Παρασκευή 16 Ιουνίου 2017

Νοσηλευτές προς υπουργούς Υγείας και Εργασίας: Πάρτε μέτρα τώρα για τη βία στα νοσοκομεία!

Γράφει: Λαυρέντης Νεκτάριος 
Health Report.gr

Μέτρα προστασίας για τους νοσηλευτές που πέφτουν θύματα βίας στις Μονάδες Υγείας ζητά η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ).

Μετά τα αλλεπάλληλα κρούσματα βίας σε βάρος εργαζομένων στα νοσοκομεία αλλά και τα ΠΕΔΥ, και ειδικά σε βάρος νοσηλευτών, η ΠΑΣΟΝΟΠ ζητά από τα συναρμόδια υπουργεία Υγείας και Εργασίας να λάβουν μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Διεκδικούν την ίδρυση Παρατηρητηρίου κατά της εργασιακής βίας στο χώρο της Δημόσιας Υγείας, το οποίο θα κατυαγράφει λεπτομερώς όλα τα περιστατικά ώστε στη συνέχεια να μπορούν να ληφθούν και τα ανάλογα μέτρα.

Όπως σημειώνει η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία Νοσηλευτικού Προσωπικού, θεωρείται δεδομένο ότι η διασφάλιση ενός νομοθετικού πλαισίου αλλά και η δυνατότητα καταγραφής καταγγελιών και διερεύνησης τέτοιων φαινομένων θα λειτουργήσει εποικοδομητικά στις εργασιακές σχέσεις, αφού θα δημιουργεί αίσθημα ασφάλειας στους εργαζόμενους Νοσηλευτές/τριες αλλά και αποτρεπτικά σε τέτοια φαινόμενα βίας (λεκτικής, σωματικής, συναισθηματικής) σε όσους επιλέγουν να εφαρμόζουν τέτοιες πρακτικές.

Πάντως τα φαινόμενα βίας (λεκτικής, σωματικής ,ψυχολογικής – συναισθηματικής, σεξουαλικής) ή και κίνδυνοι στον επαγγελματικό χώρο των νοσοκομείων, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση θλιβερό προνόμιο της χώρας μας.

Σύμφωνα με τους νοσηλευτές, αρκετές Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και οι ΗΠΑ και η Αυστραλία, λαμβάνουν μέτρα προστασίας ολοένα και περισσότερο, αναλαμβάνοντας νομοθετικές πρωτοβουλίες που προβλέπουν αυστηρότατες κυρώσεις σε τέτοιου είδους παραβατικές συμπεριφορές.

Και βέβαια θύματα βίας πέφτουν και στη χώρα μας τόσο οι νοσηλευτές και το υπόλοιπο προσωπικό όσο και οι γιατροί ενίοτε. Δείτε ΕΔΩ χαρακτηριστικά τις επιθέσεις σε νέους γιατρούς (ΦΩΤΟ): «Απροστάτευτοι οι νέοι γιατροί: Νέο περιστατικό βίας σε γιατρό εν ώρα εργασίας»

Γι αυτό και η ΠΑΣΟΝΟΠ αναφέρει: «Θεωρούμε λοιπόν ότι για να περιοριστούν – αν όχι να εκλείψουν – τέτοια φαινόμενα, κρίνεται απαραίτητη η ίδρυση Παρατηρητήριου κατά της βίας στο Νοσηλευτικό Προσωπικό, ώστε να προστατευθούν οι συνάδελφοί μας από ενέργειες οποιασδήποτε μορφής βίας στον εργασιακό χώρο είτε προέρχονται από συναδέλφους, είτε από άλλες επαγγελματικές ομάδες εντός του χώρου εργασίας, είτε από ασθενείς και συνοδούς ασθενών και ας είναι αυτό η αρχή για μια σειρά άλλων επαγγελμάτων που τυγχάνουν παρόμοιας απαράδεκτης μεταχείρισης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου