Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023

Πώς θα κλείσει η "μαύρη τρύπα" των ληξιπρόθεσμων του δημοσίου

Του Τάσου Δασόπουλου - Capital.gr

Την συνεχή αναγέννηση ληξιπρόθεσμων οφειλών από τα δημόσια νοσοκομεία θα επιχειρήσουν να "θεραπεύουν" οριστικά τα συναρμόδια υπουργεία Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Υγείας, με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που περιλαμβάνει και αυξημένη χρηματοδότηση.

Η επιλογή να διατεθούν περίπου 338 εκατ. ευρώ από τα επιπλέον έσοδα που θα προκύψουν από την τεκμαρτή φορολόγηση των ελευθέρων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στο τομέα της υγείας, δεν είναι άσχετο με την κάλυψη μέρους έστω των ληξιπρόθεσμών οφειλών τους. Τούτο διότι, με βάση τα τελευταία δημοσιευμένα στοιχεία για το 10μηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου από τα 2,5 δις ευρώ των συνολικών ληξιπρόθεσμων οφειλών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, τα 1,45 δις αφορούσαν τα δημόσια νοσοκομεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην 3η αξιολόγηση της Ελλάδας με βάση το ευρωπαϊκό εξάμηνο, τόνιζε ότι το υψηλό επίπεδο ληξιπρόθεσμων οφειλών στα νοσοκομεία "εγείρει ανησυχίες". Το υπόλοιπο των οφειλών - σημείωνε - παραμένει υψηλό και υπάρχει σημαντικός κίνδυνος οι ενέργειες που αναλαμβάνει το Υπουργείο Υγείας για την εκκαθάρισή τους, βραχυπρόθεσμα να μην είναι επαρκείς. Βεβαίως η έκθεση της Επιτροπής παρότι δημοσιεύτηκε την περασμένη Πέμπτη, έγινε με βάση τα στοιχεία του περασμένου Ιουλίου. Πάντως από τότε η τάση δεν έχει αλλάξει, καθώς από τον Ιούλιο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων έχουν αυξηθεί περαιτέρω κατά 389 εκατ. ευρώ.

Το Κυβερνητικό σχέδιο

Η τεχνοκράτες της Επιτροπής έφυγαν από την Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου, με την δέσμευση ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων θα μειωθούν μέσα στο 2024. Ο δρόμος θα είναι η πλήρης εφαρμογή της μεταρρύθμισης της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας και του κεντρικού Ψηφιακού Συστήματος για τον υπολογισμό και την έκδοση του Claw back των νοσοκομείων. Με την κάλυψη μεγαλύτερου αριθμού φαρμακευτικών προϊόντων από την Κεντρική Αρχή προμηθειών, θα γίνει και εξοικονόμηση του κόστους. Βεβαίως, μετά τις αποφάσεις για το νέο τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στο πρόγραμμα προστέθηκε και η πρόσθετη χρηματοδότηση των νοσοκομείων κατά 338 εκατ. ευρώ, ώστε να μειωθεί κατά ένα μέρος και το υπόλοιπο των ληξιπρόθεσμών οφειλών.

Εταιρίες αστικών συγκοινωνιών

Στην έκθεση της, η Επιτροπή υπογραμμίζει ξανά προβλήματα με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές των κρατικών εταιριών και ειδικά των εταιριών αστικών αλλά και υπεραστικών συγκοινωνιών, οι οποίες αυξήθηκαν από 81 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2023 στα 131 εκατ. ευρώ στο τέλος Ιουλίου. Τονίζει πάντως ότι το πρόβλημα είναι συγκυριακό και οφείλεται στην καθυστέρηση (λόγω των εκλογών) της έκδοσης κοινής υπουργικής απόφασης για προγραμματισμένες επιδοτήσεις των εταιριών αυτών.

Μειώνονται οι ληξιπρόθεσμες συντάξεις

Σε ότι αφορά τις καθυστερούμενες συντάξεις τονίζεται ότι πλέον υπάρχει ικανοποιητική πρόοδος όσον αφορά την εκκαθάριση των καθυστερημένων συντάξεων και της προκαταβολής σύνταξης. Εκτιμούσε όμως ότι είναι απίθανο να επιτευχθεί ο συμφωνημένος στόχος ο οποίος μεταφέρθηκε χρονικά από τον περασμένο Σεπτέμβριο στον Μάρτιο του 2024. Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2023, η καταβολή των καθυστερούμενων εφάπαξ μειώθηκε από 226 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο σε 120 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο. Ωστόσο, λόγω του υψηλότερου από τον αναμενόμενο αριθμό νέων αιτήσεων σύνταξης (υπερδιπλάσιο), είναι απίθανο οι αρχές να είχαν επιτύχει τον στόχο έως τον Σεπτέμβριο του 2023.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου