Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Στα... σκαριά ΕΟΠΥΥ Ενόπλων Δυνάμεων
■ Ριζικές αλλαγές στην υγειονομική περίθαλψη του προσωπικού προωθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

■ Το υπουργείο προσανατολίζεται σιη δημιουργία ενός Ασφαλιστικού Ταμείου Υγείας που θα λειτουργεί στα πρότυπα του ΕΟΠΥΥ, με κοινά βιβλιάρια υγείας και μαγνητικές κάρτες μελών προς όλους τους ασφαλισμένους του.

Ευρείες αλλαγές στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων προωθεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας... προχωρώντας, σε πρώτη φάση, στον διαχωρισμό της παροχής και άσκησης υγειονομικής υπηρεσίας, από την οικονομική πολιτική στον χώρο της Υγείας, εντός του στρατεύματος....

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σχετικές εισηγήσεις πρόκειται να παραδοθούν σήμερα στα χέρια της πολιτικής ηγεσίας προκειμένου, εν συνεχεία, να δοθούν οι κατευθυντήριες γραμμές ως προς το τι θα υλοποιηθεί και τι όχι. Μέσα στις άμεσες προτεραιότητες του ΥΠΕΘΑ είναι η δημιουργία ενός Ασφαλιστικού Ταμείου Υγείας στις Ένοπλες Δυνάμεις αντίστοιχο περίπου του ΕΟΠΥΥ

. Με βάση τις πληροφορίες που υπάρχουν, στο πλαίσιο λειτουργίας του Ασφαλιστικού Ταμείου Υγείας θα χορηγηθούν στο σύνολο των ασφαλισμένων -εν ενεργεία και εν αποστρατεία-στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων κοινά βιβλιάρια υγείας, μαγνητικές κάρτες μελών, συγκεντρωτικά παρακολούθησης νοσηλίων κ.ά.

Την ίδια στιγμή, πάντως, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας εμφανίζεται να εξετάζει και τις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε ορισμένα τμήματα των στρατιωτικών νοσοκομείων να ανοίξουν, με το αζημίωτο, για το ευρύ κοινό. Να επιτραπεί δηλαδή η εμπορική εκμετάλλευση παροχής υγειονομικών υπηρεσιών (π.χ. ο γραμμικός επιταχυντής του 424 ΓΣΝΕ, το Κέντρο Μοριακής Βιολογίας του 401 ΓΣΝΑ, το Κέντρο Αεροπορικής Ιατρικής, το Κέντρο Καταδυτικής Ιατρικής κ.ά.) στα στρατιωτικά νοσοκομεία για εξασφάλιση εσόδων.

Τα στρατιωτικά νοσοκομεία, αλλά και γενικότερα ο χώρος της Υγείας στις Ε.Δ έχουν άλλωστε απασχολήσει τις, κατά καιρούς, πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΕΘΑ, καθώς ανά διαστήματα εμφανίζονταν περιπτώσεις αυξημένων και αδικαιολόγητων δαπανών ως απόρροια της ανεξέλεγκτης δραστηριότητος μιας μικρής ομάδος στρατιωτικών γιατρών.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο τομέας της Υγείας στις Ένοπλες Δυνάμεις πρόκειται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα να αλλάξει υπόσταση αποκτώντας διακλαδικό χαρακτήρα. Μια από τις βασικότερες προτάσεις που μελετά προς αυτήν την κατεύθυνση το ΥΠΕΘΑ αφορά στη δημιουργία μιας Διακλαδικής Υγειονομικής Διεύθυνσης σε επίπεδο Στρατιωτικών Νοσοκομείων, με τη λειτουργία διακλαδικών κλινικών. Πρόκειται γιο ένα μέτρο που αναμένεται ότι θα έχει αποτέλεσμα τη δημιουργία μιας σημαντικής οικονομίας κλίμακας, αλλά που ταυτόχρονα θα φέρει και σημαντικές επιπτώσεις στο νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό.

Ειδικότερα, με βάση τη σχετική πρόταση, το υγειονομικό προσωπικό θα αντιμετωπίζεται ως ενιαίο σώμα, κάτι που σημαίνει ότι νοσηλευτές και ιατροί π.χ του Πολεμικού Ναυτικού θα μπορούν να μετατίθενται και να υπηρετούν σε νοσοκομεία της Πολεμικής Αεροπορίας ή του Στρατού Ξηράς, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν.

Σύντομα, μάλιστα, αναμένεται και η κατάθεση τροποποιητικής πρότασης του σχετικού νόμου (ΦΕΚ1114/11). Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης τροποποίησης αναμένεται, επίσης, να περιληφθεί και μέριμνα για τον επαναπροσδιορισμό του υπηρεσιακού ρόλου, αποστολής και εξέλιξης του στρατιωτικού ιατρού. Με απλά λόγια, ο στρατιωτικός ιατρός θα ασκεί μόνο το λειτούργημα του χωρίς να είναι υποχρεωμένος να ασκεί ταυτόχρονο και διοίκηση ή άλλες αρμοδιότητες που εμπίπτουν στον χώρο της γραφειοκρατίας.

Παράλληλα θα δρομολογηθεί και αναπροσαρμογή ειδικοτήτων που επιλέγει το ιατρικό προσωπικό κατά την αποφοίτηση του από τη Σ.Σ.Α.Σ, προκειμένου να εξυπηρετούνται οι πραγματικές ανάγκες των Ε.Δ.

Επίσης, και σε ό,τι αφορά το νοσηλευτικό προσωπικό, αναμένεται να πραγματοποιηθεί μια άτυπη απογραφή προκείμενου να γίνει μία πρώτη αποτίμηση για το πόσοι υπηρετούν και πού, δεδομένου ότι υπάρχει προσωπικό που υπηρετεί σε άλλης φύσεως υπηρεσίες, άσχετες με τον χώρο της Υγείας.

Να υπενθυμίσουμε εξάλλου πως πριν από δύο περίπου μήνες το ΥΠΕΘΑ ανακάλεσε περισσότερες από 100 νοσηλεύτριες που υπηρετούσαν σε άσχετο γραφεία του ευρύτερου, μάλιστα, δημοσίου τομέα.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ

(Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΥΡΙΟ-26/10/2012)


- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου