Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Επιδημία οι μετακινήσεις γιατρών από νομό σε νομό

Η εντολή μετακίνησης του ακτινολόγου από την Ικαρία στο Γ.Κ. Νίκαιας

Το «εντέλλεσθε» για μετακίνηση στο Γενικό Κρατικό Νικαίας του ήδη μετακινημένου στο Νοσοκομείο Νάξου διευθυντή ακτινοδιαγνωστικής του Νοσοκομείου Ικαρίας είναι ο τελευταίος κρίκος μιας μακράς αλυσίδας περαιτέρω αφαίμαξης του υποστελεχωμένου ΕΣΥ ● Νοσοκομειακοί γιατροί καταγγέλλουν πως, αντί η κυβέρνηση να καλύψει με μόνιμο προσωπικό τα οργανικά κενά, αναθέτει τη δουλειά σε ιδιώτες με πολλαπλάσιο κόστος.

Mε μπαλώματα και με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος απαντά στην τραγική υποστελέχωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας η κυβέρνηση, εκδίδοντας συνεχώς «εντέλλεσθε» για μετακινήσεις νοσοκομειακών γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από νομό σε νομό.

Πιο πρόσφατο κρούσμα η εντολή προς τον διευθυντή ειδικότητας ακτινοδιαγνωστικής του Γενικού Νοσοκομείου Ικαρίας να καλύψει τις εφημεριακές ανάγκες του Γενικού Κρατικού Νίκαιας, ο οποίος ήταν ήδη μετακινημένος στο Γενικό Νοσοκομείο Νάξου! Δηλαδή η μετακίνηση, της μετακίνησης, ω μετακίνηση! Αρκεί αυτό για να συνειδητοποιήσει και ένα μικρό παιδί την υπονόμευση του συστήματος υγείας προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την επέλαση των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στην Υγεία.

Και αποδεικνύεται από τη στάση της κυβέρνησης της Ν.Δ.: αφού επί σειρά εφημεριών άφησε αρρώστους να κινδυνεύσουν, με το Γενικό Νοσοκομείο Νίκαιας -έναν από τους πυλώνες του ΕΣΥ- να πραγματοποιεί επισφαλείς εφημερίες με ακάλυπτες βάρδιες ακτινολόγων στον αξονικό τομογράφο, νευραλγικό τμήμα της λειτουργίας του νοσοκομείου, στη συνέχεια ήρθε να προκηρύξει «σωτήριο» διαγωνισμό ανάθεσης των γνωματεύσεων σε ιδιώτη έναντι υψηλής αμοιβής από τον προϋπολογισμό του νοσοκομείου.

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την αντίδραση των εργαζομένων του νοσοκομείου, που κινητοποιήθηκαν επί σειρά ημερών αρνούμενοι να παραδώσουν τον τομογράφο στον ιδιωτικό τομέα. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Η λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Νίκαιας κρέμεται από μια κλωστή λόγω της έλλειψης χεριών, με αποκορύφωμα το Τμήμα Αξονικού - Μαγνητικού Τομογράφου, όπου σε σύνολο 9 οργανικών θέσεων υπηρετούν μόλις 2 μόνιμοι και ένας επικουρικός γιατρός ακτινοδιαγνώστης.

Ενα κρίσιμο τμήμα για την εύρυθμη λειτουργία του νοσοκομείου, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, είχε αφεθεί προκειμένου να εκπληρώσει τους σχεδιασμούς πλήρους ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ της κυβέρνησης. Οι εργαζόμενοι απαίτησαν την άμεση προκήρυξη θέσεων προκειμένου να καλυφθούν 5 από τις οργανικές θέσεις ακτινοδιαγνωστών και να μπορέσει να συνεχίσει να λειτουργεί το νοσοκομείο με ασφάλεια για τους ασθενείς του.

Καμία σημασία δεν έλαβαν οι εργαζόμενοι από την κυβέρνηση, ενώ η διοίκηση της 2ης Υγειονομικής Περιφέρειας Πειραιώς & Νήσων, που ανέλαβε δράση, παρουσίασε στους εργαζόμενους ως «λύση» για τις επισφαλείς εφημερίες του νοσοκομείου τη μετακίνηση του ήδη μετακινημένου διευθυντή!

Σύμφωνα με έγγραφό της λοιπόν, που εξασφάλισε και δημοσιεύει η «Εφ.Συν.», καλεί σε μετακίνηση τον διευθυντή ειδικότητας ακτινοδιαγνωστικής από το Νοσοκομείο Ικαρίας, ο οποίος έχει ήδη μετακινηθεί τους τελευταίους μήνες στο Γενικό Νοσοκομείο - Κέντρο Υγείας Νάξου (!), προκειμένου να πραγματοποιήσει εφημερίες στις 25 και 28 Νοεμβρίου στο Νοσοκομείο Νίκαιας.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται, τα έξοδα μετακίνησης και τυχόν εφημεριών του γιατρού θα καλυφθούν από τον προϋπολογισμό του Νοσοκομείου Νίκαιας, ενώ η μισθοδοσία του από το νοσοκομείο προέλευσης, το οποίο στερείται τον μοναδικό ακτινοδιαγνώστη που διαθέτει.

Στη συνέχεια προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών υγείας δημόσιων νοσοκομείων με την υπογραφή σύμβασης με ιδιωτική εταιρεία για την κάλυψη εφημεριών του τμήματος αξονικού τομογράφου του νοσοκομείου, αξιοποιώντας το σκηνικό πλήρους διάλυσης για να προωθήσει το «νέο ΕΣΥ» της επιχειρηματικής δράσης των δημόσιων νοσοκομείων και των συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα, αντιμετωπίζοντας τους ασθενείς ως «πελάτες» που φέρνουν κέρδη.

Σε συνέχεια της σκόπιμης υποστελέχωσης, υποβάθμισης και υπολειτουργίας του τμήματος τους τελευταίους μήνες με πλήρη ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Υγείας και της διοίκησης προχωράει στην παραχώρηση ενός τμήματος της λειτουργίας του αξονικού τομογράφου σε ιδιώτη έναντι αδράς αμοιβής. Δίνει δηλαδή τα λεφτά του Δημοσίου, τα λεφτά των ασφαλισμένων, αυτά που δίνουν οι εργαζόμενοι μέσα από σκληρή φορολογία, για να πλουτίζουν ακόμα περισσότερο οι ιδιώτες της υγείας.

Η απάντηση

«Η σύμβαση προβλέπει πληρωμή "με το κομμάτι", κάτι που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες των ασθενών ούτε στη γενική εφημερία ούτε τις υπόλοιπες μέρες. Το ποσό των 30.000 ευρώ δεν φτάνει για να καλύψει πάνω από 10 εφημερίες με την τιμή που έχει βάλει η εταιρεία» δήλωσε μιλώντας στην «Εφ.Συν.» η Μαίρη Αγρογιάννη, παθολόγος στο ΓΝ Νίκαιας και γενική γραμματέας της ΕΙΝΑΠ.

«Αναρωτιόμαστε», μας λέει, «γιατί η διοίκηση με εντολή της κυβέρνησης δεν επιλέγει να δώσει τα λεφτά για να προσλάβει μόνιμο προσωπικό που θα μπορέσει να καλύψει τις ανάγκες και αντί για αυτό επιλέγει να δώσει χρήματα στους ιδιώτες;

»Η απάντηση δεν είναι άλλη από το ότι αυτό αποτελεί υλοποίηση της πολιτικής της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση η οποία θα οδηγήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στα δημόσια νοσοκομεία, σε περαιτέρω γιγάντωση του ιδιωτικού τομέα υγείας. Θα αναγκάσει τους ασθενείς να στρέφονται όλο και περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα βάζοντας βαθιά το χέρι στην τσέπη» καταλήγει η Μαίρη Αγρογιάννη.

Παντού μπαλώματα

Δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία φορά που η κυβέρνηση Μητσοτάκη μετακινεί εργαζόμενους για να καλύψει κενά και να δημιουργήσει νέα. Ενδεικτική είναι η προ λίγων μηνών μετακίνηση ακτινολόγων (πάλι) από το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου για να καλύψουν τις εφημεριακές ανάγκες και του Ακτινολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Αρτας, με τους γιατρούς να δηλώνουν με επιστολή τους ότι προτίθενται μέχρι και να παραιτηθούν αν δεν βρεθεί άλλη λύση και με την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αιτωλοακαρνανίας να ζητά την άμεση ανάκληση της εντολής μετακίνησης.

Οι τρεις γιατροί που δούλευαν σε καθεστώς υπερεφημέρευσης με συνολικά 10 εφημερίες ο καθένας τον μήνα, πολύ πάνω από τον ανώτατο επιτρεπτό αριθμό των έξι εφημεριών, πέραν της κάλυψης των αναγκών των αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών κατά το πρωινό ωράριο καλούνταν να καλύψουν και τις ανάγκες του Ακτινολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Αρτας που αντιμετωπίζει διαχρονικά σοβαρό πρόβλημα υποστελέχωσης. Οι μετακινήσεις των γιατρών του Νοσοκομείου Ικαρίας και Αγρινίου έρχονται να προστεθούν σε μια ατελείωτη λίστα την οποία έχουν καταγγείλει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) αλλά και τα κατά τόπους πρωτοβάθμια σωματεία.

Τελευταία παραδείγματα: παιδίατροι από το Κέντρο Υγείας Θέρμης μετακινούνται για την κάλυψη της Παιδιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πολυγύρου, με εφημερίες την καλοκαιρινή περίοδο, καρδιολόγος από το Κέντρο Υγείας Ευόσμου μετακινείται προς το Γενικό Νοσοκομείο Εδεσσας για το ίδιο διάστημα, εντατικολόγοι από το Ιπποκράτειο και το ΑΧΕΠΑ μετακινούνται προς την Παθολογική της Δράμας.

Ακτινολόγοι από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης προς το Νοσοκομείο Πολυγύρου, αναισθησιολόγοι προς το Νοσοκομείο Σερρών και άλλα νοσοκομεία της Βόρειας Ελλάδας, παθολόγοι προς τα Νοσοκομεία Φλώρινας και Πτολεμαΐδας, δύο αγροτικοί γιατροί από Πολυδύναμα Ιατρεία προς το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Ρεθύμνου και ειδικευμένοι γιατροί του Κέντρου Υγείας Ψαχνών για εφημερίες στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Χαλκίδας.

Οι αλλεπάλληλες μετακινήσεις γιατρών δεν έρχονται να καλύψουν έκτακτες ανάγκες, αλλά αποτελούν συστηματική κυβερνητική πρακτική που θέτει το εξαντλημένο προσωπικό του υποστελεχωμένου Εθνικού Συστήματος Υγείας σε μόνιμη «κινητικότητα» για να καλύψει κάθε φορά ό,τι προκύπτει, ανάλογα με το πώς ανακυκλώνονται κενά και ελλείψεις. Η ΟΕΝΓΕ έχει ζητήσει σε όλους τους τόνους να σταματήσουν οι έκνομες εντολές για υπερεφημέρευση. «Κανένας δεν δικαιούται να παραβιάζει τα προβλεπόμενα ανώτατα χρονικά όρια εργασίας, παρά τη θέληση των γιατρών», επισημαίνει.

Προειδοποιεί ότι «ο εξαναγκασμός γιατρών σε καθημερινές μετακινήσεις καθιστά υπεύθυνο, σε περίπτωση οδικού δυστυχήματος με θύμα γιατρό, αυτόν ή αυτήν που δίνει τη σχετική εντολή για την υπερκόπωση και την καθημερινή μετακίνηση του γιατρού σε μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις». Χαρακτηρίζει «απαράδεκτη» την «τακτική πρόχειρης υποτιθέμενης κάλυψης κενών, κυρίως τους θερινούς μήνες» και μιλά για «ανάγκες που θα έπρεπε να έχουν καλυφθεί με προσλήψεις μόνιμων ειδικευμένων γιατρών».

4 σχόλια:

  1. Οταν οι γιατροι του ΕΣΥ εχουν δικαιωμα ιδιωτικου ιατρειου ,γιατι να μην μπυν ιδιωτες στο ΕΣΥ ? Ελεος με τα σταλινικα απομειναρια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μεγαλύτερη είναι η επιδημία μετακίνησης σε άλλες χώρες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Απορώ τι κάθονται στο ΕΣΥ που διαλύει η κυβέρνηση! Αφού ο ελληναρας ήθελε αυτούς τους τύπους αφήστε την.....αγορά να λύσει το πρόβλημα της Υγείας του .....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η ΝΔουλα αγαπάει την Μεσαία ταξη όχι σαν τον παλιοσυριζα

    ΑπάντησηΔιαγραφή