Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012

ΣΥΡΙΖΑ: Η κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ συμπαρασύρει ολόκληρο το δημόσιο σύστημα υγείας

Εντός του στόχου του προϋπολογισμού βρίσκεται η φαρμακευτική δαπάνη το τρίτο τετράμηνο του έτους και δεν θα χρειαστεί να δοθεί ούτε ένα επιπλέον ευρώ, διαβεβαίωσε τη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, στο πλαίσιο επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΟΠΥΥ και την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης σημειώθηκε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ των επερωτώντων βουλευτών και του κ. Σαλμά με εκατέρωθεν βολές: των μεν για εφαρμογή πολιτικών που οδηγούν σε κατάρρευση το σύστημα Υγείας και του δε για «απόλυτες ανακρίβειες» και «καταστροφολογία».

«Με δεδομένο ότι ο ΕΟΠΥΥ είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος υγειονομικός οργανισμός στην Ευρώπη, η οικονομική κατάρρευσή του συμπαρασύρει ολόκληρο το δημόσιο σύστημα υγείας. Ήδη οι δείκτες υγείας στη χώρα μας έχουν επιβαρυνθεί δραματικά (περισσότεροι ανασφάλιστοι, λιγότεροι γιατροί, περισσότερες ασθένειες)», είπε ο πρώτος επερωτών βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Στρατούλης, ο οποίος ζήτησε να φύγει αυτή η κυβέρνηση γιατί δεν μπορεί καν να εξασφαλίσει το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών στην υγεία. Ο δεύτερος επερωτών Δ. Ξάνθος, ανέφερε ότι το κόμμα του αγωνίζεται για έναν ενιαίο φορέα υγείας και ένα καθολικό σύστημα υγείας αλλά αυτό που παρέχει ο ΕΟΠΥΥ δεν είναι πρόληψη, φροντίδα, αποκατάσταση, αγωγή υγείας, αλλά είναι ένας οργανισμός- ρυθμιστής της αγοράς.

Απαντώντας ο κ. Σαλμάς επικαλέστηκε την «προφητεία» των Μάγια για να κάνει λογοπαίγνιο με την «καταστροφολογία», όπως είπε, του ΣΥΡΙΖΑ. «Στην καταστροφολογία των Μάγιας το τέλος του κόσμου θα ερχόταν σήμερα, στην καταστροφολογία του ΣΥΡΙΖΑ η καταστροφή του κόσμου θα σταματήσει με την έλευση του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία», είπε χαρακτηριστικά.

Ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατόρθωσε να τεκμηριώσει τις αναφορές του, παρά μίλησε με «απόλυτες ανακρίβειες» και για να τεκμηριώσει τη «μομφή» ο κ. Σαλμάς ζήτησε από τους επερωτώντες να του πουν μία υπουργική απόφαση την οποία υπέγραψε και με την οποία διαφωνούν, καθώς επίσης να του δώσουν ένα στοιχείο για σπατάλη στον ΕΟΠΥΥ.

Πάντως, ο κ. Σαλμάς δεσμεύτηκε να λάβει υπόψη του τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε τη στήριξη όλων προς τον ΕΟΠΠΥ δεδομένου, όπως είπε, πως όλοι συμφωνούμε ότι ο Οργανισμός θέλει στήριξη από την κυβέρνηση στο σκέλος των εσόδων.

«Δεν θα πεθάνει ο ΕΟΠΥΥ», ανέφερε ο κ. Σαλμάς επισημαίνοντας πως το υπουργείο Υγείας έκανε το χρέος του περικόπτοντας τη σπατάλη και σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών αναλαμβάνει πρωτοβουλία να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό προκειμένου να πληρώνονται οι πάροχοι.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου