Κυριακή 4 Ιουνίου 2017

Επίθεση στο Λονδίνο: «Αυτό είναι για τον Αλλάχ μας έλεγαν οι τρομοκράτες»

Τις στιγμές πανικού, τρόμου και σύγχυσης, που επικράτησαν παράλληλα σε τοποθεσίες της βρετανικής πρωτεύουσας, περιγράφουν στα βρετανικά μέσα οι αυτόπτες μάρτυρες - επιζώντες των τρομοκρατικών «χτυπημάτων» του Σαββάτου, οι οποίοι κάνουν λόγο για μία ανεξέλεγκτη αναταραχή. 

kathimerini.gr

Κοινός τόπος στις μαρτυρίες, η ψυχρότητα με την οποία οι δράστες, που κράδαιναν «μαχαίρια 30 μέτρα μακριά», σφάγιασαν τα θύματά τους αδιακρίτως. Οι παρόντες αναφέρουν ότι επικρατούσε χάος, ότι ακούγονταν παντού φωνές και ότι «ο τόπος ήταν γεμάτος αίμα» και ανθρώπους που κείτονταν στο έδαφος. 

Χαρακτηριστικά τα λόγια ενός άνδρα, ο οποίος μιλώντας στην κάμερα βρετανικού μέσου ενημέρωσης, περιέγραψε την αναταραχή με μπουκάλια και καρέκλες να εκτοξεύονται στο δρόμο, αλλά και την αδυναμία του να επέμβει για να σταματήσει τους τρομοκράτες, που επιτίθονταν σε όποιον έβρισκαν στο πέρασμά τους. Ο ίδιος είπε ότι είδε να μαχαιρώνουν ένα κορίτσι, αλλά δε μπορούσε να τη βοηθήσει. «Αυτό είναι για τον Αλλάχ», φέρονται να έλεγαν οι δράστες ανάμεσα στα μαχαιρώματα. Η κοπέλα, σύμφωνα με τα λεγόμενα του άνδρα δέχθηκε τουλάχιστον 10 μαχαιριές. 

«Είδαμε ανθρώπους να τρέχουν και μετά είδα έναν άνδρα ντυμένο στα κόκκινα με μία μεγάλη λεπίδα, να μαχαιρώνει έναν άνδρα περίπου τρεις φορές. Φαίνεται πως ο άνδρας είχε επιχειρήσει να επέμβει, αλλά δε μπορούσε να κάνει πολλά. Τον μαχαίρωσε ψυχρά και εκείνος έπεσε στο έδαφος», δήλωσε στο ραδιόφωνο του BBC, ένας Λονδρέζος, που εκείνη τη στιγμή γευμάτιζε με τη σύζυγό του σε εστιατόριο κοντά στη Γέφυρα του Λονδίνου. Κάποιος πέταξε μία καρέκλα στον δράστη, ο οποίος κατευθυνόταν προς άλλο εστιατόριο. «Ακούσαμε τρεις πυροβολισμούς, ήταν σίγουρα πυροβολισμοί και τρέξαμε», πρόσθεσε. 

«Νομίζαμε ότι επρόκειτο για αυτοκινητιστικό δυστύχημα, αλλά όταν πλησιάσαμε μπορούσαμε να δούμε αίμα και σωρούς. Υπήρχε μία έγκυος γυναίκα, η οποία είχε τραυματισθεί σοβαρά και στα αριστερά κειτόταν ένας άνδρας, που λίγο αργότερα άρχισε να αναπνέει ξανά, αλλά δεν ξέρουμε εάν η γυναίκα επιβίωσε», αφηγήθηκε στην εφημερίδα The Guardian ένας 25χρονος, ο οποίος περνούσε από τη γέφυρα τη στιγμή, που το όχημα έπεσε επάνω στο ανυποψίαστο πλήθος. 

Πολλοί μάρτυρες αναφέρουν ότι το προσωπικό από τα καταστήματα εστίασης και τα μπαρ, που βρέθηκαν στο στόχαστρο των τρομοκρατών με τα μαχαίρια, φρόντισαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να φυγαδεύσουν τους πελάτες. 

Το αίσθημα αδυναμίας εκδηλώνεται από όλους τους μάρτυρες, οι οποίοι κοίταζαν τους δράστες να μαχαιρώνουν, χωρίς να μπορούν να τους σταματήσουν. «"Βοήθησέ με, βοήθησέ με" μου φώναζε η κοπέλα, αλλά δεν μπορούσα να κάνω τίποτα», είπε ένας 47χρονος που παρακολουθούσε τον τελικό του Champions League σε παμπ κοντά στη γέφυρα. Ο ίδιος ανέφερε ότι η γυναίκα μαχαιρώθηκε από 3 άνδρες 10 ή 15 φορές. «Θέλω να μάθω αν ζει ακόμα. Περπατούσα για μία ώρα κλαίγοντας ακατάπαυστα. Δεν ξέρω τι να κάνω», συμπλήρωσε. 

Άλλοι πετούσαν καρέκλες κατά των δραστών, είπε άλλος μάρτυρας, ο οποίος περιέγραψε τους τρομοκράτες να μαχαιρώνου δύο άτομα ταυτόχρονα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου