που η πλήρης αξιοποίησή της δίνει τη δυνατότητα της αυτόματης έκδοσης συντάξεων σε μια μέρα.

Ως εκ τούτου, ευτυχώς που παρά τις λανθασμένες επιλογές των σημερινών διοικήσεων του Υπουργείου, του ΕΦΚΑ και της ΗΔΙΚΑ δεν θα απαιτηθούν 30 χρόνια για την αντιμετώπιση του χάους και της αναστάτωσης που δημιούργησαν!

Η πρόσφατη εμπειρία έχει δείξει ότι με πολιτική βούληση, αξιοποίηση της εμπειρίας των στελεχών της ΗΔΙΚΑ και του υπ. Εργασίας, καθώς και με στοχευμένες δράσεις είναι ζήτημα μηνών να εξαλειφθούν τα λάθη.

Δυστυχώς, σήμερα τα εκατ. των ασφαλισμένων Ελλήνων θα ταλαιπωρηθούν άδικα και αναίτια από τα διοικητικά βάρη που προσέθεσαν στις πλάτες τους οι τραγικές επιλογές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Το σίγουρο είναι, ότι η ταλαιπωρία αυτή δεν θα διαρκέσει 30 χρόνια, όπως ανακοίνωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ, θα τελειώσει μαζί με την πολιτική αλλαγή στη χώρα! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου