Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Έρχεται υπουργική απόφαση για νέους «κόφτες» στις διαγνωστικές εξετάσεις: Τι θα γίνει με τους ελέγχους


Νέους «κόφτες» στις διαγνωστικές εξετάσεις αναμένεται να επιβάλει το υπουργείο Υγείας τις επόμενες ημέρες. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του ethnos.gr ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα εκδώσει νέα υπουργική απόφαση που θα φέρει νέους «κόφτες» και περιορισμούς σε εξετάσεις πάσης φύσεως.

Στόχος είναι όπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές του ethnos.gr, να μπει φρένο στις ανεξέλεγκτες εξετάσεις που πραγματοποιούνται αλλά και για να περιοριστούν οι πλασματικές εξετάσεις που χρεώνονται στον ΕΟΠΥΥ αλλά δεν πραγματοποιούνται ποτέ.

Να σημειωθεί ότι κάθε μήνα διαπιστώνεται υπέρβαση της προϋπολογισθείσας δαπάνης κατά πολλά εκατ. ευρώ, που αποδίδεται από τον Οργανισμό σε μεγάλο βαθμό στις πλασματικές εξετάσεις που χρεώνονται στον ΕΟΠΥΥ.

Ωστόσο, είναι άγνωστο εάν με τους νέους κόφτες που θα επιβληθούν θα υπάρχει περαιτέρω επιβάρυνση ή και άλλοι περιορισμοί στην πρόσβαση των ασθενών στις δωρεάν εξετάσεις μέσω ΕΟΠΥΥ.

Έλεγχοι στις εξετάσεις

Στο μεταξύ όμως στον ΕΟΠΥΥ έχουν ξεκινήσει με εντολή της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας δειγματοληπτικοί έλεγχοι προκειμένου να διαπιστωθεί εάν οι εξετάσεις που έχουν χρεωθεί στον Οργανισμό έχουν γίνει στους ασφαλισμένους. Από τα διαγνωστικά εργαστήρια και κέντρα έχει ζητηθεί από τον ΕΟΠΥΥ να αποσταλούν σε εικόνες δείγματα εξετάσεων από το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Συγκεκριμένα έχει ζητηθεί από τη Διοίκηση του ΕΟΠΥΥ να αποσταλούν όλα τα αποδεικτικά για μαγνητικές και αξονικές που έχουν πραγματοποιηθεί σε όλη τη χώρα το πρώτο εξάμηνο του 2023 από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, προκειμένου να εντοπισθούν τυχόν παρατυπίες.

Τα στοιχεία είναι αυτή τη στιγμή υπό επεξεργασία, σημειώνουν πηγές του ethnos.gr. Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τις διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούν εξωτερικοί ασθενείς σε ιδιωτικές κλινικές και αποζημιώνονται επίσης από τον ΕΟΠΥΥ. Πληροφορίες του ethnos.gr αναφέρουν ότι προς ώρας δεν έχουν ελεγχθεί και έχουν πιθανώς εξαιρεθεί.

Ωστόσο, αναμένεται να ξεκινήσουν έλεγχοι στις ιδιωτικές κλινικές με τα ποιοτικά κριτήρια που είχαν θεσμοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, βάση των οποίων οι κλινικές θα πρέπει να διαθέτουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να συνεργάζονται με τον ΕΟΠΥΥ.

Πάντως, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας όπως μεταφέρουν καλά γνωρίζοντες, εκτιμά ότι θα μπούνε πραγματικά κανόνες στη διεξαγωγή και την αποζημίωση των διαγνωστικών εξετάσεων μόνο όταν εφαρμοστούν οι real time έλεγχοι.

Οι real time έλεγχοι θα επιτευχθούν με τη συμβολή μεγάλων ιδιωτικών ελεγκτικών εταιρειών.

10 σχόλια:

  1. Τρία πουλάκια κάθονταν.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η υπέρβαση βρίσκεται στο μυαλό τους... ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι με βάση τον πληθυσμό της η Ελλάδα, τα κονδύλια για εξετάσεις υπολείπονται κατά 150 εκατομμύρια... Εκεί βρίσκεται το clawback... Μετά τα μηνύματα, που στέλνει ο ΕΟΠΥΥ στον ασφαλισμένο την ώρα που γράφεται και εκτελείται η εξέταση, τα περιθώρια απάτης είναι ελάχιστα. Αλλού είναι η πραγματικότητα... ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΟΥΣ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΥΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΡΟΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥ...!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Λευκες συνταγες με τον απαραιτητο ελεγχο ,ας μεριμνησει ο ασθενης τον τροπο να γινουν ,δεν αφορα καθολου το γιατρο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πιστεύω ότι η δημιουργία ενός αλγόρυθμου που να μοιάζει με εκείνον του υπολογισμού της τιμής της κιλοβατώρας θα έδινε μία λύση στην κυβέρνηση. Επίσης ο χρωματισμός των παραπεμπτικών σε τέσσερα ή περισσότερα διαφορετικά χρώματα θα διευκόλυνε τους ασθενείς ιδιαίτερα τους υπεργηρους. Μια σκέψη λέω φωναχτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ Κ ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ Κ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΝΑ ΤΙΣ ΠΛΗΡΩΣΕΙ Ο ΕΟΠΥΥ
    ΑΝ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ Ν Α ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΕΙ ΣΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙ .....
    ΕΧΟΥΜΕ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΕΝΑ ΣΩΡΟ ΑΕΡΙΤΖΙΔΙΚΑ ΛΕΦΤΑ ΩΣ ΤΩΡΑ Κ ΓΙΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΕΣ ΣΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ Κ GDBR K ΠΟΙΟΤΙΚΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥΣ Κ ISO κλπ κλπ κλπ , Κ ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ Κ ΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΤΟΥ CLAWBACK K REBATE ......
    ΜΟΝΟ ΑΠΑΙΤΟΥΝ Κ ΕΠΙΒΑΛΛΟΥΝ .........ΣΤΑ ΑΒΟΥΛΑ Κ ΠΕΙΘΗΝΙΑ ΟΝΤΑ ..



    ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Όταν η Κα Γεωργία έρχεται στο εργαστήριο κάθεται στην καρέκλα και τότε ο κλινικός γιατρός με αυλή συνταγογράφηση της στέλνει τις οποίες εξετάσεις ο εργαστηριακός γιατρός τις εκτελεί …και μετά τις πληρώνει κιόλας από την τσέπη του αυτό δεν λέγεται ιατρική ……… λέγεται παρά φύσιν έλεγχος !!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πρέπει να γίνει υποχρεωτική η άϋλη συνταγογράφηση. Ετσι θα μειωθούν πολύ οι εξετάσεις εν αγνοία των ασθενών.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Στο κράτος που ονομάζεται Ελλάδα υπαρχει ο εργοδότης που λέγεται ΕΟΠΥΥ και ο υπάλληλος που λέγεται γιατρός ,μέτοχος εταιρείαΣ(απελευθέρωση επαγγέλματοΣ).Ο υπάλληλος αναφέρει στον εργοδότη του το εξής παράλογο:καταλαβαίνω ότι υπάρχει δυσκολία στην πληρωμή της εργασίας μου γιαυτο και σου επιτρέπω να μου κάνεις μια περικοπή σαν έκπτωση γιατί είσαι καλός εργοδότης (rebate) .Περιμένω από εσένα λοιπόν να μου πληρώσεις το υπόλοιπο της εργασίας μου.Αντί αυτού του ποσού όμως ο υπάλληλος πληρώνεται με συνολική περικοπή 70%.Πείτε μου σας παρακαλώ τι θέλετε να κάνω;;;;Να μιλήσω;Να γράψω;Να συζητήσω;Να σιωπήσω και να πάρω τα βουνά;Προς τα που να φύγω που τόσα χρόνια βλέπουν τι γίνεται και δεν αντιδρούν;Κλειστός προϋπολογισμός με ορθάνοιχτη συνταγογράφηση και θέλετε τι;;;Δεν υπαρχει ουδεμία δικαιολογία.Καταστροφική παράνοια και αμφισβητούμενη λογική.(και ακούς και το εξής θεϊκό-φύγε από αυτόν τον εργοδότη.πώς να φύγω που με έχει γεμίσει με τεχνητό χρέος και δεν μπορώ ούτε να πεθάνω ;;;χρέος παντού.γιατί για να εκτελεστούν κύριοι οι εξετάσεις θέλουν αντιδραστήρια,αναλώσιμα από εταιρείες που κοστολογούν ανελέητα..όλες αυτές οι εξετάσεις έχουν πληρωθεί από την τσέπη μας με δάνεια,με δανεικά για να είμαστε σωστοί απέναντι στην σφραγίδα μας και στην αξιοπρέπεια μας.αν σας λέει κάτι αυτό)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γιατί δεν μελετούν άρθρο που δημοσιεύθηκε σήμερα ! Ο πληθυσμός της Ελλάδας γερνά ‘ άρα χρειάζεται παραπάνω εξετασεις για να ζήσει αξιοπρεπώς !
    Εκτός όλων των άλλων που αναφέρουν οι συνάδελφοι στα σχόλια τους !
    Ας το δουν και απο αυτή την πλευρά!
    Επίσης ας βάλουν στους υπολογισμούς του ότι ζούμε σε μετά -Covid εποχή και ότι αυτό συνεπάγεται .. με ή χωρίς εμβόλια !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΚΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑΚΑΝΟΥΜΕ ΣΥΛΛΟΓΙΚΑ.ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΑΛΛΟ!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή