Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2012

Νοσοκομεία χωρίς φίλτρα αιμοκάθαρσης
Τις τελευταίες ημέρες από τα Νοσοκομεία της Κέρκυρας, του Αργούς, του Αγίου Νικολάου Κρήτης, της Λαμίας και του Ρίου έρχονται ανησυχητικά μηνύματα. Τα φίλτρα αιμοκάθαρσης δίδονται με το σταγονόμετρο, αφού τα αποθέματα φθάνουν για μία-δύο ημέρες. Μόνο που αυτή τη φορά δε φταίει η τρόικα!

Το πρόβλημα, σύμφωνα με τις καταγγελίες γιατρών και ασθενών, προέκυψε μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού από την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας (ΕΠΥ), όταν εισήχθη από το «παράθυρο» εταιρεία, η οποία δεν συμμετείχε στον διαγωνισμό (παρά μόνο τα προϊόντα της μέσω αντιπροσώπων). Η εταιρεία αυτή έδωσε χαμηλή τιμή μόνο για έναν τύπο φίλτρου και χωρίς να συμπεριλαμβάνει τη γραμμή (αυτή που συνδέει τον ασθενή με το μηχάνημα). Παρά ταύτα, αυτό ήταν αρκετό για να «κλειδώσει» αυτή η τιμή στο Παρατηρητήριο Τιμών για όλους τους τύπους των φίλτρων και να μπλοκάρουν όλες σι άλλες προμήθειες.

Και ας ήταν παράτυπη η διαδικασία, όπως καταγγέλλουν γιατροί και νεφροπαθείς. «Μία τιμή για ένα προϊόν μπορεί να "κλειδώσει" στο Παρατηρητήριο, μόνο όταν έχει γίνει αγορά του με διαγωνισμό από κάποιο νοσοκομείο. Αν δεν έχει γίνει τοπικός διαγωνισμός και αγορά του προϊόντος, κανένα χέρι δεν μπορεί να μπει στη βάση δεδομένων και να αλλάξει την τιμή. Αυτό είχε καθορίσει η ίδια η ΕΠΥ» εξηγεί ο διευθυντής της Νεφρολογικής Κλινικής του Κρατικού Νοσοκομείου Νίκαιας κ. Χρήστος Ιατρού.

Θα κάνουν έρανο

Τη στενόχωρη κατάσταση στην οποία βρίσκονται έπειτα από όλα αυτά οι Μονάδες Τεχνητού Νεφρού «προδίδει» έγγραφο της προϊσταμένης της Μονάδας του Νοσοκομείου της Κέρκυρας προς τον διοικητή του νοσοκομείου με ημερομηνία 7 Δεκεμβρίου. «Τα αποθέματα φίλτρων στη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού επαρκούν ως την Παρασκευή 14/12/12. Παρακαλώ να φροντίσετε για την επίλυση του σοβαρού αυτού προβλήματος» ανέφερε, μεταξύ άλλων, στην επιστολή η προϊσταμένη της Μονάδας.

Ήδη στην Κέρκυρα ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεφροπαθών κ. Γιάννης Κεφαλονίτης έχει πληρώσει από την τσέπη του περίπου 5.000 ευρώ για την προμήθεια φίλτρων, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των 80 νεφροπαθών ως και την Τετάρτη. «Έβαλα κάποια χρήματα δικά μου για λογαριασμό του Συλλόγου προκειμένου να εξασφαλίσουμε φίλτρα για τρεις-τέσσερις ημέρες. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα από το υπουργείο Υγείας, θα αναγκαστούμε να κάνουμε έρανο μεταξύ των νεφροπαθών» δηλώνει.

Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία έχει ενημερώσει την πρόεδρο της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας κα Αικατερίνη Καστανιώτη δύο φορές τον τελευταίο μήνα. Φωνή βοώντος εν τη ερήμω... Με την πρώτη επιστολή που εστάλη σης 7 Δεκεμβρίου 2012, ο πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας κ. Πλουμής Πασαδάκης και ο γενικός γραμματέας κ. Στέλιος Παναγούτσος μετέφεραν τα εναγώνια τηλεφωνήματα νεφρολόγων και ασθενών που βρίσκονται υπό αιμοκάθαρση «επειδή από διημέρου διαπιστώνεται αδυναμία προμήθειας των απολύτως αναγκαίων για τη θεραπευτική αντιμετώπιση φίλτρων αιμοκάθαρσης». Όπως σημείωναν «η αδυναμία προμήθειας φίλτρων προέκυψε από τη μη παράδοση των ζητούμενων τύπων των φίλτρων αιμοκάθαρσης από τους προμηθευτές τους, εξαιτίας της αιφνίδιας και χωρίς καμία στάθμιση των πιθανών συνεπειών μεταβολής των Ώμων τους και της μετέπειτα ανάρτησης αυτών (δεν γνωρίζουμε ακριβώς με ποιο μηχανισμό) στο Παρατηρητήριο Τιμών».

Συνεχείς εκκλήσεις

Οι εκπρόσωποι της Νεφρολογικής Εταιρείας αναφέρουν περίπτωση παιδιού που δεν κατάφερε να υποβληθεί σε αιμοκάθαρση στη Μονάδα του «Αγλαΐα Κυριακού» εξαιτίας της αδυναμίας προμήθειας συγκεκριμένου φίλτρου. Ο διευθυντής της Μονάδας επικοινώνησε με τους αρμοδίους της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας προκειμένου να μάθει σε ποια εταιρεία θα μπορούσε να αναζητήσει τον συγκεκριμένο τύπο φίλτρου για να κάνει αιμοκάθαρση το παιδί. Η απάντηση που έλαβε προς έκπληξή του, καθώς πρόκειται για τη ζωή ενός παιδιού, ήταν ότι δεν μπορούν να τον ενημερώσουν σχετικώς.

«Προφανώς κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την προσπάθεια οικονομίας στον τομέα Υγείας (και φυσικά και στην αιμοκάθαρση), η οποία γίνεται από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς» σημειώνεται στην επιστολή. «Η Νεφρολογική Εταιρεία είναι αυτονόητο ότι ήταν και θα είναι αρωγός προς την κατεύθυνση αυτή, υπό την προϋπόθεση όμως ότι θα διατηρηθεί η ποιότητα των προσφερομένων υλικών και υπηρεσιών και δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η νοσηρότητα και η θνητότητα των ασθενών. Στο θέμα της προμήθειας των φίλτρων αιμοκάθαρσης φαίνεται ήδη να προκύπτει πρόβλημα, εξαιτίας μάλλον άστοχων μέχρι τώρα ενεργειών της ΕΠΥ και του ΥΥΚΑ».

Παρά την έκκλησή τους, οι εκπρόσωποι των νεφρολόγων δεν πήραν καμία απάντηση. Έτσι, έστειλαν δεύτερη επιστολή στην πρόεδρο της ΕΠΥ με ημερομηνία 12 Δεκεμβρίου 2012. Σε αυτή επισημαίνουν, μεταξύ άλλων, ότι «η καθυστέρηση που προκαλείται στις προμήθειες μπορεί να είναι επικίνδυνη για ορισμένες Μονάδες στον βαθμό να μην μπορέσουν να πραγματοποιήσουν τις τακτικές αιμοκαθάρσεις των ασθενών τους». Και η δεύτερη επιστολή είχε την ίδια τύχη με την πρώτη.

Ταλαιπωρία των ασθενών

Σύμφωνο με τον κ. Γρηγόρη Λεοντόπουλο, γενικό γραμματέα της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νεφροπαθών, το τελευταίο δεκαήμερο έχει αναστατωθεί όλη η Ελλάδα από αυτή την εμπλοκή. «Αν δεν λυθεί άμεσα το πρόβλημα θα υπάρξει φοβερή ταλαιπωρία των ασθενών, ιδίως στα περιφερειακά νοσοκομεία και στα νησιά. Οι ασθενείς θα πρέπει να μετακινηθούν για να κάνουν αιμοκάθαρση, διότι δεν υπάρχουν άλλες κοντινές μονάδες οι οποίες θα μπορούσαν είτε να "δανείσουν" φίλτρα στα νοσοκομεία είτε να υποδεχθούν τους ασθενείς».

Όπως σημειώνει ο κ. Λεοντόπουλος «είναι κρίμα σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον 21ο αιώνα να έχουμε θύματα από την αδιαφορία του κράτους. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς είχε ξεκινήσει μια διαπραγμάτευση για τη μείωση των τιμών. Ενώ ήταν σε εξέλιξη η διαπραγμάτευση, αιφνιδίως αναρτήθηκαν στο Παρατηρητήριο οι νέες χαμηλές τιμές. Αυτές αφορούσαν προϊόν εταιρείας, η οποία όπως φάνηκε δεν ήταν έτοιμη να ανταποκριθεί. Ζητάμε να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, πιστεύοντας ότι θα βρεθεί λύση».

Μπλακάουτ και στις ιδιωτικές μονάδες

"Μπαλάκι" μεταξύ των κρατικών και των ιδιωτικών Μονάδων Τεχνητού Νεφρού γίνονται την ίδια στιγμή οι ασθενείς που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση. Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής Ένωσης Ιδιωτικών Κλινικών και Μονάδων Υγείας ενημέρωσαν στις 12 Δεκεμβρίου 2012 τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κ. Λευτέρη Παπαγεωργόπουλο ότι θα λάβει σύντομα λίστες με ονόματα νεφροπαθών, οι οποίοι κάνουν αιμοκάθαρση σε ιδιωτικές μονάδες, προκειμένου ο ΕΟΠΥΥ να φροντίσει για την ομαλή μεταφορά τους (ταξί, πούλμαν κτλ.) σε δημόσια νοσοκομεία ή σε ιδιωτικές θεραπευτικές μονάδες μεγάλων πόλεων που ακόμα λειτουργούν.

«Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο από το γεγονός ότι λαμβάνουμε κλήσεις από μονάδες δημοσίων νοσοκομείων για μεταφορά ασθενών σε αντίστοιχες ιδιωτικές μονάδες λόγω κι εκεί έλλειψης υλικών», τονίζουν σε επιστολή τους προς τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ. Οι εκπρόσωποι της Ένωσης εξηγούν ότι επίκειται η διακοπή της λειτουργίας ιδιωτικών Μονάδων Τεχνητού Νεφρού και Μονάδων Χρόνιας Αιμοκάθαρσης λόγω ανεξόφλητων οφειλών του Ταμείου. «Οι μονάδες αυτές», αναφέρουν, «δεν έχουν άλλη πηγή ρευστότητας και έχουν πάρει προκαταβολές μόνον τριών μηνών». Έτσι καλούν τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ να δώσει λύση στο πρόβλημα εξοφλώντας εντός της εβδομάδας τις ιδιωτικές κλινικές για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο και τις Μονάδες Τεχνητού Νεφρού και Χρόνιας Αιμοκάθαρσης για τον Ιούλιο και τον Αύγουστο.

Πηγή: Το Βήμα

- Posted using BlogPress from my iPad

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου