Δευτέρα 25 Δεκεμβρίου 2023

Ασφυξία στα παιδιατρικά νοσοκομεία λόγω ιώσεων και κορονοϊού

Iatropedia newsroom
Το κοκτέιλ των ιώσεων που προσβάλλουν τα παιδιά (γρίπη, Covid-19 και ιοί του αναπνευστικού), σε συνδυασμό με την έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, έχει προκαλέσει ασφυξία στα νοσοκομεία Παίδων

Ιδιαίτερα αυξημένη είναι η προσέλευση και η νοσηλεία παιδιών στα δύο μεγάλα παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με τον Μιχάλη Γιαννάκο της ΠΟΕΔΗΝ, το κοκτέιλ των ιώσεων που προσβάλλουν τα παιδιά (γρίπη, Covid-19 και ιοί του αναπνευστικού), σε συνδυασμό με την έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης, έχει προκαλέσει ασφυξία στα νοσοκομεία Παίδων, με αποτέλεσμα τη μεγάλη αύξηση του χρόνου αναμονής στα επείγοντα εξωτερικά ιατρεία, καθώς και την υπερκάλυψη των διαθέσιμων κρεβατιών στις κλινικές των νοσοκομείων.

Στο Παίδων Αγλαΐα Κυριακού, οι αναμονές στα επείγοντα είναι πολύωρες, ενώ αναπτύσσονται και ράντζα στους διαδρόμους των κλινικών.

Στο Παίδων «Αγία Σοφία», υπάρχουν πολύωρες αναμονές στα επείγοντα και νοσηλεύονται πολλά παιδιά με ιώσεις στη διασπορά, δηλαδή σε κλινικές που δεν είναι για την πάθησή τους.

Εκτός των σοβαρών ελλείψεων προσωπικού που αντιμετωπίζουν τα νοσοκομεία, πολλοί εργαζόμενοι, όπως αναφέρει ο κ. Γιαννάκος, έχουν προσβληθεί από κορονοϊό και λείπουν με αναρρωτική άδεια.

Αυτό σημαίνει, τονίζει, ότι οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί τώρα που είναι γιορτές και ο συνωστισμός σε κλειστούς χώρους μεγάλος.

Εμφανής η έλλειψη πρωτοβάθμιας περίθαλψης

Τα ιδιωτικά παιδιατρικά ιατρεία βράδυ, αργίες και σαββατοκύριακα είναι κλειστά. Πολλοί δε γονείς δεν έχουν χρήματα για να απευθυνθούν σε ιδιωτικά ιατρεία, ενώ τα κέντρα υγείας δεν διαθέτουν όλα παιδιάτρους και, αν διαθέτουν, οι παιδίατροι αυτοί είναι ελάχιστοι. Επιπλέον, τη νύχτα είναι κλειστά και τις αργίες λειτουργούν μόνο πρωί.

Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την ανησυχία των γονέων που έχει αυξηθεί μετά την τραγική κατάληξη παιδιών από στρεπτόκοκκο και σπεύδουν στα παιδιατρικά νοσοκομεία, επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Ο κ. Γιαννάκος απευθύνει, μάλιστα, έκκληση τώρα στις γιορτές, που υπάρχει μεγαλύτερος συνωστισμός, θα πρέπει τα παιδιατρικά νοσοκομεία και οι παιδιατρικές κλινικές των νοσοκομείων να ενισχυθούν με προσωπικό. Να ενισχυθεί, επίσης, η πρωτοβάθμια περίθαλψη με προσωπικό προκειμένου να είναι σε θέση να υποστηρίζει σε 24ωρη βάση τα παιδιατρικά νοσοκομεία και όχι να λειτουργεί με ωράριο καταστημάτων. Να αναγκασθούν από το υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥΥ οι ιδιώτες παιδίατροι να συνδράμουν τη δημόσια πρωτοβάθμια περίθαλψη χωρίς οικονομική επιβάρυνση των γονέων. Να υπάρξει ενημέρωση του κόσμου για τις δημόσιες πρωτοβάθμιες μονάδες που λειτουργούν και διαθέτουν παιδιάτρους, καθώς επίσης και για το ωράριο λειτουργίας τους.

1 σχόλιο:

  1. Ανεκαθεν τραγικη η κατασταση στα παιδιατρικα νοσοκομεια.Φυσικα ,ουδεις ασχολειται ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή