Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

ECDC: Αυξάνονται οι πνευμονίες και οι λοιμώξεις του αναπνευστικού στην Ευρώπη

Iatropedia newsroom

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε υψηλότερα επίπεδα από την εποχική γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV), ενώ αυξάνονται και τα κρούσματα πνευμονίας

Αύξηση σε πολλές χώρες της Ευρώπης παρουσιάζουν τα ποσοστά λοιμώξεων του αναπνευστικού (τύπου γρίπης ή και οξείας λοίμωξης του αναπνευστικού), αλλά και τα περιστατικά πνευμονίας. σύμφωνα με το τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο του ECDC για την εβδομάδα από 26 Νοεμβρίου μέχρι 2 Δεκεμβρίου 2023. Ωστόσο, τα ποσοστά των περιστατικών σοβαρής οξείας αναπνευστικής λοίμωξης που χρειάζονται νοσηλεία κινούνται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι.

Ο κορονοϊός SARS-CoV-2 εξακολουθεί να κυκλοφορεί σε υψηλότερα επίπεδα από την εποχική γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV). Δείκτες όπως οι εισαγωγές, οι νοσηλείες σε ΜΕΘ και οι θάνατοι συνέχισαν να δείχνουν αύξηση, ιδίως στην ηλικιακή ομάδα των 65 ετών και άνω.

Η δραστηριότητα του RSV συνέχισε να αυξάνεται, πλήττοντας περισσότερο τα παιδιά ηλικίας 0–4 ετών, γεγονός που διαπιστώνεται τόσο από τα θετικά τεστ όσο και από τις εισαγωγές στα νοσοκομία.

Η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης παραμένει σε χαμηλό επίπεδο, αν και υπάρχουν ενδείξεις αυξανόμενης έντασης και γεωγραφικής εξάπλωσης σε ορισμένες χώρες· δύο χώρες έχουν ξεπεράσει μάλιστα το κατώφλι του 10% στη θετικότητα.

Αύξηση των λοιμώξεων λόγω πνευμονίας

Σύμφωνα με το ECDC, έξι χώρες έχουν αναφέρει πρόσφατες αυξήσεις στις διαγνώσεις μυκοπλασματικής πνευμονίας σε εθνικό επίπεδο επίπεδο ή σε συγκεκριμένα νοσοκομειακά εργαστήρια.

Εκρήξεις λοιμώξεων από την πνευμονία αυτή συμβαίνουν περιοδικά, τυπικά κάθε ένα έως τρία χρόνια. Η ασθένεια μεταδίδεται με τη στενή επαφή με μολυσμένο άτομο.

Οι πρόσφατες αυξήσεις στις διαγνώσεις, επισημαίνει το ECDC, μπορεί να αντικατοπτρίζουν την τυπική περιοδική υποτροπή του μυκοπλάσματος της πνευμονίας στην κοινότητα και ίσως επιδεινώνονται μετά από τρία χρόνια πολύ περιορισμένης μετάδοσης και ανίχνευσης στην Ευρώπη.

Αν και τα κρούσματα μόλυνσης από τον συγκεκριμένο τύπο πνευμονίας δεν είναι κοινοποιήσιμα στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, εντούτοις παραμένει σημαντικό να συνεχιστεί η παρακολούθηση της εμφάνισης άτυπων και/ή σοβαρών μορφών νόσου ή ενδείξεων αντοχής στα αντιβιοτικά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου