Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου 2023

Υπουργείο Υγείας: Παρατείνονται οι συμβάσεις για το επικουρικό προσωπικό μέχρι τέλος του 2024 -Τι προβλέπει τροπολογία

Υπουργείο Υγείας: Παρατείνονται οι συμβάσεις για το επικουρικό προσωπικό μέχρι τέλος του 2024 -Τι προβλέπει τροπολογία

Όπισθεν ολοταχώς από το υπουργείο Υγείας το οποίο έδωσε τελικά παράταση για το επικουρικό προσωπικό μέχρι τέλους του 2024

HR

Παρατείνονται από το υπουργείο Υγείας οι συμβάσεις για όλο το επικουρικό προσωπικό μέχρι τέλος του 2024.

Έτσι ενώ αρχικά το αρμόδιο υπουργείο έδωσε παράταση μόνο για έξι μήνες, τελικά μετά από τις έντονες αντιδράσεις των υγειονομικών παρατείνεται έως 31/12/2024 η ισχύς των συμβάσεων επικουρικού ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία και άλλες δομές υγείας.

Η συγκεκριμένη διάταξη έχει περιληφθεί στο πολυνομοσχέδιο και θα συζητηθεί σήμερα, Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2023, στην Ολομέλεια.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται πώς οι παρατάσεις δίνονται προκειμένου να υπάρξει ένα ομαλό μεταβατικό διάστημα έως την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού από ηλεκτρονικούς καταλόγους.

Υπουργείο Υγείας: Τι προβλέπει το νομοσχέδιο

Μεταξύ άλλων, με το νομοσχέδιο προβλέπει παράταση της στελέχωσης των πληρωμάτων στα ασθενοφόρα με διάθεση προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος, του στρατιωτικού προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων ή αποσπασμένου προσωπικού των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εκτέλεση υπηρεσίας οδηγού στα ασθενοφόρα οχήματα των δομών ΕΚΑΒ, Κέντρων Υγείας και Πολυδύναμων Περιφερειακών Ιατρείων νησιωτικών δήμων -περιλαμβανομένων των δήμων της Κρήτης– και των ορεινών δήμων.

• Της υποχρέωσης επίδειξης πιστοποιητικού ή βεβαίωσης εμβολιασμού ή νόσησης από τους εργαζόμενους στον δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα και για τους εργαζόμενους σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας για ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία, του υποχρεωτικού διαγνωστικού ελέγχου για τον κορoνοϊό COVID-19, για τους εργαζόμενους σε κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας για ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες και άτομα με αναπηρία, της δυνατότητας υπέρβασης του ανώτατου εβδομαδιαίου χρόνου εργασίας [σαράντα οκτώ (48) ωρών] για τους ιατρούς των νοσοκομείων και μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.) του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.). (άρθρο 66)

• Των δημοσίων συμβάσεων που έχουν συναφθεί από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για την εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος Εμβολιασμού. (άρθρο 67)

• Της παραμονής στην υπηρεσία για το οριζόμενο χρονικό διάστημα ιατρών κλάδου του Ε.Σ.Υ. των οποίων η υπαλληλική σχέση λύεται αυτοδικαίως την 31η.12.2023 λόγω της συμπλήρωσης του εξηκοστού έβδομου (67ου) έτους της ηλικίας τους, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις. (άρθρο 68)

• Της παραμονής των ειδικευόμενων νοσηλευτών Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.) σε συγκεκριμένες ειδικότητες. (άρθρο 69)

• Των συμβάσεων επικουρικού προσωπικού των κλάδων ιατρικού, νοσηλευτικού και πάσης φύσεως λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ., των δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Υγείας, του Γ.Ν. Θεσσαλονίκης «Γ. Παπαγεωργίου», των στρατιωτικών νοσοκομείων, του Νοσηλευτικού Ιδρύματος Μετοχικού Ταμείου Στρατού (Ν.Ι.Μ.Τ.Σ.) καθώς και των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων αρμοδιότητας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και των εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ. του λοιπού, πλην ιατρών, επικουρικού προσωπικού του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (Ε.Ο.Π.Υ.Υ.) και του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.). (άρθρο 70)

• Των συμβάσεων εργασίας επικουρικού προσωπικού σε προνοιακούς φορείς για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών λόγω του κορωνοϊού COVID-19 κατά τα ειδικότερα οριζόμενα και των συμβάσεων εργασίας Ι.Δ.Ο.Χ. που συνάπτονται μετά τη δημοσίευση του υπό ψήφιση σχεδίου νόμου και δεν δύναται να έχουν ημερομηνία λήξης μετά την 30.6.2024. (άρθρο 71).

2 σχόλια:

  1. Οι διαδοχικές παρατάσεις των επικουρικών ιατρών έχουν αποκλείσει όσους τελειώνουν ειδικότητα να αποκτήσουν νοσοκομειακή εμπειρία ως επικουρικοί αφού οι θέσεις είναι μονίμως κατειλημμένες.Ειναι τουλάχιστον σκανδαλώδες! Ας τις προκηρύσσουν νωρίτερα από την λήξη των συμβάσεων ώστε να μην δημιουργούνται κενά.Ολοι έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν επικουρικό όχι μόνο οι ίδιοι και οι ίδιοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Οι εν λόγω επικουρικοί ιατροί μονο "επικουρικοί" δεν μπορούν να χαρακτηριστούν καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Πόσο μάλλον υπηρετώντας το Ε.Σ.Υ. σε μια περίοδο πανδημίας με εξουθένωση, θυσίες και κίνδυνο και έχοντας λάβει συνεχόμενα διαβεβαιώσεις για μονιμοποίηση (ή και συνεχόμενων παρατάσεων μεχρι να διοριστούν) λόγω της στήριξης και της πλάτης που έβαλαν στο ΕΣΥ. Βέβαια προφανώς και υπάρχουν κενά ώστε να μπορέσουν να διοριστούν και νεοι επικουρικοί(όπως και γίνεται). Το ένα δεν αποκλείει το άλλο.

      Διαγραφή