Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023

Νέοι «κόφτες» στα νοσοκομειακά φάρμακα με απόφαση Χρυσοχοΐδη – Άρχισαν οι έλεγχοι στις Διοικήσεις για τα όρια της δαπάνης

Τα νοσοκομειακά φάρμακα με νέα όρια στο ΕΣΥ. Η απόφαση του υπουργείου Υγείας

Νέους «κόφτες» στα νοσοκομειακά φάρμακα έθεσε από αυτήν την εβδομάδα η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του HealthReport.gr με εντολή Χρυσοχοΐδη άρχισαν να εφαρμόζονται νέα όρια στις παραγγελίες των φαρμάκων από τα νοσοκομεία, προκειμένου να περιοριστεί η δαπάνη που οδηγεί εκτός των άλλων και στο στρεβλό σύστημα του clawback.

Τα νέα όρια καθορίστηκαν με βάση τις ανάγκες και τις παραγγελίες που έγιναν ανά νοσοκομείο το πρώτο δεκάμηνο του έτους.
Οι νέοι κόφτες αφορούν στα φάρμακα που παραγγέλνουν τα νοσοκομεία μέσω της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ) που αποτελούν και το 80% της συνολικής δαπάνης των φαρμάκων του ΕΣΥ.

Όπως περιγράφουν οι ίδιες πηγές του HealthReport.gr, το νέο σύστημα «κλειδώνει» ψηφιακά τις αγορές που μπορούν να κάνουν τα φαρμακεία των νοσοκομείων, καθώς με βάση τις νέες ρυθμίσεις δεν μπορούν να υπερβαίνουν το μηνιαίο κόστος των πρώτων 10 μηνών του έτους.

Στην περίπτωση που ένα νοσοκομείο επιθυμεί να παραγγείλει μεγαλύτερες ποσότητες φαρμάκων από τον μέσο όρο που έχει ορισθεί, θα πρέπει να δικαιολογήσει την απόφασή του αυτή στην ΕΚΑΠΥ.
Θα πρέπει δηλαδή να αποστείλει ειδική τεκμηρίωση στην ΕΚΑΠΥ για παράδειγμα εάν υπάρχουν επιπλέον ασθενείς που πρέπει να χορηγηθεί ένα φάρμακο, εάν υπάρχει εποχικότητα λόγω ασθενειών κ.λ.π.
Άρχισαν οι έλεγχοι στα νοσοκομειακά φάρμακα

Προκειμένου να περιοριστεί η δαπάνη αλλά και το απόθεμα που συγκεντρώνεται, ξεκίνησαν οι έλεγχοι με εντολή Χρυσοχοΐδη.
Ειδικότερα όπως μεταφέρουν υψηλόβαθμες πηγές του HealthReport.gr τα τελευταία 24ωρα έχουν αποσταλεί σημειώματα σε Διοικητές Νοσοκομείων ώστε να ελέγξουν τα αποθέματά τους σε φάρμακα και αν αυτά υπερβαίνουν το επιτρεπόμενο όριο.

Να σημειωθεί ότι με βάση εγκύκλιο που είχε εκδοθεί από το υπουργείο Υγείας πριν χρόνια και είναι ακόμη σε ισχύ, το απόθεμα σε φάρμακα στα νοσοκομεία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 20 ημέρες.
Διοικητές πάντως μεγάλων νοσοκομείων που έλαβαν το σχετικό σημείωμα, υποχρεώθηκαν να αποστείλουν έγγραφα με δικαιολογητικά ώστε να μπορέσουν να εξηγηθούν οι αποκλείσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες τονίζουν ότι από εκείνη την ημέρα, καταγράφεται μεγάλη πτώση στην αγορά φαρμάκων στα νοσοκομεία.
Φαίνεται πως οι νέοι κόφτες στα νοσοκομειακά φάρμακα είναι μία νέα προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να περιορίσει τις άσκοπες δαπάνες ώστε να περιοριστούν οι υποχρεωτικές επιστροφές (clawback) από τις φαρμακευτικές εταιρείες, με δεδομένο ότι πλέον το ποσοστό ξεπερνά ακόμη και το 65%.

Ωστόσο ήδη έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στους νοσοκομειακούς φαρμακοποιούς λένε πληροφορίες του HealthReport.gr

Άγνωστο είναι βέβαια εάν θα λειτουργήσουν ορθά στην πράξη οι νέοι «κόφτες» ή θα δημιουργηθούν νέα προσκόμματα στην άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών στα νοσοκομεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου