Σάββατο 29 Δεκεμβρίου 2012

Αγώνας δρόμου για εκταμίευση των δόσεων


Αγώνας δρόμου για εκταμίευση των δόσεων
Madata.gr

Αυστηρά χρονοδιαγράμματα, εν όψει και της εκταμίευσης των δύο επόμενων δόσεων τους μήνες που ακολουθούν, έθεσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός προήδρευσε σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των γενικών γραμματέων των παραγωγικών υπουργείων με στόχο την προετοιμασία του Eurogroup, το φορολογικό, το θέμα της ρευστότητας, αλλά και την εφαρμογή των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου.

Κατά την έναρξη της σύσκεψης ο Αντώνης Σαμαράς τόνισε μεταξύ άλλων: «Η παρουσία μου εδώ σηματοδοτεί την έμφαση που δίνω στο έργο των γενικών γραμματέων. Πρέπει να προασπίσουμε το κεκτημένο της αξιοπιστίας μας. Πρέπει να επιταχυνθεί το κυβερνητικό έργο για να μη χαθεί το καλό κλίμα».

Πρωταρχικός στόχος της κυβέρνησης είναι η επόμενη δόση των 9,5 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του Ιανουαρίου 2013. Για να γίνει η εκταμίευση θα πρέπει να έχει ψηφιστεί το φορολογικό, το οποίο στη συνέχεια θα πάει στις Βρυξέλλες για να το εγκρίνουν και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης στις 21 Ιανουαρίου.

Από τα 9,5 δισ. ευρώ της δεύτερης δόσης, τα 7,2 δισ. ευρώ θα πάνε για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τα 2,3 δισ. ευρώ θα διοχετευτούν στην πραγματική οικονομία. Παράλληλα, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου θα συνεδριάσει και το Δ.Σ. του ΔΝΤ με στόχο να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση 1,3 δισ. ευρώ, που είναι και η συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο δάνειο που εγκρίθηκε για τη χώρα μας.

Ο Αντώνης Σαμαράς μετά την εορτή των Θεοφανίων (συγκεκριμένα στις 8 Ιανουαρίου) θα μεταβεί στο Μόναχο, ενώ δεν αποκλείεται τον πρώτο μήνα του νέου έτους να επισκεφτεί και το Κατάρ, ένα σημαντικό ταξίδι όπως το χαρακτηρίζουν από το Μαξίμου. Από εκείνη την ημερομηνία και ύστερα ακολουθούν άλλες πέντε κρίσιμες: το πρώτο δεκαήμερο Ιανουαρίου η συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΔΝΤ για την εκταμίευση 1,3 δισ. ευρώ, στις 10 ή 11 Ιανουαρίου η ψήφιση του φορολογικού, στις 11-12 Ιανουαρίου η σύνοδος του ΕΛΚ στην Κύπρο, στις 21 Ιανουαρίου η συνεδρίαση του Eurogroup και στα τέλη Ιανουαρίου η άφιξη της τρόικας και η επόμενη δόση ύψους 9,5 δισ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου