Τετάρτη 1 Ιουλίου 2015

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ - Ενημερωτική συνάντηση των Διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών με κεντρικό θέμα τη διαλειτουργικότητα του τομέα Υγείας κατά τη διαχείριση κρίσεων, 30-6-2015

Γραφείο Τύπου Υπουργού

Αθήνα, 30 Ιουνίου 2015

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σήμερα Τρίτη 30 Ιουνίου 2015, με πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας κ. Σπύρου Κοκκινάκη, διεξήχθη ενημερωτική συνάντηση των Διοικήσεων των Υγειονομικών Περιφερειών με κεντρικό θέμα τη διαλειτουργικότητα του τομέα Υγείας κατά τη διαχείριση κρίσεων, παρουσία του Υπουργού Υγείας κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή και του Αναπληρωτή Υπουργού κ. Ανδρέα Ξανθού.

Συγκεκριμένα συζητήθηκαν διεξοδικά, κομβικά σημεία που αφορούν στην έννοια της μαζικής καταστροφής και στους τρόπους αντιμετώπισής της- όπως για παράδειγμα αντιμετώπιση πυρκαγιών, σεισμών, καύσωνα, πλημμυρών, υψηλού κινδύνου μεταδιδόμενων ασθενειών -, η σημασία της διϋπηρεσιακής συνεργασίας και του αποτελεσματικού συντονισμού των εμπλεκόμενων φορέων, συναρτήσει της σχέσης ΕΚΕΠΥ –ΔΥΠΕ- Νοσοκομείων.

Ειδική αναφορά έγινε στα επιχειρησιακά σχέδια του Υπουργείου Υγείας Περσέας-Σώστρατος-Άρτεμις-Φιλοκτήτης, τα οποία συνιστούν αδιαμφισβήτητα έναν πολύτιμο οδηγό αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών. Επιπροσθέτως, συζητήθηκε η πολύτιμη συμβολή του ΕΚΑΒ το οποίο αποτελεί την επιτομή της προνοσοκομειακής φροντίδας, καθώς και του Ειδικού Τμήματος Ιατρικών Καταστροφών ως πολύτιμος αρωγός στη διαχείριση περιστατικών που εμπίπτουν στον τομέα της διαχείρισης κρίσεων.

Από την πλευρά του ο Υπουργός Υγείας, αφού προηγουμένως εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εποικοδομητική σημερινή συνάντηση, επεσήμανε πως η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας καταβάλλει σημαντικές προσπάθειες για τη διασφάλιση της Υγείας και της αποτελεσματικής εξυπηρέτησης των πολιτών.

Εν συνεχεία ανέφερε ότι η χώρα δοκιμάζεται, εκφράζοντας ωστόσο την πεποίθησή του πως ο ελληνισμός διαθέτει ισχυρό DNA και όταν απελευθερώνει τα ιαματικά κοιτάσματα της ψυχής του αντιμετωπίζει τις δυσκολίες.

Τόνισε τη σημασία της συλλογικότητας, και απηύθυνε μήνυμα σε όσους απεργάζονται το μέλλον αυτού του τόπου, λέγοντας χαρακτηριστικά «πως δεν έχουν λάβει υπόψη τους ότι όταν ο ελληνικός λαός προκαλείται υπερβαίνει ιδεολογικές και πολιτικές χαρακώσεις».

Ειδικότερα ο κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής ανέφερε: «Η Κυβέρνηση προσπαθεί να βρει κοινό τόπο. Κανείς δεν είναι πιο Ευρωπαϊστής από εμάς, αλλά υπό την προϋπόθεση ότι μιλάμε για μία Ευρώπη κοινωνικής αλληλεγγύης και ισότιμης συνύπαρξης και όχι για μία Ευρώπη που συνθλίβει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων. Εμείς όμως θα παλέψουμε εντός Ευρώπης. Το Υπουργείο Υγείας διαδραματίζει έναν κρίσιμο ρόλο. Χθες παρά τις δυσκολίες, το Υπουργείο κατέβαλλε στους φαρμακοποιούς ποσό ύψους 75 εκατομμυρίων ευρώ για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, 11 εκατομμύρια ευρώ που αφορούν σε δαπάνες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ, ενώ οφειλές ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ έχει προγραμματιστεί να καταβληθούν στις φαρμακευτικές εταιρείες εντός Ιουλίου.

Επίσης, έχουμε ήδη καταθέσει δύο τροπολογίες, η μία αφορά στις ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές που φτάνουν τα 160 εκατομμύρια ευρώ και η δεύτερη αφορά τον συμψηφισμό οφειλών νοσοκομείων με οφειλές προμηθευτών φαρμάκων προς το Ελληνικό Δημόσιο. Επιπλέον, κατατέθηκαν 40 εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς των νοσοκομείων για την πρόσληψη επικουρικού προσωπικού.

Όλα αυτά συνηγορούν στο ότι αντιμετωπίζουμε με εξαιρετική σοβαρότητα την Υγεία των πολιτών. Η σημερινή πρωτοβουλία ενεργοποιεί τα αντανακλαστικά και ανανεώνει το γνωστικό πεδίο όλων μας ώστε να διαχειριστούμε δύσκολες στιγμές, οι οποίες μπορούν να απελευθερώσουν το πυρακτωμένο πείσμα που διαθέτει ο καθένας από εμάς, να γίνει πιο δημιουργικός, πιο συλλογικός υποτάσσοντας το εγώ του σε ένα πανανθρώπινο ''Εμείς''».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου