Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Τράπεζες: Συναντήσεις με ΟΤΟΕ - επιστολή ΓΣΕΕ σε Α. Σαμαρά

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά και με κοινοποίηση στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο και τον πρόεδρο της ΔΗΜΑΡ Φώτη Κουβέλη, απέστειλε η ΓΣΕΕ, με περιεχόμενο τις εξελίξεις γύρω από το ταμείο των τραπεζοϋπαλλήλων (ΤΑΥΠΕΚΩ), για το οποίο ζητά την απόσυρση τροπολογίας για την άμεση ένταξη στον ΕΟΠΥΥ του κλάδου Υγείας των Τραπεζοϋπαλλήλων.


Όπως αναφέρει η επιστολή: 
«Κύριε Πρωθυπουργέ,

Ζητούμε την άμεση, κατεπείγουσα παρέμβασή σας για την απόσυρση της τροπολογίας, που έχει εισαχθεί στη Βουλή για ψήφιση σήμερα, με την οποία υπάγεται άμεσα στον ΕΟΠΥΥ ο κλάδος υγείας των τραπεζοϋπαλλήλων. 
Με την τροπολογία αυτή η κυβέρνηση παραβιάζει κατάφωρα τη νομιμότητα, την αρχή του κράτους δικαίου και της χρηστής διοίκησης, δίνοντας θλιβερό παράδειγμα ανομίας και παραβίασης της έννομης τάξης στην ελληνική κοινωνία.
Μόλις πριν έξι μήνες ψηφίστηκε και ισχύει η παρ.14 του άρθρου 44 του ν. 4075/2012, που έδινε μέχρι την 31-12-2012 υπό αυστηρές προϋποθέσεις τη δυνατότητα ταμείων, τομέων και κλάδων υγείας να εξαιρούνται από την ένταξη στον ΕΟΠΥΥ.
Στο πλαίσιο αυτού του νόμου η ΟΤΟΕ, θεωρώντας ότι οι νόμοι ψηφίζονται για να εφαρμόζονται, τήρησε με ευλάβεια τις προϋποθέσεις που προβλέπονται στο νόμο, προχώρησε στη σύσταση του Ενιαίου Ταμείου Υγείας Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΥΤ), με τη μορφή ΝΠΙΔ, σύμφωνα με αναλογιστική μελέτη βιωσιμότητας, την οποία κατέθεσε στην Κυβέρνηση και στην Εθνική Αναλογιστική Αρχή, ολοκληρώνοντας εγκαίρως και πλήρως όλες τις απαιτούμενες διαδικασίες.
Σημειώσατε ότι τα Ταμεία Υγείας των Τραπεζοϋπαλλήλων δεν έχουν κοινωνικό πόρο ούτε ποτέ επιβάρυναν τον Κρατικό Προϋπολογισμό με κρατική επιχορήγηση, δεδομένου ότι τα αποθεματικά τους διαμορφώνονται με εισφορές εργαζομένων- εργοδοτών. 
Οι συνεργάτες σας όφειλαν αυτά να τα γνωρίζουν και να επιχειρηματολογήσουν τεκμηριωμένα απέναντι σε όσους επιχειρούν να επιβάλλουν τη σημερινή τροπολογία, κατά παράβαση κάθε έννοιας νομιμότητας, δεοντολογίας και των αρχών κράτους δικαίου.
Για τους παραπάνω λόγους ζητούμε την απόσυρση της τροπολογίας με προσωπική σας παρέμβαση».

Συναντήσεις ΟΤΟΕ – Τραπεζών

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ: «Σε εξέλιξη βρίσκονται συναντήσεις της ΟΤΟΕ με Διοικήσεις Τραπεζών, ενόψει των αναδιαρθρώσεων, που έχουν δρομολογηθεί, στο Τραπεζικό Σύστημα με τις εξαγορές και συγχωνεύσεις Τραπεζών και τα μεγάλα deals, που έχουν ήδη ανακοινωθεί. 
Τις συναντήσεις αυτές ζήτησε η ΟΤΟΕ, προκειμένου να ενημερωθεί για τις προθέσεις και τους σχεδιασμούς των Τραπεζών, που αφορούν στην Απασχόληση και στα δικαιώματα των εργαζόμενων και ταυτόχρονα να θέσει τις δικές της απόψεις για τα θέματα αυτά. 
Έχουν ήδη πραγματοποιηθεί συναντήσεις : 
* με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της EUROBANK, κ. Ν. Νανόπουλο 
* με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΕΘΝΙΚΗΣ Τράπεζας, κ. Α Τουρκολιά 
* με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο και CEO της Τράπεζας ΠΕΙΡΑΙΩΣ, κ. Σ. Λεκκάκο, 
και αναμένεται συνάντηση με τη Διοίκηση της ALPHA BANK τις προσεχείς ημέρες. 
Στις τρεις συναντήσεις που έγιναν, οι εκπρόσωποι των τριών τραπεζών κινήθηκαν στο ίδιο μήκος κύματος, επισημαίνοντας ότι δεν είναι στις προθέσεις τους να θιγούν η απασχόληση και τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζόμενων, δεδομένου ότι στην τρέχουσα συγκυρία τέτοιες επιλογές διαταράσσουν το κλίμα των καλών σχέσεων, που είναι αναγκαίο και δεν εξυπηρετούν κανένα. 
Τόνισαν, ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών – που αναμένεται – θα αποτελέσει την αφετηρία εκκίνησης για την Οικονομία και τις Τράπεζες, έτσι ώστε στα πλαίσια ενός κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού να ξεκινήσουν οι αναπτυξιακές διαδικασίες, που είναι αναγκαίες. 
Η ΟΤΟΕ ζήτησε από τις τράπεζες μαζί με το Επιχειρησιακό Σχέδιο, να καταρτήσουν και ένα Κοινωνικό Σχέδιο, που θα αφορά στους εργαζόμενους και θα περιέχει συγκεκριμένες δεσμεύσεις και μέτρα για την προστασία της απασχόλησης και των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους. 
Τόνισε, ότι θα παρακολουθήσει όλες τις διαδικασίες των αναδιαρθρώσεων, επικεντρώνοντας ιδιαίτερα στα θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους και ζήτησε τη συμμετοχή των εκπροσώπων των εργαζομένων στις επιμέρους Τράπεζες και της ΟΤΟΕ, σε όλες τις διαδικασίες που αφορούν στα θέματα αυτά. 
Η δύσκολη περίοδος που διέρχεται η χώρα και η ελληνική οικονομία δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού σε κανέναν και για το λόγο αυτό η ΟΤΟΕ και ο κλάδος των τραπεζοϋπαλλήλων θα βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα».

ERT.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου