Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Γ. Μαγιορκίνης: Τα κρούσματα της COVID θα αυξάνονται έως τα τέλη Ιανουαρίου – Πάρτε μέτρα

Ρούλα Τσουλέα - IATROPEDIA

Τι ανέφερε ο επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ για την πορεία της COVID στη χώρα μας. Τι κάνουμε λάθος.

Τα κρούσματα της COVID-19 θα συνεχίσουν να αυξάνονται, καθώς η κορύφωσή τους αναμένεται έως τα τέλη Ιανουαρίου. Κύριες αιτίες γι’ αυτό είναι το γεγονός ότι υποτιμήθηκε η αναγκαιότητα του επαναληπτικού εμβολιασμού εναντίον της, ενώ συνεχίζεται η διασπορά της νέας υποπαραλλαγής JN.1.

Ωστόσο η αύξηση των κρουσμάτων που αναμένεται, δεν φαίνεται ότι θα πιέσει σημαντικά το σύστημα Υγείας.

Τις εκτιμήσεις αυτές έκανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Γκίκας Μαγιορκίνης, επίκουρος καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Όπως είπε, ο εμβολιασμός με το νέο ενισχυμένο εμβόλιο έχει υποτιμηθεί και αυτό αποτυπώνεται στην αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη έκθεση του ΕΟΔΥ, την εβδομάδα 18-24 Δεκεμβρίου 1.496 ασθενείς με COVID εισήχθησαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας.

Οι ασθενείς αυτοί ήταν περισσότεροι απ’ όσους είχαν εισαχθεί την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022 (τότε ήταν 1.250).

Επιπλέον, το ποσοστό θετικότητας στα διαγνωστικά τεστ αυξήθηκε και έφτασε στο 19%. Όσον αφορά τα βαριά περιστατικά, 13 ασθενείς χρειάσθηκαν διασωλήνωση την συγκεκριμένη εβδομάδα. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι λόγω της COVID έφτασε στους 54.

Οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς είναι ηλικιωμένοι. Τις τελευταίες 4 εβδομάδες, λ.χ., η μέση ηλικία των ασθενών που διασωληνώθηκαν είναι τα 77 έτη. Ωστόσο αρχίζει από τα 34 έτη και φθάνει έως τα 91. Το 99% των ασθενών που διασωληνώθηκαν πάσχουν από υποκείμενο νόσημα ή/και έχουν ηλικία 70 ετών και άνω.

Πού οφείλεται η έξαρση των κρουσμάτων

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, η υποπαραλλαγή JN.1 που δημιούργησε ο κορωνοϊός, παίζει ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων της COVID. Η υποπαραλλαγή αυτή διαφέρει κατά μία μετάλλαξη από την «μητρική» της – την ΒΑ.2.86, η οποία έχει αναγνωριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως «υποπαραλλαγή επιδημιολογικού ενδιαφέροντος», εξαιτίας της μεγάλης μεταδοτικότητάς της.

Στην χώρα μας έχουν ανιχνευθεί 102 κρούσματα της JN.1. Ωστόσο αυτά αφορούν την περίοδο 3 Οκτωβρίου έως και 3 Δεκεμβρίου 2023, επομένως υπάρχουν πλέον περισσότερα.

Η μεγάλη διασπορά του κορωνοϊού στον πληθυσμού που οδηγεί σε έξαρση των κρουσμάτων οφείλεται και σε άλλους παράγοντες, όπως:
  • Οι αυξημένες συναναστροφές λόγω των εορτών
  • Η μη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας
Δεν υπάρχει υποκατάστατο για τα εμβόλια

Η υπενθύμιση των μέτρων προστασίας είναι σημαντική στην παρούσα φάση. Εν τούτοις, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στον εμβολιασμό, τονίζει ο καθηγητής.

«Οι πολίτες πρέπει να κατανοήσουν ότι δεν υπάρχει υποκατάστατο του εμβολιασμού. Δεν πρέπει να μετράμε πλέον τις δόσεις του εμβολίου. Το εμβόλιο για την COVID είναι εποχικό εμβόλιο όπως αυτό της γρίπης», τόνισε.

Ο κ. Μαγιορκίνης εκτίμησε ότι ο κόσμος έχει κουραστεί. Είναι επίσης πιθανόν να θεωρεί ότι, επειδή πέρασε την COVID το προηγούμενο διάστημα με ήπια συμπτώματα, κάτι ανάλογο θα συμβεί και τώρα αν μολυνθεί. «Δεν είναι όμως έτσι, διότι το προηγούμενο διάστημα είχε την προστασία του εμβολίου», προειδοποίησε.

Ο εμβολιασμός παραμένει ο καλύτερος τρόπος προστασίας από σοβαρές επιπλοκές των ιογενών αναπνευστικών λοιμώξεων, υπογράμμισε.

Τα ιδιαίτερα χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού (έχουν εμβολιαστεί λιγότεροι από 200.000 άνθρωποι στη χώρα μας) ανησυχεί ιδιαιτέρως τους επιστήμονες. Ο κ. Μαγιορκίνης εξήγησε ότι οι ευάλωτοι πληθυσμοί (ηλικιωμένοι, άτομα με υποκείμενα νοσήματα) κινδυνεύουν να αρρωστήσουν βαριά και να χρειαστούν οξυγόνο ή διασωλήνωση. Αν τα σοβαρά κρούσματα της COVID αυξηθούν πολύ, μπορεί να δημιουργηθεί αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας.

Μάσκα

Ο κ. Μαγιορκίνης συνέστησε στα άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου να φορούν μάσκα σε πολυσύχναστους και κλειστούς χώρους. Αυτό ισχύει και όταν επισκέπτονται υγειονομικές μονάδες.

Πλύσιμο χεριών

Απαραίτητο είναι το συχνό πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό ή με απολυμαντικό χεριών. Να αποφεύγετε να αγγίζετε τη μύτη και το στόμα σας, εάν δεν έχετε απολυμάνει τα χέρια σας.

Απομόνωση

Αν εκδηλώσετε συμπτώματα ύποπτα για COVID, μείνετε σπίτι για 5 μέρες, τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Αντιϊική θεραπεία

Εάν ανήκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου, να κάνετε διαγνωστικό τεστ μόλις αρχίσουν τα ύποπτα συμπτώματα και να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας. Εάν έχετε COVID πρέπει να αρχίσετε άμεσα αντιϊική θεραπεία.

Φωτογραφία: iStock

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου