Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Eurogroup: «Κλείστε όλες τις εκκρεμότητες ως τις 12 Νοεμβρίου»

Νέο αυστηρό τελεσίγραφο προς την Ελλάδα, να κλείσει όλα τα εκκρεμή ζητήματα για να είναι σε θέση να λάβει την επόμενη δόση, απέστειλαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup), μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποίησαν.

Οι δηλώσεις των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών επιβεβαιώνουν το προσχέδιο των συμπερασμάτων, το οποίο διέρρευσε νωρίτερα....

Χωρίς αποφάσεις για την Ελλάδα αλλά με ένα ακόμα «τελεσίγραφο», διανθισμένο πάντως με εγκώμια για την μέχρι σήμερα πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ολοκληρώθηκε η τηλεδιάσκεψη του Eurogroup της Τετάρτης, με τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης να καλούν την Αθήνα να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα έως τις 12 Νοεμβρίου.

Επί της ουσίας οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης δίνουν ακόμα μια παράταση στην Ελλάδα και στον κυβερνητικό συνασπισμό να οριστικοποιήσουν το σύνολο των προαπαιτούμενων διαρθρωτικών μέτρων και να «κλείσουν» όλα τα ανοικτά μέτωπα με την Τρόικα ως την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να μπορούν να προχωρήσουν στην λήψη μιας απόφασης για την στήριξη της χώρας.

Υπό αυτό το πρίσμα κατά την τηλεδιάσκεψη της Τετάρτης, η οποία διήρκησε τρεις ώρες, αποφασίστηκε ότι οι αποφάσεις για την Ελλάδα πάνε για τις 12 Νοεμβρίου υπό την προϋπόθεση ότι από ελληνικής πλευράς θα γίνουν τα απαραίτητα που θα επιτρέψουν τη λήψη συνολικής απόφασης.

Στη σχετική γραπτή δήλωση που εξέδωσε αμέσως μετά ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφέρεται: «Το Eurogroup σημείωσε την πρόοδο που έχει επιτευχθεί με στόχο την κατάληξη σε μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τρόικα σχετικά με το επικαιροποιημένο πρόγραμμα, συμπεριλαμβανομένων των φιλόδοξων και ευρέων μέτρων στους τομείς της δημοσιονομικής σταθεροποίησης, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων των ιδιωτικοποιήσεων και της σταθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού τομέα. Καλέσαμε τις ελληνικές αρχές να επιλύσουν τα εναπομείναντα ζητήματα ώστε να ολοκληρωθούν άμεσα οι διαπραγματεύσεις με την Τρόικα».
«Το Εurogroup αναμένει να συζητήσει περαιτέρω το ελληνικό πρόγραμμα προσαρμογής στην τακτική του συνεδρίαση στις 12 Νοεμβρίου επί τη βάσει των σχετικών εγγράφων του προγράμματος και προσβλέπει σε συμφωνία επί του προγράμματος, υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των προαπαιτούμενων δράσεων από τις ελληνικές αρχές και των εθνικών διαδικασιών στα κράτη μέλη, σύμφωνα με την καθιερωμένη πρακτική», καταλήγει η δήλωση.

Σόιμπλε: Η Ελλάδα να εκπληρώσει τις περισσότερες δεσμεύσεις της

Την ίδια ώρα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χρησιμοποιούσε λιγότερο… διπλωματική γλώσσα από αυτήν του κ. Γιούνκερ, λέγοντας ευθέως πως η Ελλάδα πρέπει να εκπληρώσει τις περισσότερες δεσμεύσεις της προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση, για την οποία μάλιστα διευκρίνισε πως θα πραγματοποιηθεί ψηφοφορία στο γερμανικό κοινοβούλιο! 

Ο χερ Σόιμπλε μάλιστα ξεκαθάρισε πως σε ό,τι αφορά τον ίδιο και τη γερμανική κυβέρνηση τα πράγματα είναι δεδομένα: «Αν και έχει υπάρξει σημαντική πρόοδος στο θέμα της Ελλάδας, ωστόσο, δεν έχει ακόμη επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε για να συμπληρώσει: «Η τρόικα δεν έχει ολοκληρώσει το έργο της καθώς υπάρχουν πολλά θέματα ακόμη να λυθούν» ..

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κάλεσε για πολλοστή φορά την ελληνική κυβέρνηση να εκπληρώσει τις περισσότερες δεσμεύσεις της προκειμένου να λάβει την επόμενη δόση και ξεκαθάρισε πως ο ίδιος δεν είναι διόλου σίγουρος πως θα έχει ολοκληρωθεί η έκθεση της Τρόικας για την ελληνική οικονομία πριν τις 11 ή 12 Νοεμβρίου.
«Είναι απίθανο το Eurogroup να λάβει την τελική έκθεση της τρόικας πριν τις 11 ή 12 Νοεμβρίου» είπε χαρακτηριστικά. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται, δηλαδή νέα παράταση στο «θρίλερ» της δόσης, εάν δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα πράγματα μέχρι την μεθεπόμενη Δευτέρα.

Όλι Ρεν: «Δεν υπάρχει συμφωνία»

Ανησυχία για τις… προθεσμίες εκφράζει ακόμα και ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος, δια στόματος του εκπροσώπου του Σάιμον Ο’ Κόνορ, δήλωσε το απόγευμα της Τετάρτης πως δεν υπάρχει ακόμα συμφωνία ανάμεσα στην Τρόικα και την ελληνική κυβέρνηση, αλλά υπάρχει ελπίδα πως όλες οι εκκρεμότητες θα κλείσουν εντός των επόμενων ημερών.

«Ο αριθμός των ζητημάτων που εκκρεμούν μειώνεται συνεχώς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, προσθέτοντας ότι «Η τρόικα θα παρουσιάσει τρόπους ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους πριν τις 12/11», οπότε και θα αποφασιστεί η εκταμίευση της δόσης για την Ελλάδα. 

Προς αυτή την κατεύθυνση κάλεσε το ελληνικό Κοινοβούλιο «να ψηφίσει έγκαιρα το πακέτο μέτρων». 

Και νέο Eurogroup στις 8 Νοεμβρίου;

Από τις Βρυξέλλες πάντως διαρρέεται, ήδη από το βράδυ της Δευτέρας, πως εφόσον «κλείσει» η συμφωνία με την Τρόικα και «λυθούν» τα προσκόμματα – σε πολιτικό επίπεδο – αναφορικά με τα μέτρα στην Αθήνα, τότε δεν αποκλείεται ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να συγκαλέσει νέα, έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών στις 8 Νοεμβρίου.

Εuro Working Group: Οι συζητήσεις δεν έχουν ολοκληρωθείΑνάλογες ήταν και οι δηλώσεις του κυρίου Thomas Wieser, προεδρεύοντα του European Working Group, ο οποίος τόνισε μεν ότι οι συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους εκπροσώπους της Τρόικας δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά «υπενθύμισε» στους δημοσιογράφους που τον ρώτησαν σχετικά πως « τα τελευταία βήματα σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι πάντα τα δυσκολότερα».

Με βάση όλες τις τελευταίες εξελίξεις, οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν πως οι Ευρωπαίοι επιδιώκουν να προχωρήσουν τελικά στην έγκριση της εκταμίευσης της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ . Αλλά αυτή θα είναι μια απόφαση που θα ληφθεί σε πολιτικό επίπεδο, με αποτέλεσμα να μην είναι η έκθεση της Τρόικας αυτή που επί της ουσίας θα κρίνει την καταβολή ή μη της δόσης. Πλην όμως χρειάζονται την «κάλυψη» μιας συμφωνίας στην Αθήνα για να έχουν το έρεισμα να προχωρήσουν σε μια πολιτική απόφαση …

Λύση η επαναγορά χρέους;

Οι ίδιοι αναλυτές πάντως εκτιμούν πως σε πρακτικό επίπεδο οι Ευρωπαίοι έχουν τη λύση της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων.

Μάλιστα αυτό διατείνεται σε δημοσίευμά της την Τετάρτη η Wall Street Journal, επικαλούμενη μάλιστα ανώτατους Ευρωπαίους αξιωματούχους που δηλώνουν πως η πρόταση για επαναγορά του ελληνικού χρέους ερευνάται πλέον πολύ σοβαρά και φαίνεται να έχει και τη στήριξη τόσοι της ΕΚΤ, όσο και του Βερολίνου.
Μάλιστα οι ίδιες πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα πως δεν αποκλείεται να προκριθεί και μια πρόταση για τη μείωση των επιτοκίων, στα δάνεια που λαμβάνει η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους, συζητείται σοβαρά και η παράταση του στόχου για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους μέχρι το 2022!

Αντιθέτως, τα όποια σενάρια για νέο «κούρεμα» / αναδιάρθρωση στο χρέος της Ελλάδας έχουν οριστικά τεθεί εκτός συζητήσεων.

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου