Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2023

Υπουργείο Υγείας: Ετοιμάζονται αλλαγές στα νοσοκομεία τους πρώτους μήνες του 2024 – Τα σχέδια Χρυσοχοΐδη


Ο υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης (Φωτογραφίες: EUROKINISSI)

Ριζικές αλλαγές στα δημόσια νοσοκομεία σκοπεύει να κάνει τους πρώτους μήνες του 2024 ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Πρόκειται για αλλαγές που έχουν ενταχθεί στο σχέδιο για το νέο ΕΣΥ που περιλαμβάνει διοικητικές και λειτουργικές αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr, ολοκληρώνεται το σχετικό νομοσχέδιο στο υπουργείο Υγείας από τον υπουργό Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Παρότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές δεν αναμένεται να δούμε δραστικές τροποποιήσεις στο υπάρχουν σύστημα, η κυβέρνηση προτίθεται να εφαρμόσει το σύστημα της αξιολόγησης οριζοντίως και καθέτως σε όλα τα νοσηλευτικά ιδρύματα.

Οι σχετικές αλλαγές που είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη τετραετία της διακυβέρνησης της χώρας από τη ΝΔ, αναμένεται να εφαρμοστούν από το 2024 τμηματικά και με ιδιαίτερη προσοχή ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Σχεδιάζεται άλλωστε να υπάρξουν συγχωνεύσεις σε κλινικές και μονάδες σε όλη τη χώρα ώστε αυτές που θα μείνουν να είναι πλήρως στελεχωμένες και να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες υγείας. Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι η κυβέρνηση σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές του ethnos.gr, επιχειρεί τμηματικά να προχωρήσει στις αλλαγές στα νοσοκομεία ώστε να μην προκληθούν αντιδράσεις στα σωματεία των εργαζομένων.

Το νέο ΕΣΥ όπως έχει διαφημιστεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό, θα προβλέπει εκτός των άλλων εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών, διοικητική αναβάθμιση των νοσοκομείων, ψηφιακή αναβάθμιση ώστε να γίνεται πιο αποτελεσματική διαχείριση των υποδομών και του ανθρώπινου δυναμικού, νέο υγειονομικό χάρτη ώστε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας να έχει ανά πάσα στιγμή εικόνα τι λείπει και σε ποια ακριβώς περιοχή της χώρας.

Αξιοκρατική κατανομή των πόρων

Μέσα στα σχέδια Χρυσοχοΐδη θα είναι όμως και η αξιοκρατική κατανομή των πόρων στο νέο ΕΣΥ ώστε οι μονάδες υγείας να αναπτύσσονται τόσο με βάση τις ανάγκες της κάθε περιοχής, όσο και με βάση την απόδοση των τμημάτων και των κλινικών.

Κάτι που θα γίνει με την αξιολόγηση του συστήματος που επιδιώκει να επιβάλλει σε κάθε πτυχή του συστήματος υγείας η κυβέρνηση.

Η αξιολόγηση αυτή αναμένεται να ξεκινήσει και για το προσωπικό στα νοσοκομεία. Μία αξιολόγηση που μπορεί να οδηγεί σε μπόνους ή ακόμη και σε μείωση πόρων σε ένα συγκεκριμένο νοσοκομείο.

Αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις υγειονομικών

Το νέο ΕΣΥ πάντως με καλύτερες υπηρεσίες για τους πολίτες, όπως ευαγγελίζεται η κυβέρνηση, θεωρείται βέβαιον ότι θα επιφέρει αλλαγές στα νοσοκομεία και σημαντικές αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις όλων των υγειονομικών.

Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται ότι θα υπάρχουν διαφορετικών κατηγοριών γιατροί που θα αμείβονται διαφορετικά, θα εργάζονται διαφορετικές ώρες, ενώ θα έχουν και διαφορετικές συμβάσεις εργασίας.

Εξάλλου ήδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει προαναγγείλει ότι θα προσλάβει ιδιώτες γιατρούς για να καλύψουν τις ανάγκες στα νοσοκομεία, γεγονός που σημαίνει ότι θα εργάζονται στον ίδιο χώρο με τους νοσοκομειακούς γιατρούς οι οποίοι έχουν συμβάσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας με χαμηλούς μισθούς οι οποίοι είναι καθηλωμένοι εδώ και χρόνια.

4 σχόλια:

  1. Μας εχει πονεσει η κοιλια απο τα γελια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ό,τι αφορά τους γιατρούς ήδη έχει αρχίσει να διαφαίνεται σύντομα δεν θα υπάρχουν γιατροί στην Ελλάδα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. H Κεραμέως τα λέει όλα για τους ιατρούς .......41%..... https://www.topontiki.gr/2023/12/15/neo-epos-apo-ipourgo-bori-i-giatri-sto-esi-na-pernoun-chamilous-misthous-alla-mazevoun-empiries-lei-i-kerameos/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Οι νέοι οι οποίοι τελειώνουν ειδικότητα η και εξειδίκευση δεν θέλουν να μείνουν στο ΕΣΥ.
    Οι έμπειροι μάχιμοι φεύγουν σε ιδιωτικές κλινικές.Αυτοι που μένουν είναι λίγοι ονειροπόλοι και πόλλοι άχρηστοι και τεμπέληδες.Τα κατάφεραν αυτοί και οι προηγουμενοι κυβερνώντες, το ΕΣΥ είναι σε αποσύνθεση,μυρίζει πια πτωμαινες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή