Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Συνάντηση του Πανυγιειονομικού Μετώπου Παρόχων και Χρηστών Υγείας στα γραφεία του ΙΣΑ

DSCN0078Tο κοινό πλαίσιο των διεκδικήσεων του Πανυγιειονομικού μετώπου ενάντια στην λαίλαπα των μέτρων που υποβαθμίζουν την περίθαλψη του Έλληνα ασθενή και οδηγούν σε επαγγελματική εξόντωση τους λειτουργούς της υγείας ,προσδιόρισαν πάροχοι και χρήστες της υγείας ,στην σημερινή τους συνάντηση στον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών.

Όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι των ιατρικών και φαρμακευτικών συλλόγων, των κλαδικών φορέων και των συνταξιούχων που συμμετείχαν στην συνάντηση, μετά την εορταστική περίοδο θα υπάρξει κοινό μέτωπο διεκδικήσεων με συντονισμένες δράσεις.

Η οικονομική κατάρρευση του ΕΟΠΥΥ έχει οδηγήσει σε δραματική υποβάθμιση την περίθαλψη του ασθενή και σε αδιέξοδο τους λειτουργούς της υγείας.

Ανάμεσα στα κρίσιμα ζητήματα που αναδείχθηκαν είναι ο κίνδυνος να παραγραφούν οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ στους συμβεβλημένους γιατρούς ,για ιατρικές επισκέψεις, κλινικές πράξεις και εργαστηριακές εξετάσεις καθώς σύμφωνα με το Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας «κάθε δικαίωμα για την λήψη των παροχών παραγράφεται ένα έτος μετά τη γέννηση του».

Σε συνδυασμό με τα οφειλόμενα από 3ετιαs από τα ασφαλιστικά ταμεία οδηγούν πλέον σε τεράστια αδυναμία επιβίωσης των Ιατρείων και των εργαστηρίων με απρόβλεπτες συνέπειες για την Υγεία του Ελληνικού λαού.

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά:

1) να ορισθεί άμεσα χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των οφειλουμένων μέσα από μία ισότιμη διαδικασία προς όλους τους παρόχους του.

2) να σχεδιαστεί μία κοινή πλατφόρμα αναζήτησης των στοιχείων του ασφαλισμένου μέσα από το σύστημα φορολογικής ενημερότητας τουTAXIS και το σύστημα ηλεκτρονικής διαχείρισης της ΗΔΙΚΑ ώστε να προσδιορίζεται η συμμετοχή του ασφαλισμένου από 0% έως 25% στο φάρμακο και στις εργαστηριακές εξετάσεις, βάσει εισοδήματος.

3) να επανασυσταθεί ο ΕΟΠΥΥ μέσα σ ένα οργανωμένο πλαίσιο και να επανασχεδιαστεί με βάση τις ανάγκες ανά περιφέρεια και πυκνότητα πληθυσμού. 4) να εξοικονομηθούν πόροι από ειδικούς φόρους που θα επιβληθούν στους χρήστες του τσιγάρου και του αλκοόλ προκειμένου να καλυφθεί το έλλειμμα του ΕΟΠΥΥ που ήδη ανέρχεται στα 3,5 δις.

Όπως τόνισε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης «Δεν είναι δυνατό πολίτες με πολύ χαμηλό εισόδημα, της τάξης των 8.000 και 10.000 ευρώ το χρόνο να έχουν την ίδια συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη με εκείνους που έχουν εισοδήματα 150.000 και 200.000 ευρώ το χρόνο. Γιατί τότε η μονη λύση που τους απομένει είναι να μην πάρουν το φάρμακό τους – να μην κάνουν τις εξετάσεις τους: Η κατάσταση στον ευαίσθητο χώρο της Υγείας, βρίσκεται στα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης, με συνέπεια να απειλούνται πλέον ανθρώπινες ζωές. Αφού η πολιτεία αδυνατεί να συστήσει τους απαραίτητους μηχανισμούς ελέγχου, δράσης και ορθής παροχής υπηρεσιών ,οι ίδιοι οι φορείς με γνώμονα το συμφέρον των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών και τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας αναλαμβάνουν πρωτοβουλία και δράση».

Οι εκπρόσωποι των χρηστών υγείας εξέφρασαν την αγωνία τους καθώς η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί έχει πλήξει ειδικά τους χρόνιους πάσχοντες και τις ευαίσθητες ομάδες ασθενών και απειλεί την υγεία και τη ζωή των ασφαλισμένων.

Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των παρόχων υγείας εξέφρασαν την στήριξή τους στον Έλληνα ασθενή και στον ασφαλισμένο ωστόσο όπως τόνισαν τα δυσβάσταχτα χρέη του ΕΟΠΥΥ οδηγούν στην οικονομική εξαθλίωση και στον αφανισμό τους.

Ακόμη εξετάστηκε το ζήτημα της νομιμότητας της διακοπής των συμβάσεων και τον αποκλεισμό από τον ΕΟΠΥΥ των γιατρών των ταμείων ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, που δεν είχαν συμβληθεί με τον οργανισμό πριν την ένταξη των ως άνω ταμείων σε αυτόν. Ζητήθηκε η άμεση ένταξη των υγιειονονομικών όσων Ταμείων συγχωνεύονται με τον ΕΟΠΥΥ.Παρόντες στη συνέντευξη τύπου ήταν οι ακόλουθοι: Γεώργιος Πατούλης Πρόεδρος ΙΣΑ, Φώτης Πατσουράκος Πρόεδρος Ένωσης Καρδιολόγων ΠΟΣΚΕ και Ταμίας ΙΣΑ, Ψυχάρης Παναγιώτης Πρόεδρος του Συλλόγου Συμβασιούχων ΙΚΑ και μέλος ΔΣ του ΙΣΑ, Ζαχαριάδης Μάνος μέλος του ΔΣ του ΙΣΑ, κος Μπιλιράκης αντιπρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομιακών Γιατρών Μη Αποκλειστικής Απασχόλησης (ΕΝΓΜΑΑ), Αναγνώστου Λεωνίδας Πρόεδρος ΠΟΣΙΠΥ, Κραμποβίτης Σπύρος Πρόεδρος ΠΕΕΒΙ, Μπούτρη Δήμητρα Γεν. Γραμματέας ΠΕΕΒΙ, Γιώργος Μπάκας εκπρόσωπος Π.Σ. Φυσικοθεραπευτών, Στάθης Τσούκαλος Πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και Γεν. Γραμματέας ΙΣΑ, Πατατούκας Δημήτρης Αντιπρόεδρος Παν.Συλλ. Συνταξιούχων ΟΤΕ, κος Ζώης εκπρόσωπος Παν.Συλλ. Συνταξιούχων ΟΤΕ, Τσαγρής Γιώργος Πανελλ. Ένωση Ελευθεροεπαγγ. Φυσικοθεραπευτών, Κατσίκης Αθανάσιος Πρόεδρος Ελλ. Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                  Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ                  ΕΥΣΤ. ΤΣΟΥΚΑΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου