Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2023

Άμεσα η ενιαία λίστα χειρουργείων και ραντεβού στα νοσοκομεία

Τουλάχιστον 10 προγράμματα «τρέχει» η ΗΔΙΚΑ για την πληροφοριακή οργάνωση του συστήματος υγείας με χρηματοδότηση 265 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης


Άμεσα αναμένεται η εφαρμογή της ενιαίας λίστας χειρουργείων στα νοσοκομεία της χώρας, καθώς η ΗΔΙΚΑ που έχει αναλάβει το έργο, βρίσκεται ήδη στις τεχνικές δοκιμές πριν ξεκινήσει η ευρεία εφαρμογή του προγράμματος τις επόμενες ημέρες.

Αντίστοιχα, σε φάση υλοποίησης βρίσκεται το ενιαίο σύστημα ραντεβού για όλα τα νοσοκομεία της χώρας και τις δομές πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή στις αρχές του 2024. Το ενιαίο σύστημα ραντεβού, θα είναι διαλειτουργικό και τα δεδομένα του θα γνωστοποιούνται στο υπουργείο Υγείας, ώστε να υπάρχει εικόνα για την αναμονή των ασθενών για τις αναγκαίες υπηρεσίες υγείας.

Τα παραπάνω τόνισε η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα, σε συνέντευξη Τύπου για μια σειρά έργων που επιβλέπει και συντονίζει ο Οργανισμός, με στόχο τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας και τα οποία χρηματοδοτούνται με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, ύψους πάνω από 265 εκατ. ευρώ συνολικά.

Το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης διακίνησης φαρμάκων αναμένεται να εφαρμοστεί πλήρως σε ολόκληρη τη χώρα από τις 15 Δεκεμβρίου

Η πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ Νίκη Τσούμα

Όπως επεσήμανε η κ. Τσούμα, τα έργα που χρηματοδοτούνται κυρίως με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, παίζουν καθοριστικό ρόλο στον ψηφιακό μετασχηματισμό της Υγείας και στον εκσυγχρονισμό των συστημάτων των νοσοκομείων, με έμφαση στην υψηλή διαθεσιμότητα και ασφάλεια των δεδομένων. Τόνισε, πως η ψηφιοποίηση του τομέα Υγείας είναι ένας από τους στρατηγικούς στόχους του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και της Κυβέρνησης, ευρύτερα.

Πλατφόρμα για τις ελλείψεις φαρμάκων

Στο μεταξύ, η πρώτη εφαρμογή στο h-cloud που έχει δημιουργήσει η ΗΔΙΚΑ για τα δεδομένα υγείας της χώρας, θα είναι η πλατφόρμα για τον έλεγχο της διακίνησης των φαρμάκων και τον έγκαιρο εντοπισμό πιθανών ελλείψεων φαρμάκων. Το ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης διακίνησης φαρμάκων τέθηκε πιλοτικά σε εφαρμογή την 1η Δεκεμβρίου στην Κρήτη, ενώ αναμένεται η πλήρης εφαρμογή του σε ολόκληρη τη χώρα από τις 15 Δεκεμβρίου. Με τη λειτουργία της θα παρακολουθούνται όλες οι ποσότητες φαρμάκων που διακινούνται στη χώρα από τις φαρμακευτικές βιομηχανίες, τις φαρμακαποθήκες και τους συνεταιρισμούς φαρμακοποιών, τα φαρμακεία του ΕΟΠΥΥ και των νοσοκομείων, ενώ για τις ποσότητες που διακινούνται μέσω φαρμακείων, θα λαμβάνονται υπόψιν τα στοιχεία του ΕΟΦ για τις πωλήσεις των φαρμακευτικών και χονδρεμπόρων, σε συνδυασμό με τις εκτελέσεις συνταγών από την ΗΔΙΚΑ για την κατανάλωση των φαρμάκων που διατέθηκαν.

Σε ότι αφορά τα λοιπά προγράμματα της ΗΔΙΚΑ, η κ. Τσούμα επεσήμανε ότι σε εξέλιξη βρίσκονται:Η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων των νοσοκομείων. Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο, προϋπολογισμού 139,5 εκατ. ευρώ, που βρίσκεται στο στάδιο της αξιολόγησης των οικονομικών προσφορών.

Η ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας, προϋπολογισμού 45,1 εκατ. ευρώ. Η σύμβαση βρίσκεται στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον σχετικό έλεγχο.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός για τη διαχείριση της περίθαλψης των ογκολογικών ασθενών (Μητρώο ασθενών), προϋπολογισμού 29,4 εκατ. ευρώ, με τον σχετικό διαγωνισμό να βρίσκεται σε διαδικασία κατακύρωσης.

Η εγκατάσταση συστήματος RIS PACS απομαγνητοφώνησης ιατρικών πράξεων και γνωματεύσεων στα δημόσια νοσοκομεία και τις μονάδες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Το μεγαλύτερο μέρος του έργου, τα δύο από τα τρία lots, με συνολικό προϋπολογισμό 15,8 εκατ. ευρώ, υλοποιούνται. Το έργο αυτό είναι έργο γέφυρα ανάμεσα στο προηγούμενο και στο τρέχον πρόγραμμα ΕΣΠΑ και περιλαμβάνει την ψηφιακή αποθήκευση όλων των απεικονιστικών εξετάσεων των ασθενών μαζί με τις γνωματεύσεις τους.

Η ενοποίηση των Μητρώων που διατηρεί η ΗΔΙΚΑ στους τομείς της Υγείας και της Κοινωνικής Ασφάλισης, προϋπολογισμού 12,2 εκατ. ευρώ. Για το έργο αναμένεται σύντομα η υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Η αναβάθμιση του κέντρου διαχείρισης δεδομένων της ΗΔΙΚΑ, με προϋπολογισμό 12 εκατ. ευρώ. Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου έχει ήδη ξεκινήσει.

Η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος πρωτογενούς πρόληψης που θα αποτελεί το σημείο επικοινωνίας του πολίτη με τις υπηρεσίες δημόσιας υγείας. Το έργο είναι ενταγμένο στο ΤΑΑ, προϋπολογισμού 10,2 εκατ. ευρώ και θα προκηρυχθεί το νέο έτος.

Μετά την επιτυχία του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, η ΗΔΙΚΑ προχωρά στην υλοποίηση δύο ακόμα προγραμμάτων προληπτικής ιατρικής για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Η σύμβαση έχει ήδη υπογραφεί για το συγκεκριμένο έργο, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 3 εκατ. ευρώ.

Η ΗΔΙΚΑ, διακρίθηκε με το 1ο βραβείο «Global Innovation & Tech Excellence» στην κατηγορία των καινοτόμων λύσεων ηλεκτρονικής Υγείας. Το βραβείο συνιστά έμπρακτη αναγνώριση της σημασίας του πληροφοριακού συστήματος που ανέπτυξε η ΗΔΙΚΑ για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού. Ένα γεγονός που αντανακλά την πολλή καλή δουλειά που έχει γίνει όλο το προηγούμενο διάστημα και συνεχίζει να γίνεται σε άψογη συνεργασία και με τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου.

Καταλήγοντας η κα Τσούμα επισήμανε ότι η ΗΔΙΚΑ συμμετέχει ενεργά στην υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων, όπως είναι το MyHealth@EU που επιτρέπει στα 27 κράτη της Ε.Ε. να παρέχουν υψηλής ποιότητας διασυνοριακές υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στους πολίτες τους, μέσω της απρόσκοπτης και ασφαλούς ανταλλαγής κλινικών εγγράφων.

2 σχόλια:

  1. Τουλαχιστον μας εχουν εξασφαλισει τσαμπα γελιο σε δυσκολες εποχες ,κατι ειν αι κι αυτο .Οσο για τους χρυσοκανθαρους κρατικους μανδαρινους ,μη δινετε σημασια ,πολλα λογια μηδεν ουσια ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΗΔΙΚΑ δεν σώζει την μη διάθεση πόρων καινή ποιότητα των υπηρεσιών υγείας πέφτει ραγδαία κατι που όλοι διαπιστωνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή