Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Κουρουμπλής:6 υποχρεωτικές εξετάσεις για πρόληψη καρκίνου


Κουρουμπλής:6 υποχρεωτικές εξετάσεις για πρόληψη καρκίνου

Της Νικολέτας Ντάμπου 

Έξι εξετάσεις για πρόληψη από το καρκίνο θα υποχρεώσει το υπουργείο Υγείας και θα επιβάλλει στους ασφαλισμένους . Ποιες είναι; Έξαρση του καρκίνου θα υπάρξει τα επόμενα 20 χρόνια , σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, όπως τονίζει στο LIFE2DAY ο Υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής και γι’ αυτό συνεχίζει θα ‘’ δώσουμε βαρύτητα στα προγράμματα πρόληψης και θα καταστήσουμε υποχρεωτικές έξι (6 ) εξετάσεις για πρόληψη του καρκίνου , οι οποίες πρόκειται να καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και για να μην επιβαρυνθεί περαιτέρω ο οργανισμός , ο υπουργός υγείας θα προτείνει να είναι επιλέξιμο το νέο προληπτικό πρόγραμμα για την υγεία των Ελλήνων πολιτών και να καλυφθεί από το ΕΣΠΑ. 

Οι 6 εξετάσεις που θα πρέπει υποχρεωτικά να υποβάλλονται οι ασφαλισμένοι για πρόληψη από το καρκίνο είναι: 
1.Το PSA, η τυπική εξέταση για τον καρκίνο του προστάτη στους άνδρες 
2. Μαστογραφία 
3. Τεστ ΠΑΠ 
4. Γονιδιακός έλεγχος 
5. Κολονοσκόπηση 
6. Προγεννητικός έλεγχος 

Στην Ελλάδα διαγιγνώσκονται περίπου 21.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου σε άνδρες και 16.000 σε γυναίκες ετησίως, σύμφωνα με τα Επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ . Οι συχνότερες νεοπλασίες στον ανδρικό πληθυσμό είναι: ο καρκίνος πνεύμονος, προστάτη, ουροδόχου κύστεως, παχέος εντέρου και ήπατος. 

Μεταξύ των Ελληνίδων συχνότερα εμφανίζεται ο καρκίνος του μαστού και ακολουθούν ο καρκίνος του παχέος εντέρου, του πνεύμονος, των ωοθηκών και της μήτρας. 

Παγκοσμίως, οι θάνατοι από καρκίνο αναμένεται να συνεχίσουν να αυξάνονται και εκτιμώνται ότι το 2030 θα ανέρχονται περίπου στα 13,1 εκατομμύρια. Οι νεοπλασματικές ασθένειες αποτελούν τη δεύτερη κατά σειρά αιτία θανάτου στην κατηγορία των Μη Μεταδιδόμενων Νοσημάτων στη Γηραιά Ήπειρο. 

Η θνησιμότητα από νεοπλασματικές ασθένειες στην Ελλάδα είναι χαμηλότερη από τον ευρωπαϊκό μέσον όρο (153,5 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού έναντι 169/100.000 στην Ευρωπαϊκή Ένωση), όμως για κάποια νεοπλάσματα εμφανίζουν αυξητική τάση (καρκίνος πνεύμονος, μαστού).

4 σχόλια:

  1. ο γονιδιακός έλεγχος και ο προγεννητικός έλεγχος τι συγκεκριμένα θα διαγιγνώσκουν και πόσο κοστίζουν?τα ξαναδιαβάζει κανείς αυτά που γράφονται ή έτσι τα λέει ο ένας στον άλλο για να περνάει η ώρα? Έιναι δυνατό ο υπουργός υγείας να μιλάει έτσι αφηρημένα για θέματα υγείας λες και είναι να δοθούν δωρεάν λιπάσματα στους αγρότες?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχώρα τον ρε συνάδελφε...Έχει μείνει στην εποχή του ΠΑΣΟΚ που δίναν δωρεάν λιπάσματα στους αγρότες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με το τάξιμο το βιος δε τελειώνει !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ωραιο δειγμα γραφης. Η αναπτυξη μεσω της σπαταλησης του ΕΣΠΑ για εξετασεις γονιαδιακες που θα καρπωνονται τα δικας τους ειδικα εργαστηρια .Σε ποιους μιλας ρε κουρουμπλη ο μεσος Ελληνας ειναι πιο μορφωμενος απο σενα !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή