Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Νοσοκομείο Αγίου Νικολάου. Καρδιολογική κλινική.Τα φώτα έσβησαν, η πόρτα έκλεισε, οι ασθενείς μεταφέρονται σε άλλα νοσοκομεία να νοσηλευτούν.


Για πρώτη φορά στην ιστορία της κλείνει η Καρδιολογική Κλινική του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου, από 26/10/12 έως 30/10/12, ως πρόβα τζενεράλε για το επόμενο κλείσιμό της τον μισό μήνα Νοέμβριο, συγκεκριμένα μετά τις 15/11/12. Για τους μεθεπόμενους μήνες, βλέπουμε. Αυτά είναι τα αποτελέσματα του συνδυασμού μνημονιακής πολιτικής και ρουσφετολογικής αντιμετώπισης κρίσιμων θεμάτων υγείας.

Το γεγονός θα έχει κόστος. Κόστος σε ανθρώπινες ζωές. Ίσως της ζωής κάποιου δικού μας. Ίσως και της δικής μας ζωής.

Αυτό το κόστος οι υπεύθυνοι επιβάλλεται να το πληρώσουν.

Α. Γερμανάκης

Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Λασιθίου

11/10/2012

Με πρόσφατη απόφασή του, ο υποδιοικητής της ΥΠΕ Κρήτης κ. Ν. Καλογιαννάκης έδωσε εντολή για την εκ περιτροπής μετακίνηση 2 καρδιολόγων από το Γενικό Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου στο Νοσοκομείο – Κέντρο Υγείας Σητείας, ανά 15ήμερο έκαστος, όπου θα εκτελούν και τις εφημερίες τους.

Στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου υπηρετούν 3 καρδιολόγοι, αριθμός ήδη ανεπαρκής για την εφημεριακή κάλυψη της καρδιολογικής κλινικής σε όλη την διάρκεια του μήνα, αφού ο κάθε ιατρός εκτελεί 7 εφημερίες (συμπεριλαμβανομένων εφημεριών ετοιμότητας) με αποτέλεσμα η κλινική, αλλά και το Νοσοκομείο να παραμένουν επισήμως ακάλυπτα από καρδιολόγο 9-10 ημέρες κάθε μήνα και να καλύπτεται η καρδιολογική κλινική για τους νοσηλευόμενους ασθενείς της, με απλήρωτη εργασία των υπηρετούντων σε αυτήν καρδιολόγων.

Με την παραπάνω απόφαση, η καρδιολογική κλινική θα παραμένει ακάλυπτη από εφημερεύοντα καρδιολόγο τις περισσότερες ημέρες του μήνα, γεγονός που ισοδυναμεί με το κλείσιμό της. Έτσι το κεντρικό Νοσοκομείο των διασυνδεόμενων νοσοκομείων του νομού Λασιθίου θα αδυνατεί να αντιμετωπίσει αυτές τις ημέρες τα έκτακτα καρδιολογικά περιστατικά, τα οποία αναγκαστικά θα διακομίζονται στο εφημερεύον νοσοκομείο του Ηρακλείου.

Αυτά τα περιστατικά δεν θα προέρχονται μόνο από την περιοχή μας αλλά και από την περιοχή της Σητείας, στην οποία μετακινούνται οι καρδιολόγοι του νοσοκομείου μας, αφού η παρουσία εκεί μόνο ενός καρδιολόγου καθιστά αδύνατη την λειτουργία καρδιολογικής κλινικής. Πιθανώς δε το ίδιο πρόβλημα με το νοσοκομείο του Αγ. Νικολάου να παρουσιάσει και το νοσοκομείο – κέντρο υγείας Ιεράπετρας, αφού η απόφαση του υποδιοικητή της ΥΠΕ Κρήτης αφορά και αυτό το νοσοκομείο. Έτσι σε όλο τον νομό Λασιθίου θα υπάρξουν διαστήματα που δεν θα εφημερεύει καμία Καρδιολογική κλινική.

Πρέπει να τονιστεί ότι μόνο στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου μπορεί να διενεργηθεί με ασφάλεια θρομβόλυση σε οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου, αφού μόνο σε αυτό λειτουργεί Μονάδα Εντατικής Θεραπείας.

Επιπλέον, η παρουσία εφημερεύοντα καρδιολόγου καθημερινά, είναι απολύτως απαραίτητη για την εύρυθμη και ασφαλή λειτουργία και όλων των υπολοίπων κλινικών και Μονάδων του Νοσοκομείου μας.

Πολλοί νοσηλευόμενοι ασθενείς παρουσιάζουν πολλαπλά προβλήματα υγείας, συμπεριλαμβανομένων καρδιολογικών προβλημάτων. Δεν μπορεί να εφημερεύει με ασφάλεια η παθολογική κλινική, η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού αν δεν συνεφημερεύει καρδιολόγος. Ούτε μπορούν να αντιμετωπιστούν χειρουργικά οι ασθενείς για τους οποίους θα απαιτηθεί επείγουσα χειρουργική επέμβαση σε ώρα που δεν θα εφημερεύει καρδιολόγος για την απαραίτητη προεγχειρητική καρδιολογική εκτίμηση.

Λόγω του ότι τίθεται μείζον θέμα για την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου Αγ. Νικολάου και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την δικαστική απόφαση που έκανε δεκτά τα προσωρινά ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι θιγόμενοι καρδιολόγοι εναντίον της απόφασης της υποδιοικητή της ΥΠΕ Κρήτης, ζητά από την Διοίκηση της ΥΠΕ Κρήτης την ανάκληση της παραπάνω απόφασης και την άμεση επιστροφή του καρδιολόγου κ. Σ. Μανουσάκη στο Νοσοκομείο Αγ. Νικολάου.

Isarkadias.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου