Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Υπάρχουν 95 φορείς που δεν δίνουν "λογαριασμό" στο γενικό λογιστήριο του κράτους
Από τους 677 φορείς του ευρύτερου δημοσίου οι 95 δεν έστειλαν στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) για τις δοσοληψίες και τις οφειλές τους τον Οκτώβριο. Στη λίστα περιλαμβάνονται γνωστοί φορείς όπως το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), η εταιρεία Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ΑΕ, η Επιτροπή Ανταγωνισμού, το Πολυτεχνείο, 5 δήμοι, αλλά και αρκετές αναπτυξιακές εταιρείες, λιμενικά ταμεία και ερευνητικοί οργανισμοί αναφέρει το capital.gr.

Όλοι οι φορείς που χρηματοδοτούνται από τον προϋπολογισμό υποχρεούνται να δίδουν κάθε μήνα στοιχεία για τις δοσοληψίες τους με βάση νόμο του 2011. Μάλιστα η υποβολή αποτελεί «προϋπόθεση για την καταβολή επιχορήγησης και ισχύει μέχρι την 31/12/2012». Υπάρχουν πέραν των 95 και άλλοι φορείς που δεν έδωσαν στοιχεία αλλά δικαιολογούνται είτε ως υπό αναστολή, υπό κατάργηση ή συγχώνευση.

Η κυβέρνηση δεσμεύθηκε να καταβάλλει εντός του 2012 ένα δισ. ευρώ: 40 εκατ. ευρώ για εφάπαξ, 255,3 εκατ. ευρώ σε 42 Δήμους και 700 εκατ. ευρώ για επιστροφή φόρων και υποχρεώσεις του ΕΟΠΥΥ. Η αποπληρωμή θα συνεχισθεί όλο το 2013 μετά από πολύ αυστηρό έλεγχο και προϋποθέσεις για την μη συσσώρευση νέων χρεών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας υπέγραψε την απόφαση για τους όρους εφαρμογής της αυστηρότερης εποπτείας στους δήμους. Ανάλογη απόφαση αναμένεται και για τις ΔΕΚΟ στο πλαίσιο της πρόσφατης πράξης νομοθετικού περιεχομένου για τους δημοσιονομικούς κανόνες.

Η απόφαση για τους ΟΤΑ προβλέπει μεταξύ άλλων ότι οι προϋπολογισμοί θα πρέπει να είναι και να διατηρούνται ισοσκελισμένοι. Τα έσοδα που προβλέπονται για το 2013 δεν θα πρέπει να είναι πάνω από 30% υψηλότερα από αυτά του 2012, ενώ θα υποχρεώνονται σε περικοπές δαπανών εντός 15 ημερών αν υπάρχει απόκλιση άνω του 10% και σε καθεστώς επιτροπείας αν η απόκλιση συνεχίζεται για 1 εξάμηνο.

Ορίζονται ευθύνες πειθαρχικές και ποινικές των διαχειριστών ενώ εισάγεται και όριο στην πιθανή οικονομική επιβάρυνση των δημοτών. Στην απόφαση αναφέρεται ότι τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη δεν θα πρέπει να καλύπτουν άλλες δαπάνες παρά μόνο τους σκοπούς για τους οποίους θεσπίστηκαν. «Τα έσοδα από ανταποδοτικά τέλη και δικαιώματα δεν υπερβαίνουν το ύψος των δαπανών αυτών, γιατί διαφορετικά υποκρύπτεται φορολογία, πράγμα το οποίο είναι αντίθετο με το χαρακτήρα των υπηρεσιών αυτών, ως ανταποδοτικών» αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου