Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2023

Ποιες είναι οι «καυτές πατάτες» Χρυσοχοΐδη στην Υγεία τους πρώτους μήνες του 2024

Δήμητρα Ευθυμιάδου ethnos.gr
Με πολλούς πονοκεφάλους αναμένεται να ξεκινήσει η νέα χρονιά για τον υπουργό Υγείας Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Άλλωστε τα έργα που έχουν προαναγγελθεί από την κυβέρνηση στον τομέα της Υγείας δεν έχουν ξεκινήσει καν και με βάση τις οδηγίες του Μεγάρου Μαξίμου, τα περισσότερα θα πρέπει να έχουν υλοποιηθεί μέσα στο 2024.

Και ο ίδιος ο υπουργός Υγείας όμως Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει κατά καιρούς αναφερθεί στις ριζικές αλλαγές που σκοπεύει να κάνει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας ώστε να παρέχονται καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Ωστόσο οι δυσκολίες είναι πολλές και φαίνεται πως και οι αργοί ρυθμοί που ακολουθούνται, δεν ευνοούν τη βελτίωση των συνθηκών στα νοσοκομεία.

Ωστόσο υπάρχουν κάποιες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα, καθώς διαφορετικά το ΕΣΥ θα συνεχίσει να έχει την ίδια εικόνα με σήμερα. Κάτι που η κυβέρνηση απεύχεται, όπως έλεγε υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή στο ethnos.gr.

Οι αλλαγές στις εφημερίες

Μία από τις πρώτες αλλαγές που θα πρέπει να κάνει ο υπουργός Υγείας αφορά στο εφημεριακό σύστημα. Ο ίδιος άλλωστε έχει προαναγγείλει ότι θα αλλάξει τις εφημερίες και τον τρόπο λειτουργίας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ώστε να μη δημιουργούνται αναμονές στα τμήματα επειγόντων περιστατικών και να μην στοιβάζονται οι ασθενείς σε θαλάμους και διαδρόμους περιμένοντας να εξυπηρετηθούν.

Το πρόβλημα άλλωστε εντοπίζεται στο σύστημα των εφημεριών το οποίο φαίνεται πως δεν μπορεί να αποδώσει με βάση την αυξημένη κίνηση που καταγράφεται σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία.

Παρότι ο υπουργός Υγείας είχε δηλώσει ότι το εφημεριακό σύστημα θα άλλαζε εντός του 2023, προς ώρας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη το σχέδιο που θα ακολουθηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ethnos.gr οι όποιες αλλαγές στις εφημερίες θα γίνουν μετά τον διορισμό των νέων Διοικητών νοσοκομείων. Κάτι που σημαίνει ότι δεν αναμένεται να γίνει κάποια αλλαγή μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο. Μέχρι τότε τα νοσοκομεία θα παρουσιάζουν την εικόνα που έχουν σήμερα με τις ουρές αναμονής στα επείγοντα αλλά και την ταλαιπωρία των ασθενών.

Ο νέος χάρτης υγείας

Από την άλλη, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας σχεδιάζει να ολοκληρώνει άμεσα τον νέο Χάρτη Υγείας ο οποίος θα καταγράφει όλες τις δημόσιες μονάδες υγείας και τις κλινικές καθώς και το προσωπικό, ώστε να αποτυπωθούν οι δομές που διαθέτει το εθνικό σύστημα υγείας και στη συνέχεια με βάση την απόδοσή της καθεμιάς να γίνεται η κατανομή των πόρων.

Ο νέος υγειονομικός χάρτης όμως θα φέρει και συγχωνεύσεις κλινικών, αλλά και μετακινήσεις εργαζομένων. Μέχρι στιγμής όμως φαίνεται πως θα αποφευχθούν οι συγχωνεύσεις ολόκληρων νοσοκομείων προκειμένου να μην υπάρξουν αντιδράσεις. Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται προβληματισμένη για τις αλλαγές αυτές, καθώς θεωρείται σφόδρα πιθανό να υπάρχουν αντιδράσεις στις τοπικές κοινωνίες.

Ο υπουργός υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα κληθεί να προωθήσει το σχέδιο του για τον νέο υγειονομικό χάρτη με έναν ιδιαίτερα επικοινωνιακό και ήπιο τρόπο ώστε να περιοριστούν όσο είναι δυνατόν οι πιθανές διαμαρτυρίες.

Οι λίστες χειρουργείων

Τον Ιανουάριο πάντως αναμένεται να τεθούν σε εφαρμογή οι ενιαίες λίστες χειρουργείων όπου θα καταγράφονται όλες οι προγραμματισμένες επεμβάσεις στα δημόσια νοσοκομεία.

Παρότι η ενιαία λίστα χειρουργείων έρχεται με κάποια καθυστέρηση, αναμένεται σε έναν βαθμό να διευκολύνει την προτεραιοποίηση των ασθενών, καθώς μέχρι σήμερα οι λίστες χειρουργείων που υπάρχουν ανά νοσοκομείο καταστρατηγούνται σε καθημερινή βάση. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει δεσμευτεί ότι θα έχει τον απόλυτο έλεγχο στην ενιαία λίστα χειρουργείων ώστε να μην παραμερίζονται οι ασθενείς που δεν έχουν πρόσβαση σε γιατρούς για να παρακάμπτουν τη σειρά.

Η ψηφιοποίηση των διαδικασιών στο ΕΣΥ

Στο μεταξύ δραματικές είναι οι καθυστερήσεις και στην ψηφιοποίηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Παρότι κυβέρνηση εδώ και χρόνια έχει διαφημίσει τη δημιουργία του ψηφιακού φακέλου υγείας που θα συνοδεύει όλους τους ασθενείς στην πορεία τους μέσα στο ΕΣΥ, μέχρι στιγμής ο περιβόητος φάκελος δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει δεσμευτεί όμως ότι θα ολοκληρωθεί άμεσα κάτι που θα πρέπει να γίνει τους πρώτους μήνες του 2024. Μέχρι τότε τα έγγραφα και οι εκτυπωμένες εξετάσεις θα συνεχίσουν να διακινούνται μέσα στα δημόσια νοσοκομεία.

Το ΕΚΑΒ

Τον Ιανουάριο όμως θα πρέπει να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και το νομοσχέδιο για τις αλλαγές στο ΕΚΑΒ. Ο υπουργός Υγείας έχει δεσμευτεί ότι θα εκσυγχρονιστεί ο φορέας ώστε τα ασθενοφόρα να φτάνουν το πολύ σε 7 με 10 λεπτά στα συμβάντα, ενώ και ο συντονισμός τους με τα νοσοκομεία θα βελτιωθεί με τις νέες ρυθμίσεις που θα προωθήσει.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί στις αρχές του χρόνου αλλά είναι άγνωστο πότε θα υλοποιηθούν οι αλλαγές ώστε να βελτιωθεί το σύστημα διακομιδών των ασθενών στα δημόσια νοσηλευτικά ιδρύματα.

1 σχόλιο: