Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου 2023

Άγριο κούρεμα στις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ – Σε απόγνωση ο κλάδος για τα 4 ευρώ την ώρα

Άγριο κούρεμα στις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ – Σε απόγνωση ο κλάδος για τα 4 ευρώ την ώρα

Πώς οι γιατροί του ΕΣΥ βρίσκονται να εισπράττουν από εφημερίες 4 ευρώ την ώρα

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Κοντά στα 4 ευρώ την ώρα πληρώνονται τις εφημερίες οι γιατροί του ΕΣΥ λόγω υπερφορολόγησης. Μπορεί να εργάζονται πυρετωδώς, άυπνοι και με αδιανόητη πίεση σε ένα νοσοκομείο που πνίγεται από αναρίθμητα περιστατικά αλλά και από τραγικές ελλείψεις προσωπικού, όμως οι αμοιβές τους δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τις βασικές τους ανάγκες.

Πρόκειται για ένα σύστημα που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας οπότε και οι εφημερίες του ιατρικού προσωπικού εντάχθηκαν στον μισθό και δεν φορολογούνται αυτόνομα όπως γινόταν παλαιότερα.

Αποτέλεσμα όμως είναι οι γιατροί να πραγματοποιούν εφημερίες για ώρες και να λαμβάνουν ελάχιστα χρήματα, καθώς προστίθενται στις συνολικές αποδοχές τους.

Συνέπεια είναι να αλλάζουν φορολογική κλίμακα και οι κρατήσεις να ξεπερνούν και το 44% με 45%.

Δεν είναι τυχαίο ότι οι νοσοκομειακοί γιατροί που βρίσκονται σε απεργία για 48 ώρες (ΟΕΝΓΕ – ΕΙΝΑΠ) έχουν ως βασικό τους αίτημα την αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών, αλλά και τις αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες

Εφημερίες με ψίχουλα

Ενδεικτικά για κάθε εφημερία 17 συνεχόμενων ωρών σε έναν Επιμελητή Α, αντιστοιχούν περίπου 70 ευρώ καθαρά. Ωστόσο το ποσό αυτό προκύπτει έπειτα από την αύξηση της φορολογικής κλίμακας, συνεπώς και του αφορολόγητου, της απώλειας επιδομάτων κ.α.

Έτσι ένας Επιμελητής Α εάν εφημερεύει για 17 συνεχόμενες ώρες από τις 3 μ.μ. μέχρι τις 8 την επόμενη το πρωί θα λάβει κοντά 4 ευρώ την ώρα. Για όσους κατέχουν διευθυντικές θέσεις οι κρατήσεις είναι μεγαλύτερες.

Αντίστοιχες είναι πάντως και οι κρατήσεις που γίνονται για τους προσωπικούς γιατρούς του δημοσίου, οι οποίοι όταν λαμβάνουν τις επιπλέον αμοιβές για την εξέταση των ασθενών που έχουν εγγράψει, το ποσό εντάσσεται στον γενικό μισθό τους, με αποτέλεσμα και στις περιπτώσεις αυτές η φορολόγηση να αγγίζει το 44%.

Όπως σημειώνει στο HealthReport.gr η Πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών της Αθήνας και του Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) Ματίνα Παγώνη, το θέμα για αυτοτελή φορολόγηση των εφημεριών και αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες έχει τεθεί στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας, η οποία το εξετάζει, ενώ για την επίλυση του ζητήματος απαιτείται τροπολογία.

Πάντως μαζί με τις γενικές αυξήσεις μισθών που απαιτούν άμεσα οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν να λυθεί άμεσα και το θέμα των εφημεριών.

12 σχόλια:

  1. Αυτο ειναι το ΕΣΥ !Μετα θελουν στελεχωση απο σοβαρους γιατρους !Μακρια .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΝΔουλα αγαπάει την Μεσαία Ταξη.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τώρα μας κάνετε πλάκα !!να βγείτε έξω αν δεν σας φτάνουν τα 1500 Ε μικτά !
    Να πληρώνεται από την τσέπη σας γραφεια και προσωπικό
    Τελείωσε το Καλαματιανό και το πάρτυ στο ΕΣΥ με τις τσεπούλες τις ευάερες !!! οποίος πρόλαβε πρόλαβε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τι λες βρε καραγκιόζη 2.54? 1500€ μικτά βγάζει και η κουτσή Μαριω

