Κυριακή 14 Απριλίου 2019

Δεν είμαστε όλοι ίδιοι

Οι μάσκες έπεσαν. Και το «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους» αποδείχθηκε η μεγαλύτερη σκευωρία που έχει στήσει ελληνική κυβέρνηση κατά των πολιτικών της αντιπάλων με τη συνδρομή –πολύ φοβάμαι- δικαστικών λειτουργών.


Ο ΣΥΡΙΖΑ κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια. Το 2015 ως κυβέρνηση «ξέχασε» να εκδώσει δελτίο τιμών φαρμάκων για πολλούς μήνες κάνοντας δώρο εκατομμύρια στις εταιρείες. Μεταξύ 2015-2018 η δαπάνη παρέμενε καθηλωμένη, χάρη στα εξοντωτικά clawbacks και rebates, ενώ η διείσδυση των γενοσήμων υποχώρησε αντί να αυξάνει και δεν εισήχθησαν πάρα ελάχιστα θεραπευτικά πρωτόκολλα. Ο αριθμός των συνταγών και ο όγκος των φαρμάκων που διακινούνταν (αριθμός συσκευασιών) αυξανόταν διαρκώς. Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΣΔΥ 7% των νοικοκυριών έχει καταστροφικές δαπάνες (δηλαδή 25% του εισοδήματός τους) από φάρμακα. Καταργήθηκε η επιτροπή τιμολόγησης φαρμάκου του ΕΟΦ και η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στο γραφείο του Υπουργού. Το ίδιο συνέβη και με την επιτροπή διαπραγμάτευσης του ΕΟΠΥΥ. Με το τελευταίο νομοσχέδιο άλλαξε τον τρόπο τιμολόγησης των φαρμάκων, αυξάνοντας τις τιμές σε χιλιάδες φάρμακα. Αδιαφάνεια παντού και υπερσυγκεντρωτισμός.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σταθερός στον καταγγελτικό του ρόλο. Ακόμα και την περίοδο που η χώρα κινδύνευε με χρεοκοπία, ζητούσε αύξηση της ήδη παράλογης δαπάνης. Δεν ψήφισε την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την εφαρμογή του διπλογραφικού στα νοσοκομεία, την ίδρυση του ΕΟΠΥΥ και τη μεταρρύθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Από την άλλη, η ΝΔ δεν αναφέρει ούτε μια λέξη για το φάρμακο στο πρόγραμμά της για την υγεία και περιορίζεται σε γενικόλογες αναφορές για την ενίσχυση της φαρμακοβιομηχανίας και την αποστολή φαρμάκων υψηλού κόστους με… κούριερ. Ακόμα και μέχρι σήμερα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και η ΝΔ εξακολουθούν να αρνούνται επίμονα να αναγνωρίσουν ότι ο έλεγχος της φαρμακευτικής δαπάνης έγινε από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ παρά τις λυσσώδεις αντιδράσεις συντεχνιών και φαρμακευτικών εταιρειών μεταξύ 2009-2012 και συνεχίστηκε μέχρι το 2014.

Η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ παρέλαβε από τις κυβερνήσεις Καραμανλή, τις κυβερνήσεις που προστατεύει συστηματικά ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα τεράστιο σκάνδαλο. Αλόγιστες δαπάνες παντού: στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, στα νοσοκομεία, στο φάρμακο. Το 2004 παραδίδει τη δαπάνη στα 2,430 δισ. ευρώ, ισχύει λίστα φαρμάκων, έχουν εισαχθεί και τηρούνται περιορισμοί στη συνταγογράφηση σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων. Η ΝΔ καταργεί τους περιορισμούς και τη λίστα. Το 2009 η δαπάνη φτάνει σε ύψος ρεκόρ: 5,1 δισ. Το ΠΑΣΟΚ αρχίζει έναν αγώνα αποκλιμάκωσης πριν το Μνημόνιο, μεταξύ 2009-2011. Εισάγεται σε χρόνο ρεκόρ η ηλεκτρονική συνταγογράφηση και το παρατηρητήριο τιμών για τις προμήθειες, το διπλογραφικό σύστημα στα λογιστήρια των νοσοκομείων. Μειώνεται δραστικά η τιμή των φαρμάκων με τη φαρμακευτική δαπάνη να ξεφουσκώνει απότομα στα 2,845 το 2012 στα επίπεδα του 2005 με τεράστια αντίδραση από εταιρείες, γιατρούς και τον… ΣΥΡΙΖΑ. Εισάγονται θεραπευτικά πρωτόκολλα και έλεγχοι. Αλλάζει η διαδικασία τιμολόγησης των φαρμάκων που περνάει από το Υπουργείο Ανάπτυξης στο Υπουργείο Υγείας. Ενισχύεται η διαφάνεια της λειτουργίας της επιτροπής τιμολόγησης του ΕΟΦ. Ιδρύεται ο ΕΟΠΥΥ, για να αρχίσει μια νέα εποχή στη διαχείριση των χρημάτων των ασφαλιστικών ταμείων, μακριά από την επιρροή των πελατειακών δικτύων.

Και σήμερα, το Κίνημα Αλλαγής είναι το κόμμα που ζήτησε τη σύγκληση διακομματικής επιτροπής για την χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο και έχει καταθέσει δέσμη προτάσεων. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας. Γιατί δεν είμαστε όλοι ίδιοι!

Από τον Κώστα Μπαργιώτα, βουλευτή Λάρισας με το Κίνημα Αλλαγής, υπεύθυνου του Τομέα Υγείας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου