Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2023

Δημοσιεύθηκε η πρώτη προκήρυξη για τους Διοικητές και Υποδιοικητές των Υγειονομικών Περιφεριών (ΥΠΕ)

Γιάννα Σουλάκη - ΙΑΤROPEDIA

Η πρώτη προκήρυξη για την επιλογή Διοικητών και Υποδιοικητών των 7 Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) δημοσιεύθηκε σήμερα.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος, στην οποία αναφέρονται αναλυτικά τα κριτήρια και προϋποθέσεις για την επιλογή των νέων διοικητών έχει αναρτηθεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση του Υπουργείου Υγείας.

Αφορούν στην κάλυψη 21 θέσεων Διοικητών και Υποδιοικητών των επτά Υγειονομικών Περιφερειών της χώρας, με τα κριτήρια που θέτει ο νέος νόμος 5062/2023 για την «Επιλογή Διοικήσεων των Φορέων του Δημοσίου και Ενίσχυση της Αποτελεσματικότητάς τους».

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, δήλωσε πως οι Υγειονομικές Περιφέρειες αποτελούν την ανώτατη βαθμίδα διοίκησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας, «Οι διοικητές αναλαμβάνουν να φέρουν εις πέρας μια αποστολή, με αυξημένα καθήκοντα, για τα οποία απαιτούνται και αυξημένα προσόντα που να συνδυάζουν γνώσεις και εμπειρία, τόσο στον τομέα της διοίκησης, όσο και στον τομέα της υγείας. Χρειαζόμαστε ικανούς διοικητές, επιλεγμένους με αντικειμενικά κριτήρια, με βάση τα προσόντα τους, όπως αυτά ορίζονται στις αντίστοιχες διατάξεις, οι οποίοι θα μοιράζονται το όραμα μας για την ανασύσταση του ΕΣΥ».

Η προκήρυξη είναι ενιαία και αφορά συνολικά στην κάλυψη 21 θέσεων, ενώ είναι προάγγελος της δεύτερης ενιαίας προκήρυξης για τη στελέχωση των Διοικήσεων των Νοσοκομείων της χώρας, η δημοσίευση της οποίας θα ακολουθήσει σύντομα.

Στην προκήρυξη για τις Υ.Πε. αναφέρονται αναλυτικά οι προϋποθέσεις και τα απαιτούμενα προσόντα που πρέπει να κατέχουν οι ενδιαφερόμενοι, προκειμένου να υποβάλουν αίτηση υποψηφιότητας, καθώς και αναλυτικές οδηγίες για τη συμπλήρωση της αίτησης και διεξοδική περιγραφή της διαδικασίας επιλογής.

Ημερομηνία έναρξης υποβολής των αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους ορίζεται η Πέμπτη 18 Ιανουαρίου και ώρα 8 π.μ. και καταληκτική η Δευτέρα 29 Ιανουαρίου και ώρα 2 μ.μ.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι αμοιβές των νέων διοικητών και υποδιοικητών που ορίζονται με βάση τα όσα προβλέπει το νέο σύστημα επιλογής και αξιολόγησης των διοικήσεων στο Δημόσιο, είναι: μεικτές μηνιαίες αποδοχές και αποζημιώσεις των νέων διοικητών και υποδιοικητών των Υγειονομικών Περιφερειών διαμορφώνονται σε 5.121 ευρώ και 4.608,9 ευρώ αντίστοιχα.

Χρυσοχοΐδης: «Ανοίγουμε τον δρόμο της αντιστοίχισης προσόντων και ικανοτήτων»

Από τα αρμόδια υπουργεία επισημαίνεται πως τόσο το Υπουργείο Εσωτερικών, όσο το Υπουργείο Υγείας και το Α.Σ.Ε.Π. «εργάστηκαν εντατικά ολόκληρο το προηγούμενο χρονικό διάστημα, προκειμένου να ξεκινήσει η έκδοση σε χρόνο ρεκόρ των προκηρύξεων».

Η Υπουργός Εσωτερικών, Νίκη Κεραμέως δήλωσε πως λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση του νέου νόμου, ο οποίος θέτει πρόσθετα φίλτρα αξιοκρατίας, διαφάνειας και αντικειμενικότητας στην επιλογή των διοικήσεων του δημοσίου, δημοσιεύεται ήδη η πρώτη ενιαία προκήρυξη για τους διοικητές των υγειονομικών περιφερειών της χώρας και ακολουθεί η προκήρυξη για τους διοικητές των νοσοκομείων.