      Διαγραφή
    2. Μπαίνει εδώ το κάθε τρολακι και παριστάνει τον ιατρό! Δηλαδή υπάρχει ιατρός που δεν βγάζει 1500 ευρώ 2.54 μμ; Που δουλεύεις; Στο δέλτα του Ζαμβέζη; Φυσικά οι ΕΣΥτες δικαιούνται αξιοπρεπείς αμοιβές όπως και οι ιδιώτες έξω επίσης ακόμη καλύτερες; Σοβαρά τώρα θεωρείς ότι οι Συνάδελφοι σου πρέπει να αμοιβονται 1500 ψωροευρω; Δεν ντρέπεσαι λίγο κομπλεξαρα; Αλλά τέτοιοι γελοίοι είστε οι πιο πολλοί στον κλάδο! Οι πανεπιστημιακοί υποβλεπουνντους ΕΣΥτες, οι ιδιώτες τους δημόσιους, οι από μέσα τους από έξω , οι χειρουργοί τους παθολόγους ,οι γενικοί ιατροί τους άλλους , οι κλινικοί τους εργαστηριακους και τα αντίστροφα! Για αυτό κατακτήσαμε έτσι αλλά μυαλό δεν βάζετε , όσοι είστε ιατροί με τέτοια βλακωδη σχόλια γεμάτα κομπλεξισμο βέβαια......

      Διαγραφή
    3. Ο 2:54 εχει απολυτο δικιο ,το ΕΣΥ ειναι γεματο τρωκτικα .Αν δεν τους αρεσει ,ας φυγουν και ας χαιρετησουν τα πελατακια τους !

      Διαγραφή
    4. Φεύγουμε σιγά σιγά,μην ανησυχείτε, να δω σε ποιους θα στέλνουν τα δύσκολα περιστατικά οι συνάδελφοι ιδιώτες, Χριστούγεννα γιορτές και αργίες.Τα κορόιδα που τρέχουν νυχθημερόν τελειώνουν απ'οτι έχετε αντιληφθει.Οσο παίρνει στην εφημερία ένας επιμ Α παίρνει στην επίσκεψη ένας μέσος ιδιώτης.

      Διαγραφή
    5. Μπράβο συνάδελφοι πείτε τα στον ότι να ναι που θέλει οι συνάδελφοι (?) του να πληρώνονται 1500 ευρω

      Διαγραφή
    6. Χαφιεδακο8.07 που είσαι ο ίδιος με τον 2.54 μην λοιδορεις τους ιατρούς , δεν είναι όλοι τρωκτικά και αν κάποιοι είναι να τους βρείτε! Όποιος αλήτης ισχυρίζεται όπως ο 2.54 ότι ο ιατρός πρέπει να αμοίβεται 1500€ να πάει στις ΗΠΑ για θεραπεία όπου έχει ιατρούς σωστά αμοιβομενους! Δεν χρειαζόμαστε αλητακους σαν και εσένα να μας λένε πάρτε 1500 η φύγετε! Α ρε να γυαλίζει καμία τουαλέτα .....φουκαρα που τολμάς να μιλήσεις για ιατρούς!

      Διαγραφή
    7. Τυπικα αγενης ,αμορφωτος και αχρειος αποφοιτος ιατρικης .Για σας ειναι το ΕΣΥ !

      Διαγραφή
  4. Υδραυλικός 150 ευρώ την ώρα, μαύρα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. 8:35 πμ έχεις δίκιο απόλυτο αλλά η φτώχεια φέρνει μιζέρια !Η αδικία ταλανίζει το σύστημα !Σε ένα σύστημα υγείας όλοι χρειάζονται το ίδιο(ειδικευόμενοι ,πανεπιστημιακοί ,χειρουργοί ,παθολόγοι ) !
    Αλλά έχοντας ως κακό παράδειγμα κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις γιατρών του ΕΣΥ οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το νοσοκομείο σαν ιδιωτικό τους Ιατρειο (τα χρόνια τα καλά )και τώρα κλαίνε πάνω από το κουφάρι του !
    Ενώ οι νέοι γιατροί έχουν Ίδη φύγει στο εξωτερικό !
    Σε αυτούς γίνεται η αναφορά και για τον συγκεκριμένο λόγο

    ΑπάντησηΔιαγραφή