Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Οι τράπεζες και τα λουκέτα στο Χώρο της Υγείας



Εδιάβασα την επιστολή του κ. Φ. Πατσουράκου με θέμα τις τράπεζες και τους ιδιωτικούς φορείς υπηρεσιών υγείας γεμάτη αγωνία και άγχος για το μέλλον. Πράγματι η επιβίωση του ιδιωτικού φορέα υγείας έχει λάβει ένα δρόμο πλήρους απαξίωσης. Μέρα με την μέρα φθίνει ακολουθώντας μια πορεία με προαναγγελθέν τέλος. Την χρεωκοπία. Η μία μετά την άλλη οι επιχειρήσεις υγείας βάζουν λουκέτο με τελευταίο κανόνι την κλινική ΚΥΑΝΟΥΣ ΣΤΑΥΡΟΣΣ Οι λόγοι είναι γνωστοί.

Πρώτον, η κρατική πολιτική στην υγεία ( Rebate – claw back), η οποία συνέχεια γίνεται στιγνότερη χωρίς από την άλλη πλευρά να λαμβάνεται κάποια μέριμνα για την καταπολέμηση της τεράστιας διαφθοράς στον χώρο.

Δεύτερον, η πολυδιάσπαση συμφερόντων στον χώρο της υγείας με αποτέλεσμα τραγική ανεπάρκεια στον συνδικαλιστικό επίπεδο. 

Τρίτον, η βάναυση και απάνθρωπη συμπεριφορά την ελληνικών τραπεζών στους πελάτες, τους γιατρούς και τις ιατρικές επιχειρήσεις. Θα επικεντρωθώ στις τράπεζες. Οι επιχειρήσεις υγείας παλιοί και καλοί πελάτες των τραπεζών επί δεκαετίες είτε με την μορφή leasing μηχανημάτων, είτε με την μορφή factoring και δανείων, σήμερα εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Το κράτος χρωστάει 3,5-4Δις. σε επιχειρήσεις Υγείας έχοντας κηρύξει στάση πληρωμών. Από την άλλη πλευρά ανακεφαλαιώνει κατ’ επανάληψιν τις τράπεζες. Και οι τράπεζες με την σειρά τους πυροβολούν αδιακρίτως γιατρούς και επιχειρήσεις υγείας βάζοντας υπέρογκους τόκους στα κεφάλαια και οδηγώντας συλλήβδην στα δικαστήρια τους ιδιωτικούς φορείς υγείας με σκοπό να υφαρπάξουν όλα τα περιουσιακά τους στοιχεία.

Φαύλος κύκλος.

Όμως οι κυβερνήσεις έχουν ευθύνες. Το πολίτη δεν το ενδιαφέρει πια η προεκλογική ιδεολογική παραμυθολογία. Τον ενδιαφέρουν οι πράξεις. Και έχουν υποχρέωση όλοι οι θεσμικοί φορείς να πάρουν πρωτοβουλία σ’ αυτόν τον τομέα. Γιατί όσο και αν οι τελευταίες κυβερνήσεις απαξιώνουν και ευτελίζουν λόγω και έργω τον γιατρό και το ιατρικό λειτούργημα ο γιατρός και οι ιδιωτικοί φορείς υγείας αποτελούν τον πυλώνα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής κοινωνίας. Οφείλουν Υπουργείο Υγείας, ΠΙΣ, ΙΣΑ να παρέμβουν στο Υπουργείο Οικονομικών και στο Διατραπεζιτικό Όργανο ούτως ώστε να μεθοδευτεί ένας ήπιος και λογικός διακανονισμός χρεών των ιδιωτικών φορέων υγείας με σημείο αναφοράς τις τρέχουσες οικονομικές συγκυρίες.

Ο Πρόεδρος
Θ. Γεωργακόπουλος

1 σχόλιο:

  1. Οταν ειχε προκυψει ξεκαθαρα οτι δεν θα πληρωνε ο εοππυ γιατι δεν σταματησαν οι γιατροι την συμβαση τους.? Τωρα μιλαμε για αναλγητο τραπεζικο συστημα. Οι γιατροι τελικα ιδιως οι παλαιωτεροι ειναι ανεγκεφαλοι

    ΑπάντησηΔιαγραφή