YGEIAMOU.GR
Ένας 46χρονος γιατρός που επέστρεψε στην Ελλάδα και στο Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά από πολυετή εργασία στο εξωτερικό, περιγράφει τους λόγους της μεγάλης απόφασης και πώς θέλει να βοηθήσει τους Έλληνες ασθενείς
ΜΑΡΙΑ - ΝΙΚΗ ΓΕΩΡΓΑΝΤΑ
PHOTO: SHUTTERSTOCK
Από τα χρόνια των μνημονίων και έκτοτε ο όρος «brain drain» έχει καθιερωθεί και περιγράφει το μεγάλο κύμα φυγής εργαζόμενων από την Ελλάδα προς άλλες χώρες του εξωτερικού. Οι γιατροί είναι ένας κλάδος που η μαζική «έξοδος» τούς αφορά σε μεγάλο βαθμό. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 20.000 Έλληνες γιατροί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από το 2010, αναζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και καλύτερες αμοιβές.
Το «brain gain», η επιστροφή δηλαδή Ελλήνων από το εξωτερικό στην Ελλάδα, όπως φαίνεται, αργεί ακόμη σε ό,τι αφορά ένα μεγάλο αριθμό εργαζόμενων. Έχουν αρχίσει να γίνονται, όμως, τα πρώτα βήματα. Το ygeiamou.gr συνομιλεί με έναν γιατρό που ζούσε και εργαζόταν την τελευταία δεκαετία στη Βρετανία. Αποφάσισε, όμως, να μεταφέρει τις γνώσεις που απέκτησε, την εξειδίκευσή του και την επιθυμία προσφοράς στους Έλληνες ασθενείς. Έτσι, η νέα χρονιά θα τον βρει στον «Ευαγγελισμό» μετά το μεγάλο «ναι» που είπε στη χώρα του και το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο κ. Χρήστος Κοντοβουνήσιος είναι γενικός χειρουργός με εξειδίκευση στη χειρουργική του παχέος εντέρου και Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών. Έκανε την ειδικότητά του στο νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός», όταν το 2012 του δόθηκε η ευκαιρία να ολοκληρώσει τους τελευταίους έξι μήνες της ειδικότητας στο εξιδικευμένο Ογκολογικό Νοσοκομείο Royal Marsden Hospital London υπό την επίβλεψη του διεθνώς αναγνωρισμένου Καθηγητή χειρουργικής του Imperial College κ. Πάρη Τέκκη. Πρόκειται για μια δυνατότητα που δίνεται στους ειδικευόμενους. Εφόσον το επιθυμούν μπορούν να πραγματοποιήσουν τους τελευταίους έξι μήνες σε άλλο νοσοκομείο του εξωτερικού ή του εσωτερικού. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό να σε αφήσει το ΕΣΥ να φύγεις και να δοκιμαστείς αλλού. Δεν είναι δεδομένο γιατί λόγω των αναγκών της κλινικης μπορεί να μην είναι εφικτό για έναν γιατρό να φύγει», σημειώνει στο ygeiamou.gr.
Δεν άργησε να του προσφερθεί μια έμμισθη θέση στη Βρετανία. «Είχα τεράστιο ενδιαφέρον στη χειρουργική του παχέος εντέρου. Στην Ελλάδα δυστυχώς δε γίνονται εξειδικεύσεις. Είναι κάτι που λείπει. Αρχικα εργάστηκα σε νοσοκομεία αναφοράς σε παθήσεις της Γενικής Χειρουργικής και της Χειρουργικής του Εντέρου και του Ορθού στο Λονδίνο και μετά εκπαιδεύτηκα ( fellowship ) σε αντιμετώπιση δύσκολων περιπτώσεων καρκίνου του παχέος εντέρου και έλαβα εξειδίκευση στη ρομποτική χειρουργική στο παχύ έντερο καθώς και σε προχωρημένους καρκίνους παχέος εντέρου και υποτροπές της νόσου που χρήζουν πολύωρες και πολύπλοκες επεμβάσεις όπως πυελικές εξεντερώσεις. Είναι μια βαριά και μεγάλης έκτασης χειρουργική επέμβαση που απαιτεί ιδιαίτερα έμπειρο και εξειδικευμένο στην ογκολογία, χειρουργό και πραγματοποείται σε λίγα εξειδικευμένα διεθνή κέντρα», σημειώνει ο κ. Κοντοβουνήσιος.
To 2016 η καρδιά του χτυπούσε για την Ελλάδα. Και έλαβε την απόφαση να επιστρέψει. Μια πολύ καλή πρόταση, όμως, αυτή του επίκουρου καθηγητή στο Πανεπιστημιο Imperial College ανέκοψε την ανάγκη του να ζει στην Ελλάδα. «Από το 2016 ακολούθησα ακαδημαϊκή χειρουργική καριέρα με διεθνή αναγνώριση στον τομέα μου. Το Νοέμβριο του 2018 μονιμοποιήθηκα και εξελιχθηκα στη βαθμιδα του Αναπληρωτή Καθηγητή », λέει, εξηγώντας ότι στη Βρετανία πραγματοποιείται κάθε χρόνο αξιολόγηση και συνεχίζει κανείς την ακαδημαϊκή του πορεία εφόσον συμπληρώνει έναν συγκεκριμένο αριθμό δημοσιεύσεων, καλά αποτελέσματα στην επίβλεψη φοιτητών, καθώς και έρευνα που μπορεί να τραβήξει χρηματοδότηση.
«Από την πρώτη στιγμή με τη σύζυγό μου, επίσης Ιατρό-Χειρουργό με μεγάλη εξειδίκευση στο μαστό θέλαμε να επιστρέψουμε πίσω. Ωστόσο, όταν προχωράς στο εξωτερικό είναι δύσκολο να τα αφήσεις και να γυρίσεις». Η κατάλληλη στιγμή ήρθε για τον 46χρονο γιατρό τον Απρίλιο του 2023 όταν το Υπουργειο Υγείας προχώρησε στην προκήρυξη Συντονιστών Διευθυντών στα δημόσια νοσοκομεία. «Είναι μια θέση με προοπτική, η οποία στο παρελθόν δεν υπήρχε. Μου έδωσε αυτό που χρειαζόμουν για να επιστρέψω αφού δεν είχε προκηρυχθεί αντίστοιχη θέση για πολλά χρόνια στο ΕΣΥ» , λέει ο κ. Κοντοβουνήσιος.
Ο ίδιος φιλοδοξεί η Β΄Χειρουργική Κλινική, όπου θα τοποθετηθεί, να μην υστερεί σε τίποτα απο τις κλινικές του εξωτερικού και να μπορει να αντιμετωπίζει ακόμη και τα πιο δύσκολα περιστατικά καρκίνων του παχέος εντέρου. Μέσα από την πολύχρονη εμπειρία του στο εξωτερικό επιθυμία του είναι να μεταφέρει τις καλές πρακτικές που εφαρμόζουν τα συστήματα υγείας άλλων χωρών και να εκπαιδεύσει νέους χειρουργούς στον τομέα της εξειδίκευσής του. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Κοντοβουνήσιος έχει αποδεχθεί τη θέση του Συντονιστή Διευθυντή και αναμένεται να εκδοθεί το ΦΕΚ του διορισμού του.
«Έχω διατηρήσει την ακαδημαϊκή μου δραστηριότητα στην Αγγλία, σε ρόλο επίτιμου», σημειώνει ως προς την επαγγελματική του πορεία από εδώ και στο εξής. Ο 46χρονος χειρουργός βλέπει πολύ θετικά τη συνεργασία του με τους υπόλοιπους γιατρούς και συναδέλφους στον «Ευαγγελισμό», καταρρίπτοντας τυχόν μύθους για τα ελληνικά δημόσια νοσοκομεία. «Ο Ευαγγελισμός είναι από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας μας που παρέχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, αξιοποιώντας την τεχνογνωσία και την μακρόχρονη επιστημονική και διοικητική εμπειρία των στελεχών του», λέει και προσθέτει:
«Τα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα είναι σε θέση να χειριστούν εξαιρετικά μεγάλης βαρύτητας περιστατικά. Επίσης, το επίπεδο των γιατρών είναι πολύ υψηλό. Και σας το λέω καθώς είχα την ευκαιρία να συναντήσω πολλούς ξένους γιατρούς. Οι Έλληνες δεν υστερούν σε τίποτα σε σχέση με το ιατρικό δυναμικό άλλων χωρών και ευελπιστώ το concept του ‘ brain gain’ να συνεχιστεί και να ευδοκιμήσει. Από εκεί και έπειτα κάθε υγειονομικό σύστημα έχει τα θετικά του και τα αρνητικά του. Στην Ελλάδα λείπουν δύο σημαντικα στοιχεία στην εκπαιδευση . Το ένα είναι οι εξειδικεύσεις. Το δεύτερο ότι κατά τη διάρκεια της ειδικότητας, χρειάζεται ένα περισσότερο δομημένο πρόγραμμα σπουδών για τον ειδικευόμενο».
Προπαγανδισυικες ηλιθιότητες, γιατί να μην γυρίσει ως πανεπιστημιακος? Τι σχέση έχει αυτό με την μεγάλη πλειοψηφία?
ΑπάντησηΔιαγραφήΜας έχουν βάλει στο ίδιο καζάνι με τη Κα Κούλα από από τα άνω Πετρωτά που από το πρωί μέχρι το βράδυ βλέπει τον Ευαγγελάτο και τον Αφτιά !!!!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕγώ πάντως βλέπω κύματα συναδέλφων να φεύγουν το τελευταίο διάστημα
Τι μισθο θα παιρνει του ειπαν;
ΑπάντησηΔιαγραφήΑγνή κλασική προπαγάνδα που μοιάζει με την αντιεπιστημονική απάντηση πολλών ασθενών στο αίτημα για διακοπή του καπνίσματος: εγώ ξέρω έναν που δεν κάπνισε ποτέ του και πέθανε από καρκίνο!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μετανιωσει πικρα την ωρα και τη στιγμη που αποφασισε να καταστρεψει τη σταδιοδρομια και τη ζωη του στο βουρκο του ΕΣΥ .Μακρια !
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμάστε τον γόνο γνωστής επιχειρηματικής οικογένειας που το συνάχι των δημοσιοκαφρων μας παρουσιαζε ως παράδειγμα Έλληνα νέου που γυρνάει να .....προσφέρει στην χώρα του πριν λίγα χρόνια; Ούτε στην .....Β.Κορεα!
ΑπάντησηΔιαγραφή