Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2012

Αλλάζουν οι αποζημιώσεις στα φάρμακα! Τι θα καλύπτουν τα Ταμεία και πόσα θα πληρώνουμε

Νέα κριτήρια για την ένταξη των φαρμάκων στη θετική λίστα, δηλαδή στον κατάλογο με τα σκευάσματα που θα αποζημιώνονται από τα Ταμεία δημοσίευσε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας (ΦΕΚ). Ορίζονται νέες τιμές αναφοράς δηλαδή αποζημίωσης από τα Ταμεία ενώ διαφοροποιείται και η συμμετοχή. 
Σύμφωνα με το ΦΕΚ οι ασθενείς θα αποζημιώνονται με βάση νέες τιμές αναφοράς ενώ αν επιλέγουν φάρμακο ακριβότερο θα πληρώνουν μόνο τα μισά έως τη λιανική τιμή και τα υπόλοιπα θα τα καλύπτουν τα Ταμεία.
Ειδικότερα το ΦΕΚ αναφέρει: “Σε κάθε θεραπευτική κατηγορία ορίζεται τιμή αναφοράς (ΤΑ), σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας απόφασης, η οποία αποτελεί την τιμή αποζημίωσης από τα ασφαλιστικά ταμεία και τον ΕΟΠΥΥ όλων των προϊόντων της εκάστοτε κατηγορίας” . 

Όπως διευκρινίζεται: “Εφόσον επιλεγεί φάρμακο με λιανική τιμή υψηλότερη από την τιμή αποζημίωσης του φαρμάκου, ο ασθενής καλύπτει το ήμισυ της διαφοράς από την τιμή αποζημίωσης μέχρι τη λιανική τιμή του φαρμάκου και ο ασφαλιστικός φορέας το υπόλοιπο. Για φάρμακα για τα οποία ο ασθενής καλείται να καταβάλει συμμετοχή και όπου η λιανική τιμή του φαρμάκου είναι ίση ή χαμηλότερη από την τιμή αποζημίωσης ο ασθενής θα καταβάλει μόνο το θεσμοθετημένο ποσοστό συμμετοχής του φαρμάκου επί της Λιανικής Τιμής”.
IATROPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου