Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Υπουργείο Υγείας: Αλλαγές στα οικονομικά των νοσοκομείων με το νέο έτος – Οδηγίες για «κούρεμα» δαπανών

Υπουργείο Υγείας: Αλλαγές στα οικονομικά των νοσοκομείων με το νέο έτος – Οδηγίες για «κούρεμα» δαπανών

Τι θα αλλάξει στα οικονομικά των νοσοκομείων το υπουργείο Υγείας με το νέο έτος

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Τάξη στα οικονομικά των νοσοκομείων όλης της χώρας θα επιχειρήσει να βάλει το υπουργείο υγείας με το νέο έτος. Ήδη οι οδηγίες που έχουν δοθεί στις διοικήσεις των νοσοκομείων και ιδιαίτερα των μεγάλων νοσοκομείων της Αθήνας είναι να περιοριστούν οι σπατάλες αλλά και η εξωσυμβατικές αγορές για υγειονομικό υλικό.

Πληροφορίες του HealthReport.gr αναφέρουν ότι το υπουργείο Υγείας επιδιώκει να μειώσει δραστικά τις δαπάνες και κυρίως τις σπατάλες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας αλλά και να ανακατευθύνει τα κονδύλια τα οποία διατίθενται σήμερα για την Υγεία.

Ήδη πάντως έχει τεθεί σε εφαρμογή το νέο σύστημα κοστολόγησης των ιατρικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία το σύστημα των DRGs. Ένα σύστημα μέσω του οποίου θα καταγράφεται όλο το κόστος των ιατρικών πράξεων τόσο σε σχέση με τις παρεχόμενες υπηρεσίες και τις νοσηλείες, όσο και σε σχέση με το προσωπικό και τα υλικά.

Από το κόστος που θα προκύψει ανά κλινική σε συνδυασμό με την αξιολόγηση που θα γίνει σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, αναμένεται να αλλάξει ο τρόπος χρηματοδότησης των νοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Το υπουργείο Υγείας θα επιδιώξει να ανακατανείμει τα κονδύλια προς τις κλινικές που παρουσιάζουν μεγαλύτερη απόδοση, σε σχέση με την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών στους ασθενείς.

Παράλληλα όμως όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, η ηγεσία του υπουργείου θα επιχειρήσει να μειώσει τις δαπάνες καθώς κρίνει πως ακόμη και σήμερα γίνεται κακοδιαχείριση στα δημόσια νοσοκομεία.

Γεγονός βέβαια που έχει αποδειχθεί και στην πράξη, καθώς υπάρχουν πορίσματα που αποδεικνύουν την κακοδιαχείριση και ιδιαίτερα στα μεγάλα νοσοκομεία της πρωτεύουσας όπου οι απευθείας αναθέσεις δίνουν και παίρνουν.

Στο μικροσκόπιο οι απ’ ευθείας αναθέσεις

Ήδη άλλωστε ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, όπως τονίζουν έγκυρες πηγές του HealthReport.gr, έδωσε εντολή στους Διοικητές σε όλα τα μεγάλα νοσοκομεία της χώρας να περιορίσουν άμεσα τις απ’ ευθείας αναθέσεις για προμήθεια υλικών και υπηρεσιών και να προχωρήσουν σε διαγωνισμούς.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο υφυπουργός Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τους Διοικητές των μεγαλύτερων Νοσοκομείων της χώρας, έδωσε λεπτομερείς οδηγίες να αυξηθεί το ποσοστό των διαγωνισμών στα νοσοκομεία ώστε να είναι εφικτό να αυξηθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες με τους υπάρχοντες προϋπολογισμούς.

Γι’ αυτό και το 2024 θα είναι η πρώτη χρονιά μετά από πολύ καιρό που οι Διοικητές Νοσοκομείων θα έχουν στα χέρια τους από τον Ιανουάριο ήδη τους προϋπολογισμούς που θα έχουν στην διάθεση τους να χειριστούν για όλο το έτος.

1 σχόλιο:

  1. Επιτελους ,οι φωστηρες του υπυγ αντεληφθησαν την κακοδιαχειριση στα κρατικα νοσοκομεια !κατι ειναι κι αυτο

    ΑπάντησηΔιαγραφή