«Τα στελέχη που θα επιλέγονται θα έχουν αυξημένα προσόντα και ικανότητες. Σηματοδοτούμε την αλλαγή νοοτροπίας στη δημόσια διοίκηση, τη σχέση σεβασμού που θέλουμε να ενισχύσουμε με τους πολίτες, προκειμένου να απολαμβάνουν καλύτερες υπηρεσίες. Πρώτη προτεραιότητά μας είναι η υγεία, για αυτό και οι πρώτες προκηρύξεις που εκδίδονται κατ’εφαρμογή του νόμου αφορούν τον ευαίσθητο χώρο της υγείας», ανέφερε συγκεκριμένα η υπουργός.

Υπενθυμίζεται ότι ο σχετικός νόμος δημοσιεύθηκε στις 3 Νοεμβρίου, ενώ στις 4 Δεκεμβρίου εκδόθηκε η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τον καθορισμό των φορέων του Δημοσίου που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του νόμου, ένα μήνα νωρίτερα από τη θεσμικά προβλεπόμενη προθεσμία έκδοσης.

Ο Υπουργός Υγείας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης δήλωσε πως η επιλογή των Διοικητών ΥΠΕ είναι η αρχή:

«Ανοίγουμε τον δρόμο της αντιστοίχισης προσόντων και ικανοτήτων. Θα ακολουθήσουν, στο ίδιο μοτίβο, και οι Διοικήσεις των Νοσοκομείων. Στόχος μας αποτελεί η αξιοκρατική στελέχωση της διοικητικής ιεραρχίας των Υγειονομικών Περιφερειών και των Νοσοκομείων, ώστε η ανταπόκριση στα καθήκοντα και στους προκαθορισμένους στόχους να είναι κοινός τόπος, προκειμένου οι Διοικήσεις των ΥΠΕ να λειτουργούν ως πρότυπο για τις Διοικήσεις των Νοσοκομείων», κατέληξε.
Οι αρμοδιότητες των διοικητών και υποδιοικητών

Οι αρμοδιότητες, όπως περιγράφονται στην προκήρυξη, για τους Διοικητές των ΥΠΕ από το υπουργείο Υγείας είναι μεταξύ άλλων:Εντός δύο (2) μηνών από την ανάληψη των καθηκόντων, οφείλει να υποβάλλει προς τον Υπουργό Υγείας ετήσια σχέδια δράσης
Καταρτίζει και ενημερώνει σε μηνιαία βάση το χάρτη υγείας της Περιφέρειάς του.
Εισηγείται στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος και αποφασίζει την ίδρυση, μείωση, συγχώνευση ή μεταφορά μονάδων ή τμημάτων των Φ.Π.ΥΥΚ.Α. της οικείας Περιφέρειας.

Το τελευταίο σημαίνει πως όσοι αναλάβουν θέση σε Υγειονομική Περιφέρεια θα συμμετάσχουν καθοριστικά και στις συγχωνεύσεις των νοσοκομείων του ΕΣΥ.

Όπως αναφέρεται στην προκήρυξη του υπουργείου Υγείας για τις προς πλήρωση θέσεις, δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι έχουν τα απαιτούμενα προσόντα που περιγράφονται στην παρούσα πρόσκληση και δεν έχουν κωλύματα διορισμού όπως αυτά περιγράφονται παρακάτω.
Τίτλοι σπουδών και προσόνταΠτυχίο ή δίπλωμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας κατεύθυνση προχωρημένου εξαμήνου Δημόσιας Υγείας Α.Ε.Ι. * ή Δημόσιας Υγιεινής ή Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας εισαγωγική κατεύθυνση Δημόσιας Υγείας Τ.Ε.Ι. ** και
Άδεια άσκησης επαγγέλματος Επόπτη Δημόσιας Υγείας ή Επόπτη Δημόσιας Υγιεινής ή Βεβαίωση ότι ο/η
υποψήφιος/α πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος Επόπτη Δημόσιας Υγείας ή Επόπτη Δημόσιας Υγιεινής.
Πτυχίο ή δίπλωμα Νοσηλευτικής Α.Ε.Ι. * ή Νοσηλευτικής Τ.Ε.Ι. ** και

α) Άδεια άσκησης επαγγέλματος Νοσηλευτή – Νοσηλεύτριας ή βεβαίωση ότι ο/η υποψήφιος/α πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος Νοσηλευτή – Νοσηλεύτριας.

β) Ταυτότητα μέλους της Ένωσης Νοσηλευτών/τριών Ελλάδος (Ε.Ν.Ε.), η οποία να είναι σε ισχύ ή Βεβαίωση Ανανέωσης Εγγραφής στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδος (Ε.Ν.Ε.) του τρέχοντος έτους ή Βεβαίωση εγγραφής στην Ένωση Νοσηλευτών Ελλάδας (Ε.Ν.Ε.), για όσους εγγράφονται για πρώτη φορά, η οποία είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους από την έκδοσή της.Πτυχίο ή δίπλωμα Μαιευτικής Α.Ε.Ι. * ή Μαιευτικής Τ.Ε.Ι. ** και

α) Άδεια άσκησης επαγγέλματος Μαιών – Μαιευτών ή Βεβαίωση ότι ο/η υποψήφιος/α πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του επαγγέλματος Μαιών – Μαιευτών.

β) Ταυτότητα μέλους του Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών- Μαιευτών, η οποία να είναι σε ισχύ (Β.Δ. 206/1996 – Α’50). 109 401 έως 414Πτυχίο ή δίπλωμα Δημόσιας και Κοινοτικής Υγείας κατεύθυνση προχωρημένου εξαμήνου Κοινοτικής Υγείας Α.Ε.Ι* ή Επισκεπτών και Επισκεπτριών Υγείας ή Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας εισαγωγική κατεύθυνση Κοινοτικής Υγείας Τ.Ε.Ι. **
και

α) Άδεια άσκησης επαγγέλματος Επισκεπτών – Επισκεπτριών Υγείας ή Βεβαίωση ότι ο/η υποψήφιος/α πληροί όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις για την άσκηση του 110 401 έως 414

ΤΙΤΛΟΣ ΣΠΟΥΔΩΝ ΚΩΔΙΚΟΣ ΤΙΤΛΟΥ ΑΠΟΔΕΚΤΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΘΕΣΕΙΣ (ΚΩΔΙΚΟΣ) επαγγέλματος του Επισκέπτη – Επισκέπτριας Υγείας.

β) Ταυτότητα μέλους του Πανελληνίου Συλλόγου Επισκεπτών Υγείας (Π.Σ.Ε.Υ.), η οποία να είναι σε ισχύ ή Βεβαίωση εγγραφής στον Π.Σ.Ε.Υ. για όσους εγγράφονται για πρώτη φορά, η οποία να είναι σε ισχύ μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους από την έκδοσή της,

* Α.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ακαδημαϊκά ισοδύναμος ή ισότιμος τίτλος αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής.
** Τ.Ε.Ι. της ημεδαπής ή ισότιμος τίτλος αντίστοιχης ειδικότητας σχολών της αλλοδαπής.

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑΠολύ καλή γνώση της αγγλικής ή της γαλλικής ή της γερμανικής ή της ισπανικής ή της ιταλικής γλώσσας
Διδακτορικός ή μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών της ημεδαπής ή αλλοδαπής, είτε στην άσκηση διοίκησης είτε στον τομέα της Υγείας.
Δεκαετής τουλάχιστον εργασιακή εμπειρία στον δημόσιο ή τον ιδιωτικό τομέα, εκ των οποίων τα πέντε (5), τουλάχιστον, έτη να τελούν σε συνάφεια είτε προς την άσκηση διοίκησης είτε προς τον τομέα της Υγείας.

Να σημειωθεί εδώ ότι κάθε υποψήφιος δικαιούται να υποβάλει μία μόνο αίτηση, στην οποία μπορεί να περιλαμβάνονται προτιμήσεις για τρεις (3) κωδικούς θέσεων.

3 σχόλια:

  1. Κιριο Μαστορακοβα ιγκο πτικιο μεντιτσινα ουνεβερσιτατε σουχουμι ,τελω γκινι ντιρεκτορ χοσπιταλε χορισ λεφτο ,μονο ψομι κε βοντκα ,κανο παντα οτι τελι κομισαρ Μικαιλ Ζολοτοβιτς

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έλα ρε χρόνια το ζητάμε. Αριστερίζοντα μέτρα; Έφαγε ο Χρυσοχουντίδης τον Κασελάκη στην στροφή. Μακάρι πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δηλαδή ο νόμος του ΣΥΡΟΖΑ που οι ίδιοι δεν τηρήσαμε διορίζονται κομματοσκυλα! Σιγά μην το τηρήσουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή