Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

ΠΕΦ:Ολέθριες οι συνέπειες και χωρίς δημοσιονομικό όφελος η συνταγογράφηση της δραστικής


Για τις καταστροφικές συνέπειες της υποχρεωτικής συνταγογράφησης βάσει της δραστικής σε συνδυασμό με την υποχρεωτική χορήγηση του φθηνότερου από το φαρμακοποιό, προειδοποιεί η Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο την απόλυτη αντίθεσή της στο εν λόγω μέτρο.

Τα μέλη του δ.σ. της ΠΕΦ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα κατήγγειλαν ότι «η τρόικα θέλει να επιβάλει την δραστική ουσία γιατί εξυπηρετεί συμφέροντα ξένων πολυεθνικών γενοσήμων".

Είναι χαρακτηριστικό ότι - όπως άλλωστε σημείωσε ο Ταμίας της ΠΕΦ κ. Ν. Μπουφίδης – δεν υπάρχει δημοσιονομικό όφελος από την εφαρμογή αυτού του μέτρου.

Από την πλευρά του ο γεν. γραμματέας της ΠΕΦ κ. Βασίλης Κάτσος, τόνισε ότι "η συνταγογράφη αποκλειστικά με δραστική θα οδηγήσει σε μία σειρά γεγονότων στην αγορά που θα εκπαραθυρώσουν τις ελληνικές βιομηχανίες, τη στιγμή που η τρόικα επιχειρηματολογεί για ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων".

Ο κ. Κάτσος, συνέχισε λέγοντας ότι οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες απασχολούν 8.500 Έλληνες δηλαδή πάνω από το 50% του συνολικά απασχολουμένου δυναμικού από τις υπόλοιπες 150 εμπορικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Οι ελληνικε΄ς φαρμακευτικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στη χώρα σε πάγιες υποδομές πάνω από 300 εκατ. ευρώ την τελευταία 5ετία και οι εξαγωγές τους αγγίζουν τα 275 εκατ. ευρώ , δηλαδή το 2% του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών.

Σύμφωνα με την ΠΕΦ, η εφαρμογή του μέτρου θα έχει μια σειρά από επιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να αγνοηθούν.


1. Αύξηση της δαπάνης

Η συνταγογράφηση με δραστική

• Αφήνει αλώβητη τη δαπάνη για τα προστατευμένα με πατέντο, εισαγόμενα φάρμακα

• Οδηγεί στην αύξηση της δαπάνης μετατοπίζοντας τη συνταγογράφηση σε ακριβότερα φάρμακα

• Επιβάλει σταδιακά ολιγοπωλιακές συνθήκες στην αγορά

Οι ιατροί, έχοντας την ευθύνη της θεραπείας του ασθενή, προτιμούν να συνταγογραφήσουν ένα φάρμακο που γνωρίζουν και εμπιστεύονται αντί κάποιας δραστικής ουσίας με άγνωστη αποτελεσματικότητα, που θα χορηγηθεί από τον φαρμακοποιό με μόνο κριτήριο τη χαμηλότερη τιμή.

Αυτό συνεπάγεται τη στροφή της συνταγογράφησης, για τις ίδιες ενδείξεις, σε νεώτερα, με προστασία πατέντου ακριβότερα φάρμακα, όπου εμπορική ονομασία και δραστική συμπίπτουν.

2. Δημιουργία μονοπωλίου στη φαρμακευτική ενημέρωση

Η συνταγογράφηση με δραστική θα οδηγήσει σε απαξίωση των γενοσήμων μέσω της μετατροπής τους σε απλά εμπορικά προϊόντα χωρίς σήμα, με αποτέλεσμα την δημιουργία μονοπωλίου στην φαρμακευτική ενημέρωση για τα εισαγόμενα, προστατευμένα με πατέντο, ακριβότερα φάρμακα.

Εφόσον δεν υπάρχει κίνητρο για την προώθηση των γενοσήμων, η φαρμακευτική ενημέρωση θα αφορά μόνο τα πρωτότυπα ακριβότερα φάρμακα και θα επιβληθούν συνθήκες άνισου ανταγωνισμού.

3. Αθρόα εισαγωγή γενοσήμων από τρίτες χώρες

Η συνταγογράφηση με δραστική ανοίγει την κερκόπορτα σε αμφίβολης ποιότητας προϊόντα που παράγονται σε χώρες χαμηλού κόστους , με μόνο κριτήριο την χαμηλότερη τιμή. Η εξέλιξη αυτή θα θέσει σε συναγερμό τον ήδη υποστελεχωμένο ΕΟΦ, την ίδια στιγμή που το θέμα της ποιότητας και η αντιμετώπιση της διακίνησης των πλαστών φαρμάκων κυριαρχούν στην ατζέντα χωρών με πολύ προηγμένα συστήματα ελέγχου.

4. Διάλυση της εγχώριας παραγωγής φαρμάκων

Καμία εγχώρια παραγωγική μονάδα δεν μπορεί να διαθέσει τα προϊόντα της σε τιμές κάτω του κόστους παραγωγής. Οι μεγαλοεισαγωγείς, χωρίς επενδύσεις στη χώρα και καταβολή φόρων και εισφορών, θα διαλύσουν την αγορά εφαρμόζοντας dumping τιμών και δεδομένης της εξουδετέρωσης του ανταγωνισμού, θα μπορούν να κανονίζουν τις τιμές κατά το δοκούν. Το αποτέλεσμα θα είναι η εγκαθίδρυση ολιγοπωλίου, η αποβιομηχάνιση, η ανεργία και η πλήρης εξάρτηση από τα εισαγόμενα φάρμακα. Το τελευταίο συνιστά διαρκές οικονομικό έγκλημα, αν λάβουμε υπόψη ότι το έλλειμμα του ισοζυγίου στα φάρμακα φτάνει τα 2,5 δισ το χρόνο.

5. Υποβάθμιση της ποιότητας της θεραπείας των ασθενών

Η αρμόζουσα θεραπεία για κάθε ασθενή αποτελεί αρμοδιότητα και ευθύνη του θεράποντος ιατρού. Οι συνεχείς αλλαγές των φαρμάκων, αναλόγως του τι χορηγεί κάθε φορά το φαρμακείο, θέτουν σε αδικαιολόγητο κίνδυνο τους χρόνια πάσχοντες και τους ασθενείς με σπάνια νοσήματα.

Ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, κος Θεόδωρος Κωλέτης, τόνισε την κρισιμότητα της κατάστασης δηλώνοντας τα εξής: «Αν κάτι γεννά επιπλέον ερωτήματα, είναι η λυσσαλέα επιμονή της Τρόικας στην εφαρμογή του μέτρου, την ίδια στιγμή που το μέτρο της αποζημίωσης με βάση τη φθηνότερη δραστική ήδη εφαρμόζεται με επιτυχία και εξασφαλίζει ταυτόσημο οικονομικό αποτέλεσμα, με σεβασμό στις επιλογές γιατρών και ασθενών. Η ΠΕΦ έχει επανειλημμένα καταθέσει τις ανησυχίες της, ο ιατρικός κόσμος τονίζει τον κίνδυνο από την πιθανή εφαρμογή του μέτρου, η ελληνική κοινωνία αντιδρά και η Πολιτεία φαίνεται να αντιλαμβάνεται τις ολέθριες συνέπειες κινήσεων που στόχο έχουν να μετατρέψουν τον Έλληνα ασθενή σε πειραματόζωο. Και όλα αυτά, προς εξυπηρέτηση συμφερόντων μερικών μεγαλο-εισαγωγέων. Πιστεύουμε πως έφτασε η ώρα όλοι μαζί να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα σε όσους προασπίζονται συμφέροντα εις βάρος της υγείας του ελληνικού λαού και της επιβίωσης της χώρας.»

Ygeia360.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου