Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Νέες αλλαγές στην Υπουργική Απόφαση για την τιμολόγηση φαρμάκων



Γράφει η Χριστίνα Χατζηπαλαμουτζή 
Ηealth Pharma.gr

Αλλαγές έγιναν και στο δεύτερο σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης που αφορά στην τιμολόγηση φαρμάκων από το υπουργείο Υγείας, το οποίο παράλληλα ετοιμάζει και την Υπουργική Απόφαση που θα αλλάξει τη συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης με τους εμπλεκόμενους φορείς το υπουργείο Υγείας απέστειλε την περασμένη Τρίτη το δεύτερο και «τελικό» -όπως το ονόμαζε- σχέδιο της ΥΑ. Το σχέδιο θέτει σε εφαρμογή τους νέους κανόνες τιμολόγησης φαρμάκων.

Οι φορείς διατύπωσαν ενστάσεις και επισημάνσεις και στο δεύτερο σχέδιο της ΥΑ. Αποτέλεσμα ήταν το υπουργείο Υγείας να προχωρήσει σε νέες αλλαγές. Το τελικό κείμενο της απόφασης, όπως έχει διαμορφωθεί δεν έχει κοινοποιηθεί επισήμως στους φορείς. Αναμένεται να δημοσιευθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Η εν λόγω απόφαση είναι κομβικής σημασίας για την ολοκλήρωση της γενικής ανακοστολόγησης φαρμάκων. Τη διαδικασία γενικής ανακοστολόγησης έχει ξεκινήσει ο ΕΟΦ.

Παράλληλα δρομολογείται και η Υπουργική Απόφαση που θα αλλάζει τη συμμετοχή των ασθενών στα φάρμακα. Τα σενάρια που ακούγονται θέλουν το υπουργείο να προωθεί σημαντικές μειώσεις. Ακόμα και μηδενικές συμμετοχές των ασθενών σε κάποιες κατηγορίες φαρμάκων, όπως τα γενόσημα.

Όπως είχε αναφέρει τον προηγούμενο μήνα ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλώντας στην Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή της Βουλής για τη χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για τα φάρμακα. Δρομολογείται από την Αριστοτέλους αλλαγή στη σχέση ανάμεσα στην ασφαλιστική και τη λιανική τιμή του φαρμάκου.

Το υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει από τον Οκτώβριο του 2018 στην εξίσωση λιανικής – ασφαλιστικής τιμής για τα γενόσημα και τη μηδενική συμμετοχή. Όταν ο ασθενής έχει χρόνιο νόσημα και επιλέξει γενόσημο.

Η τυχόν διεύρυνση της εξίσωσή λιανικής – ασφαλιστικής τιμής δημιουργεί ανησυχίες για την υπέρβαση της δαπάνης (claw back) που θα κληθούν να καταβάλουν οι φαρμακευτικές εταιρείες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου