Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2023

Βουλή - Χρυσοχοΐδης: Εντός της επόμενης 5ετίας το ΕΣΥ στο top-10 των συστημάτων υγείας της ΕΕ

Τους επιμέρους στόχους που έχει θέσει για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, παρουσίασε ο υπουργός Υγείας στη Βουλή, μιλώντας στην Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό

Τον στόχο της ισχυρής αναβάθμισης του ΕΣΥ ώστε στην επόμενη 5ετία να αναριοχηθεί στο top-10 των συστημάτων υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης έθεσε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης μιλώντας στην Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2024.

«Αποτελεί καθήκον η περαιτέρω ενδυνάμωση του ΕΣΥ και η προσαρμογή του στις νέες συνθήκες. Ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε. Θέλουμε να ενισχύσουμε τις δυνάμεις του ΕΣΥ για καλύτερες υπηρεσίες υγείας στου πολίτες» ανέφερε εισαγωγικά ο Υπουργός Υγείας για να προσθέσει: «Ο κοινός σκοπός όλων μας εκφράζεται μέσα από 4 επιμέρους στόχους:

- Βελτίωση υγείας πληθυσμού της χώρας

- Θεραπεία ανισοτήτων στην πρόσβαση σε δομές υγείας

- Αναβάθμιση ποιότητας υπηρεσιών υγείας

- Συμβολή του ΕΣΥ στην οικονομική ανάπτυξη»

Ο κ. Χρυσοχοΐδης πρόσθεσε πως: «Προχωρούμε άμεσα σε αναγκαίες παρεμβάσεις για διόρθωση των αστοχιών. Υλοποιούμε τις μεταρρυθμίσεις που έχουμε υποσχεθεί. Το όραμα μας είναι συγκεκριμένο και μετρήσιμο: μέσα στην επόμενη 5ετία το ΕΣΥ να είναι στην πρώτη δεκάδα των δημόσιων συστημάτων υγείας της ΕΕ και να είναι πρότυπο για άλλες χώρες. Έτσι θα μειώσουμε δραστικά και τις ιδιωτικές δαπάνες των νοικοκυριών για την υγεία».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ, λέγοντας πως «προσλαμβάνονται σταδιακά μετά την έκδοση των αποτελεσμάτων από το ΑΣΕΠ εντός του 2023, 4.386 νοσηλευτές για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας της χώρας. Προκηρύσσονται επίσης 1.710 θέσεις για νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, εκ των οποίων 225 διασώστες του ΕΚΑΒ. Προσλαμβάνονται σταδιακά, επίσης, 729 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων ενώ επαναπροκηρύχθηκαν 206 θέσεις που κηρύχθηκαν άγονες».

Ο υπουργός είπε ακόμα πως «τροποποιήθηκε η διάταξη για τις προσλήψεις γιατρών, ώστε αυτές να γίνονται εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, το πολύ 3 μήνες. Ο νέος προγραμματισμός για το 2024 προβλέπει 6.500 προσλήψεις για την υγεία για το 2024. Ειδικότερά, προχωράμε στην προκήρυξη 1.450 θέσεων γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων του ΕΣΥ, 3050 θέσεων νοσηλευτών, 800 θέσεων διασωστών ΕΚΑΒ και 950 λοιπό προσωπικό για τα νοσοκομεία της χωράς, καθώς και προσωπικό για τους κρίσιμους εποπτευόμενους οργανισμούς».

Για τις ελλείψεις φαρμάκων, ο υπουργός είπε ότι «αντιμετωπίζουμε με επιμονή, συνέπεια και διαρκή παρακολούθηση το φαινόμενο που απασχολεί όλη την Ευρώπη λόγω έλλειψης πρώτων υλών μετά την πανδημία. Είμαστε σε καλή κατάσταση σήμερα, πολύ πάνω από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο».

Ο κ. Χρυσοχοΐδης είπε, σε άλλο σημείο, ότι «ο προϋπολογισμός του 2024 για την Υγεία είναι αυξημένος κατά 897 εκατ. ευρώ».

4 σχόλια:

  1. Και μετα ξυπνησε ... κυρ μιχαλακη μην τρως πολυ το βραδυ !Πολακης για παντα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μέσα στην επόμενη 5 ετια Ο ΕΟΠΥΥ θα πληρώνει στο τέλος του μήνα όλες τις υποχρεώσεις του χωρίς claw back και αηδίες !!
    Όλοι οι πάροχοι να επιβραβεύονται με bonus τέλος του 6μηνου ίσα με το 40% των μηνιαίων τους τιμολογίων
    Και ζήσαμε όλοι καλά !!!και αυτός καλύτερα !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σε 5 χρόνια δεν θα υπάρχει ΕΣΥ,άλλου είναι πολύ καλύτερα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή