Τρίτη 5 Δεκεμβρίου 2023

Υπουργείο Υγείας: Παράταση συμβάσεων για τους υπό συνταξιοδότηση γιατρούς μόνο εάν εφημερεύουν – Τι προβλέπει ρύθμιση

Υπουργείο Υγείας: Παράταση συμβάσεων για τους υπό συνταξιοδότηση γιατρούς μόνο εάν εφημερεύουν – Τι προβλέπει ρύθμιση

Παράταση από το υπουργείο Υγείας για 6 μήνες στις συμβάσεις των υπό συνταξιοδότηση γιατρών

Δήμητρα Ευθυμιάδου HR

Για τις απαραίτητες ειδικότητες, αλλά και μόνο για όσους εφημερεύουν, παρατείνει τις συμβάσεις για τους υπό συνταξιοδότηση γιατρούς το υπουργείο Υγείας.

Ειδικότερα η παράταση για τους γιατρούς που έχουν συμπληρώσει τα έτη για συνταξιοδότηση αλλά συνεχίζουν να εργάζονται στο ΕΣΥ, το υπουργείο Υγείας δίνει το πράσινο φως να παραμείνουν για άλλους 6 μήνες στο σύστημα με ρύθμιση που έχει ενταχθεί σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Να υπενθυμιστεί ότι λόγω της τραγικής έλλειψης προσωπικού στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας αλλά και όλες τις άλλες δομές, οι υπό συνταξιοδότηση γιατροί που έχουν μείνει και εργάζονται αποτελούν βασικό κρίκο για τη λειτουργία των δημοσίων μονάδων.

Χαρακτηριστικό είναι ότι εάν αποχωρήσουν από τις μονάδες υγείας δεν θα μπορεί να βγει το πρόγραμμα εφημεριών. Γι’ αυτό άλλωστε και αποτελεί βασικό κριτήριο στη ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, πως οι γιατροί για να παραμείνουν θα πρέπει να εφημερεύουν.

Αντίστοιχα και για τους υπό συνταξιοδότηση γιατρούς που έχουν αναλάβει ρόλο προσωπικού γιατρού οι οποίοι δεν θα μπορούν να παρακολουθούν τους πολίτες που έχουν εγγράψει στη λίστα τους εάν αποχωρήσουν.

Τι προβλέπει η ρύθμιση από το υπουργείο Υγείας

Η ρύθμιση του υπουργείου Υγείας που περιγράφεται στο άρθρο 58 του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει:

«Παράταση χρόνου παραμονής στην υπηρεσία ιατρών κλάδου Εθνικού Συστήματος Υγείας

Ιατροί κλάδου του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), των οποίων η υπαλληλική σχέση λύεται αυτοδικαίως την 31η.12.2023, λόγω της συμπλήρωσης του εξηκοστού έβδομου (67ου) έτους της ηλικίας τους, εφόσον η θέση τους δεν έχει προκηρυχθεί ή δεσμευτεί με άλλον τρόπο και συμμετέχουν στο πρόγραμμα εφημεριών, δύνανται να παραμείνουν στην υπηρεσία τους έως την 30ή.6.2024 ως εξής:

α) ιατροί με ειδικότητα αναισθησιολογία, εσωτερική παθολογία, νεφρολογία, ακτινολογία, ιατρική βιοπαθολογία/εργαστηριακή ιατρική, πνευμονολογία, ψυχιατρική και ψυχιατρική παιδιού και εφήβου που υπηρετούν σε οποιονδήποτε φορέα,

β) ιατροί λοιπών ειδικοτήτων που υπηρετούν σε Γενικά Νοσοκομεία, Γενικά Νοσοκομεία-Κέντρα Υγείας και Κέντρα Υγείας της νησιωτικής χώρας.

Για την εφαρμογή του πρώτου εδαφίου, οι ιατροί υποβάλλουν αίτηση εντός πέντε (5) εργάσιμων ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος προς τον Διοικητή ή τον Πρόεδρο του φορέα, στον οποίον υπηρετούν.

Η αίτησή τους, η οποία συνοδεύεται από βεβαιώσεις του φορέα σχετικά με τη μη προκήρυξη ή δέσμευση της θέσης και τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα εφημεριών, αποστέλλεται αμελλητί στο Υπουργείο Υγείας με μέριμνα του φορέα».

2 σχόλια:

  1. ΑΛΛΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΕΡΑΑΑΑΑΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να εφημερευουν παρα την ηλικια ,σωστο ειναι, αν δεν μπορουν ας φυγουν να ερθει και κανενας νεος ( απο αυτους που δεν εχουν ηδη φυγει για εξω)

    ΑπάντησηΔιαγραφή