Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2023

Έρχονται νέοι «κόφτες» στις διαγνωστικές εξετάσεις – Ξεκινούν έλεγχοι σε real time

Έρχονται νέοι «κόφτες» στις διαγνωστικές εξετάσεις – Ξεκινούν έλεγχοι σε real time

Τι αλλάζει στις διαγνωστικές εξετάσεις ο υπουργός Υγείας και πώς θα γίνονται οι έλεγχοι

Δήμητρα Ευθυμιάδου - HR

Με νέα υπουργική απόφαση η οποία αναμένεται να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης επιχειρεί να βάλει νέους «κόφτες» και περιορισμούς σε διαγνωστικές εξετάσεις πάσης φύσεως.

Στόχος είναι να μπει τέλος:

-στην ανεξέλεγκτη συνταγογράφηση εξετάσεων που οδηγεί σε υπερβολικές δαπάνες στον ΕΟΠΥΥ

-στο στρεβλό σύστημα του clawback στους παρόχους,

-στις πλασματικές εξετάσεις που χρεώνονται στον Οργανισμό αλλά δεν πραγματοποιούνται ποτέ.

Να σημειωθεί ότι κάθε μήνα διαπιστώνεται υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης κατά πολλά εκατ. ευρώ, που αποδίδεται από τον Οργανισμό σε μεγάλο βαθμό στις πλασματικές εξετάσεις που χρεώνονται στον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο είναι άγνωστο εάν με τους νέους κόφτες που θα επιβληθούν θα υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση ή κι άλλοι περιορισμοί στην πρόσβαση των ασθενών στις δωρεάν εξετάσεις μέσω ΕΟΠΥΥ. Βέβαια ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διαβεβαιώνει – λένε πηγές του HealthReport.gr – πως δεν θα περικοπούν οι εξετάσεις που είναι απαραίτητες για τους ασθενείς και ειδικά για τους χρονίως πάσχοντες.

Έλεγχοι στις διαγνωστικές εξετάσεις

Στον ΕΟΠΥΥ έχουν ξεκινήσει με εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δειγματοληπτικοί έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι εξετάσεις που έχουν χρεωθεί στον Οργανισμό έχουν γίνει στους ασφαλισμένους. Από τον ΕΟΠΥΥ έχει ζητηθεί από τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα να αποσταλούν σε εικόνες δείγματα εξετάσεων από το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Συγκεκριμένα έχει ζητηθεί από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να αποσταλούν όλα τα αποδεικτικά για μαγνητικές και αξονικές που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2023 από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, προκειμένου να εντοπισθούν τυχόν παρατυπίες.

Όμως άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τις διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούν εξωτερικοί ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές και αποζημιώνονται επίσης από τον ΕΟΠΥΥ. Έγκυρες πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι προς ώρας δεν έχουν ελεγχθεί και έχουν πιθανώς εξαιρεθεί.

Πάντως η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες, εκτιμά ότι θα μπούνε πραγματικά κανόνες στη διεξαγωγή και την αποζημίωση των διαγνωστικών εξετάσεων μόνο όταν εφαρμοστούν οι real time έλεγχοι.

Οι real time έλεγχοι θα επιτευχθούν με τη συμβολή μεγάλων ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών. Διαβάστε ΕΔΩ τι αποκάλυψε το HealthReport.gr: «Με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρείες οι έλεγχοι στον ΕΟΠΥΥ – Έρχεται τροπολογία Χρυσοχοΐδη»

Με τροπολογία του ο υπουργός Υγείας θα δώσει τη δυνατότητα στον Οργανισμό να συνάπτει συμβάσεις με μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες που σήμερα δραστηριοποιούνται σε αντίστοιχους ελέγχους για ασφαλιστικές εταιρείες όταν πρόκειται να αποζημιώσουν επεμβάσεις ή άλλες υπηρεσίες στον ιδιωτικό τομέα.

Μόλις νομοθετηθεί η σχετική ρύθμιση, θα διεξαχθεί ανοικτός διαγωνισμός από το υπουργείο Υγείας ώστε να συμμετάσχουν ιδιωτικές εταιρείες για τους ελέγχους στον ΕΟΠΥΥ.

3 σχόλια:

  1. Δηλαδή τώρα να πιστέψουμε ότι το 50 % που αφορά claw back και rebate θα σταματήσει διότι το ύψος των πλασματικών εξετάσεων κάθε μήνα είναι τόσο ;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτά κάνει ένα μικρό κρατικοδίαιτο πράσινο ανθρωπάκι όταν του αναθέτεις το σοβαρότερο Υπουργείο της χώρας (;). Η ιατρική στην Ελλάδα διώκεται εσκεμένα και συστηματικά. Η φυγή στο εξωτερικό είναι ο μόνος τρόπος για να γλυτώσεις από αυτά τα μικρά πράσινα κομπλεξικά ανρωπάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εφοσον ειναι το συστημα στρεβλο και αδικο αμεση διαγραφη των παρελθοντων υποτιθεμενων χρεων διοτι τις δημιουργησαν κατα κυριο λογο οι συνταγογραφουντες για να μη χαλασουν το χατιρι των ασφαλισμενων.
    Αλλος πληρωνει το μαρμαρο 11 χρονια τωρα.ΑΡΚΕΤΑΑΑΑΑΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή